fredag 29 juni 2018

Stätt stopp för svensk organturism till KinaBildresultat för Dödsstraff kina

I Dagens Samhälle har en debattartikel publicerats mot bakgrund av att kommunistdikaturen i Peking sedan lång tid tillbaka säljer organ på den internationella markanden som skördas från dödsdömda fångar i samband med avrättningar efter somariska rättegångar.

Artikeln om oetisk organhandel i Dagens Samhälle

Bildresultat för Dödsstraff kina  
Foto från en politisk rättegång i Kina.

Artikelns författare vill uppmärksamma oss på att numera tas organ även från levande samvetsfångar, vilket bl.a. Amnesty och olika företrädare för den demokratiska oppositionen har rapporterat om. Det finns tecken på att denna omoraliska organhandel kraftigt har ökat under senare tid. Regimen i Peking tycks uppfatta detta som en vanlig exportvara, vilken som helst.  

Detta fasanfulla faktum är ännu ganska okänt bland medborgare och politiker i västvärldens demokratier. I denna läsvärda- och tänkvärda artikel rapporteras om att flera länder har nu stiftat lagar för att förhindra organturism, och, det är bara att instämma i skribenternas uppfattning, att det är hög tid att även Sverige agerar. Naturligtvis måste all svensk organturism med Kina förbjudas och beläggas med straffansvar.

Blinddarm-01.jpg
Svenska kirurger i arbete. 

I sin artikel framför skribenterna bl.a.:

"Efter publiceringen av rapporten Bloody Harvest har flera länder an...tagit lagar som kriminaliserar organhandel, med syfte att förhindra organturism till Kina. Israel var först ut, och lagen antogs efter att en läkare fått veta att en av hans patienter i förväg fått ett exakt datum för en hjärttransplantation i Kina – något som bara är möjligt om man redan vet exakt när donatorn kommer avlida.


(...)


Representanter från Amnesty demonsterar
mot Guantanamobasen.

Nu höjs röster för att också Sverige ska följa samma exempel, så att ingen svensk medborgare ska kunna åka till Kina eller andra länder i syfte att köpa ett organ och därmed bli delaktig i dessa människorättsbrott. Flera motioner finns inlämnade till Sveriges Riksdag om lagförslag gällande oetisk organhandel."

Bland artikelns skribenter finns riksdagsledamöter från (M), (V) och (MP) tillsammans med några företrädare för den demokratiska kinesiska oppositionen i Sverige. 

Jojje Olsson
Jojje Olsson.

En av skribenterna, som jag skärskilt vill föra fram, är journalisten-, författaren och bloggaren Jojje Olsson som sedan flera år bor i regionen och talar mandarin. Tidigare var Olsson bosatt i Kina, men lever nu på Taiwan, sedan han nekades att återkomma in i landet efter ett utlandsbesök. Ett beslut kom efter hans skriverier bland annat om de två svenska medborgare som regimen har fängslat av opolitiska orsaker. Olsson har också skrivit om det ökande förtryck som kinesiska myndigheter utsätter en rad religiösa- och etiska minoriteter för, t.ex. buddister, tibetaner, muslimer och kristna. Och det ökade förtryck som myndigheter utsätter intellektuella för t.ex skribenter, journalister, lärare, studenter och oberoende kulturskribenter för. Eller om hur Kina utsätter sina grannländer för ett hårdare politiskt- och militärt tryck, vilket bland tvingat fram kraftigt ökade militära anslag i Japan, i Vietnam och i Malaysia. Jag kan dessutom varmt rekommendera Olssons blogg: InBeijing, och slå ett slag för hans intressanta bok om de kidnappade kinasvenskarna, som nyligen kom ut på förlaget Historisk Media, i Lund.

Du kan beställa Olssons bok: De kidnappade kinasvenskarna, här

Bild ovan:
Rum för medicinsk avrättning, som blir allt vanligare i Kina.

Etiketter:
Jojje Olsson, Organhandel, InBeijing, Kina, Kommunism, Medicinsk etik, Organturism, Mänskliga rättigheter, Samvetsfångar, Politiska fångar, Dödsstraff, Taiwan, 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.