tisdag 10 juli 2018

Johnson, Davies och brexitpopulismens sönderfall

House of Commons 2010.jpg

Gunnar Hökmark (M), svensk medlem av Europa Parlamentet har skrivit en kort men läsvärd inlägg på sin blogg där han kommententerar det som nu sker i Storbritannien efter att flera förespråkare för en hård Brexit lämnar Theresa Mays regering. Hans inlägg är publicerad under rubrik "De slarvar bort det som gjort Storbritannien stort." Jag väljer att publicera hela Hökmarks text.


Hökmarks text på hans blogg

" Storbritannien är nu i en process av politiskt kaos som liknar ett sönderfall där landet inte kan regeras. Konsekvenserna av att lämna EU är för Storbritannien så pass stora att de som brev kampanjen och lovade nya pengar till sjukvård och det mest annat inte vill ta ansvaret för det som följer av utträdet. När ni både David Davies och Boris Johnson lämnar regeringen är det för att de vägar acceptera att konsekvenserna av att lämna är så pass stora att Storbritannien måste få ett mjukt avtal. Konsekvenserna för ekonomi, säkerhet och gemensamt inflytande blir långt större än hetsen mot byråkrati som alltid är lättare ju längre bort någonting är. De vägrar erkänna konsekvenserna av deras kampanj.  


Boris Johnson (Conservative) f.d. utrikesminister.

Boris Johnsson lovade under Brexitkampanjen saker som han dagen efter folkomröstningen erkände inte kunde hållas. David Davies har under förhandlingarna, som han lett, lovat att Storbritannien skulle kunna behålla fördelarna med medlemskapet utan att bli av med det han menade var nackdelarna. Ju närmare Storbritannien kommer ett resultat av förhandlingarnas slut och ett nödvändigt avtal ju mer avslöjande blir verkligheten. Och de väljer att förneka den.


David Davies (Conservative) f.d. Brexit minister.

Därför säger de sig vilja ha ett hårt avtal, för de menar att politiska och ekonomiska konsekvenser som nu blir uppenbara är lika fel som de löften de själva ställde. De kräver cirkelns kvadratur. Men verkligheten är hårdare än kampanjlöften. Och Johnsson och Davies vill inte ta ansvaret för konsekvenserna av sin kampanj. Därför överlåter de till andra att göra det. Det är ynkligt och skadligt för ett land som är ett av Europas viktigaste, under lång tid ledande när det gäller förnuft, ansvar och frihet. Nu slarvas detta bort i populisters talarstolar.  "Gunnar Hökmark (M).

Jag kan rekommendera tre andra aktuella artiklar om populismens lockelse och fördärv för Europa:


Ulrica Schenström (M)

I Aftonbladet har en annan moderat Ulrica Schenström förbundsordförande för kvinnoförbundet, kommunikationskonsult och f.d. statssekreterare åt Fredrik Reinfeldt, skrivit en debattartikel som har publicerats med rubrik: "Den fria världen håller sakta på att tyna bort". I sin artikel nämner hon Patrik Oksanens debattartikel "Om den sista fria sommaren", som jag har kommenterat på denna blogg.

Schenströms artikel i Aftonbladet


Mitt blogginlägg om Oksanens artikel

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen som skriver om säkerhet för flera av MittMedias liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning (c).

Patrik Oksanen, politisk redaktör Hundsvalls Tidning.

I ett annat inlägg på denna blogg tar jag upp populismens lockelser och dess fara relaterat till (SD) och (V) samt vår svenska tradition med tolerans för politisk extremism utifrån liknande tankar som Schenström och Oksanen för fram i sina artiklar.

Du kan läsa detta inlägg här

I Dagens Industri har Mikael Björk skrivit en artikel om Boris Johnson i samband med hans avgång.

Björks artikel om Johnsons avgång

I Dagens Industri har Arvid Åhlund skrivit ett annat inlägg om Brexit utifrån den senaste veckans händelser i London. Hans artikel är publicerad under rubrik: "Detta håller inte - stanna i EU."

Åhlunds artikel om Storbritannien och EUWestminster Palace, där underhuset sammanträder.

Foto ovan:
Från Undershuset, The House of Commons.

Etiketter:
Brexit, Theresa May, Storbritannien, EU, Europatanken, Europapolitik, Hård Brexit, Mjuk Brexit, Högerradikalism, Nationalism, David Davies, Boris Johnson, Gunnar Hökmark, Ulrica Schenström, Patrik Oksanen,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.