söndag 1 juli 2018

Trump och Putin ger Europa 1930-talet i repris

Patrik Oksanen är en skribent som jag värderar högt. Oskanen har en ideologisk klarsyn som han ofta har manifesterat när det gäller utrikes- och säkerhetspolitik. Oskanen var en av de första i Sverige som varande för vad en seger för Donald Trump skulle kunna innebära för freden och säkerheten i Europa. Oskanen har också skrivit om Vladimir Putins djupa inblandning både i Trumps kampanj och när det gäller framväxten av högerpopulism och nationalism i Europa. Detta exemplifierat av Kremls inblandning i det amerikanska presidentvalet, i Brexitomröstningen och Moskvas support till de nytotalitära regimerna i Polen och i Ungern. Oksanen har också  skrivit om det stöd som Putin har givit till europeisk extermhöger t.ex. franska Nationella Fronten, Valaams Belang i Belgien och Gyllene Gryning i Grekland.


Donald Trump.

Oksanen har skrivit en tänkvärd- och läsvärd ledare på detta tema som har publicerats i Hela Hälsingland, som är ett samarbete mellan olika (C) tidningar i Västernorrland, under rubrik: Sista lyckliga sommaren."  

Du kan läsa Oksanens artikel här    


Vladimir Putin.

Oksanen har tyvärr rätt i sin analys om att det finns det en uppenbar risk för att Trump i sin beundran för Putins nytotalitära imperialism är beredd att sälja ut Europa till Moskva. Det finns en tydliga paralleller i hur ledarna i Washington och Moskva ser på mänskliga rättigheter, frihandel och internationellt samarbete. Jag delar Oksanens oro för att Trump i en "American first" anda är beredd att militärt lämna Europa, överge Nato, trappa upp handelskriget med EU och öka sina ambitioner på att krossa europeiska ledare som Angela Merkel och Emmanuel Macron.  


Foto från ett möte mellan Macron och Merkel
i Frankfurt 2017.

Konsekvenserna för Europa av denna politik kan bli förödande. Risken för krig ökar om Putin får fria händer i Baltikum, i Östersjön, i Polen och i Ukraina. Handelshinder bl.a. form av tullar riskerar slå sönder hela den internationella handeln som vi i Europa har byggt upp vårt välstånd på. En sådan utveckling kan i sin tur kan ge ökade sociala- och politiska spänningar som riskerar slå sönder vår demokrati och ge livsluft åt extrema krafter på vänster- och högerkanten.

Almedalen i Visby.

Det vill säga 1930- talet i repris. Det är mycket märkligt att Oksanen är en av de få i svensk media som tycks se och tar upp dessa sammanhang. I andra europeiska länder är detta djupa- och breda perspektiv vanligare, även i våra nordiska grannländer förekommer det oftare än hos oss. Att Oksanen under flera år har byggt upp ett brett internationellt kontaktnät märks. Oksanen är väl värd att läsa och att lyssna till. Ta hans varning på allvar, för det kan vara den sista sommaren i fred, liksom sommaren 1939. Tänk om alla skribenter och samtliga samhällsdebattörer inom svensk borgerlighet var som han. Dessutom har Oksanen rätt i sitt påpekande det är oansvarigt att dessa perspektiv inte kommer upp till debatt och analys under den pågående Almedalsveckan i Visby. En intressant historisk parallell. "Peace for our time",
den brittiska premiärministern, Neville Chamberlain
visar upp det avtal om fred som han slöt med
Adolf Hitler 1938 som gav Nazityskland fria händer
i Österrike och i Tjeckoslovakien, i utbyte om
ett löfte om fred.

Foto ovan:
Nato-ländernas utrikes- och försvarsministrar vid ett
sammanträde i Bryssel 2010. 

Etiketter:
Patrik Oksanen, Hela Hälsingland, Vladimir Putin, Donald Trump, EU, Nato, Baltikum, Östersjön, Brexit, Handelskrig, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Almedalen   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.