torsdag 12 juli 2018

(S) låter Turkiet bestämma om folkmordI en artikel i SVT-Nyheter meddelar Turkiets ambassadör i Sverige, Emre Yunt, att han genom direkta kontakter med regeringen har lyckats påverka statsminister Stefan Löfven (S) och utrikesminister Margot Wallström (S) att inte erkänna Seyfo (den etniska resningen och massmord på de kristna minoriteterna: assyrier, syrianer, armenier, pontienska greker och kaldéer) i det sönderfallande Ottomanska riket (dagens Turkiet, Syrien, Libanon, Irak, Iran och Armenien) som ett folkmord. Trots att Löfven lovade just detta i förra valrörelsen och att Sveriges riksdag fattade ett principbeslut om just detta 2010, som det första parlamentet i världen. Då var (S) för. (M) röstade precis som 2017 emot.

Du kan läsa denna artikel här   

I denna artikel kritiserar Ove Bring, professor i Folkrätt och tidigare tjänsteman på UD, regeringens inställning om att denna fråga inte är utredd och vetenskapligt dokumenterad.
Bildresultat för ove bring
Professor Ove Bring.

Man kan misstänkta förutom ett allmänt ointresse och bristande kunskap för minoritetspolitik i stort (vilket tydligt märks när det gäller våra egna inhemska minoriteter t.ex. samer, tonedalsfinnar, gutar och älvdalingar) så kan detta förklaras främst utifrån det faktum att förföljelse och diskriminering främst berör kristna, som nuvarande regering inte gillar särskilt väl och ett kryperi för Turkiet som inte alls vill stödja de kristna befolkningarna i Mellanöstern, utan snarare vill resa ut dem från denna del av världen. "Turkiska" väljare är en viktig grupp för socialdemokratin. Detta gör att (S) undviker att ta konflikt med Erdograns regim. Turkiets alltmer maktfullkomliga
presidiet, Tayyip Erdogran.


Det är uppenbart att Turkiet och andra muslimskt dominerade stater i området, nu som då, önskar att kristna och yezidier ska ersättas av muslimer med hjälp av fördrivning. Det är utifrån detta perspektiv man kan förstå folkmordet på områdets icke muslimska befolkning i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet när det Ottomanska imperiet föll samman. Turkiets vägran att ens erkänna detta folkmord har ägt rum (vilket märkligt nog även moderater, centerpartister och socialdemokrater gör) hänger väl samman med den fortsatta diskriminering som dessa minoriteter och kurder drabbas av i dag.

Bildresultat för david gaunt
Professor David Gaunt.

Wikipedia har en mycket informativ artikel om Seyfo och folkmordet på de kristna och andra minoriteter i det Ottomanska riket. I denna artikel hänvisas till en bok som jag själv har läst i ämnet av David Gaunt, professor i historia vid Södertörns högskola.

Wikipedias artikel om Assyriska/syrianska folkmordet 

På Adlibris fann jag en annan bok i ämnet av Gaunt som jag tänker beställa. Denna bok: Min mormor från Armenien, har han skrivit tillsammans med Amy Romand.

Gaunts och Romands bok på Adlibris 

Jag kan rekommendera Ove Brings bok: De mänskliga rättigheternas väg: genom historien och litteraturen. Jag har denna bok i min bokhylla. Brings bok är intressant att läsa och går också bra att använda som uppslagsbok.

Du kan beställa Brings bok här på Adlibris


Bildresultat för nuri kino
Nuri Sephan Kino (till höger) på
biblioteksmässan i Göteborg 2014. 

På Facebook kommenterar journalisten och författaren Nuri Seyhan Kino detta med följande inlägg:  

"Turkiska regeringen hävdar att den var i kontakt med den svenska för att få den att backa från ett erkännande av folkmordet 1915 och att Löfven lydde. Detta avslöjar SVT idag. Bra att den turkiska ambassadören säger sanningen och inte så som Lövfen och Wallström gör, förvränger och lurar svenska medier och svenska folket. Längre ned i detta inlägg har jag staplat upp fyra andra sådana förhållanden där främmande makt kan ha styrt regeringens agerande.


Assyrier gräver gravar under Seyfo folkmordet 1915-1918.


Bakgrund:

Stefan Löfven ljög för assyrier/syrianer, armenier och greker för att få deras röster, inför valet 2014 påstod han att hans eventuella regering skulle erkänna folkmordet på deras folkgrupper som utfördes i skuggan av 1:a Världskriget.

Här kommer flera andra fall där den svenska regeringen kan ha gått främmande makts ärenden:


Yezidiska män i traditionell klädsel. 

1. Det pågående folkmordet på kristna och yezidier erkänns inte av den svenska riksdagen samtidigt som flera andra länder väljer att göra annorlunda

 2. Kristna och yezidier utvisas till folkmord i Irak medan regeringen kämpar på alla sätt det bara går för att få afghaner att stanna här

 3. Ett särskilt sändebud för religiös frihet utses av regeringen. Bergström som han heter får dock till skillnad mot sina kollegor i andra länder titeln "särskilt sändebud mot islamofobi och antisemitism", kristna och andra utesluts

 4. Svenska regeringen kallar sig världens första feministiska sådan, men lyfter inte ett finger för världens mest utsatta kvinnor så som de yezidiska sexslavarna

Jag har i två decennier rapporterat om den etnoreligiösa rensningen av assyrier/syrianer, armenier, andra kristna och andra icke muslimska grupper i islamdominerade länder. Svenska regeringars och organisationers ageranden har alldeles för ofta misstänkts vara att gå främmande makts ärenden. Visst, vi är en humanistisk stormakt, men det betyder inte att man inte gör skillnad på folk och folk när vår regering agerar humant.


Assyriansk folkdans.

Tack Turkiets ambassadör Emre Yunt för din ärlighet. Svenska regeringar borde lära sig att säga som det är, det skulle göra allt mycket enklare att förstå och förhålla sig till."

Bildresultat för emre yunt   
Ambassadör Emre Yunt.

Nuri Seyhan Kino är journalist, dokumentärfilmare och författare. Född i Turkiet. Kinos familj tillhör den kristna minoriteten och är av assyrisk/syrianskt ursprung. Kinos släkt kommer ifrån Kfar-Shomac, en by som ligger söder om staden Midyat. Flera kristna familjer tvingades lämna Kinos hemby efter att deras egendom togs i beslag av myndigheterna bara för att familjerna var kristna. Kinos föräldrar var gästarbetare i Tyskland i början av 1970-talet. 1974 flyttade familjen, Kino är äldst av 4 syskon, till Sverige. Kino har studerat journalistik vid Poppius Journalistskola. Och var innan dess yrkesverksam som läkarsekreterare. 2010 fick Kino Europarlamentets pris för sin bok: Gränsen om dagen - om ett glömt folkmord, som han skrev tillsammans med David Kushner.  

I Svenska Dagbladet har kristdemokraterna Ebba Bush Thor (partiordförande) och Sofia Damm (utrikespolitisk talesperson) skrivit en artikel där man framför kritik mot regeringens politik ang. förföljelse av kristna. I denna artikel kommenteras en artikel från Margot Wallström i ämnet.

Artikeln av Bush Thor och DammEbba Bush Thor (KD)

Foto ovan:
Ifrån en ekumenisk ceremoni i Armenierns huvudstad Jerevan till ihågkomst för Seyfo folkmordets offer.

Etiketter:
Kristna, Mellanöstern, Turkiet, Ottomanska riket, Folkmord, Etnisk resning, Ove Bring, Nuri Seyhan Kino, Emre Yunt, David Gaunt, Seyfo, Stefan Löfvén, Margot Wallström, David Kushner, Assyrier, Syrianer, Kaldéer, Pontienska Greker, Armenier, Kurder, Etnisk religiös rensning, Nationalism, Turkisk nationalism, Tayyip Erdogran,  Seyfo folkmordet, Libanon, Syrien, Irak, Iran,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.