fredag 17 januari 2014

För Nato krävs en Stefan Löfven



Valvinst för S ett snabbspår till Nato!


I Folkbladet skriver tidningens chefredaktör Widar Andersson en intressant ledare under rubrik "För Nato krävs en Stefan Löfven." Anderssons artikel är skriven mot bakgrund av den försvarspolitiska diskussion som har förts på Folk- och Försvars Rikskonferens i Sälen.

Andersson är denna gång som ofta väl värd att läsa. Hans budskap framförs med analytisk skärpa och hans budskap har något att säga om vår samtid. Då även för en personer med borgerliga värderingar som jag själv. Politiska skribenter med Anderssons kvalifikationer är sällsynta inom svensk media. Förutom Anderssons uppenbara intelligens och stilistiska förmåga, så kan hans intressanta bakgrund som tidigare riksdagsledamot för S, ordförande för Friskolornas Riksförbund och hans engagemang inom Hassela Rörelsen förklara den del av den vidsynthet och klokskap som tydligt framträder i hans journalistik.    

Widar Anderssons ledare

Andersson argumenterar i artikeln nu som tidigare för ett svenskt medlemskap i Nato. Jag delar hans analys om att en valvinst för S kan ge en snabb anslutning till Nato. Precis som Andersson välkomnar jag ett medlemskap. Liksom Andersson  förstår jag inte den beröringsskräck som finns för Nato i Sverige. Likt Andersson frågar jag hur en sammanslutning av västerländska demokratier där flera av våra nordiska grannländer är medlemmar tillsammans och Baltikum är någonting att vara rädd för? Nato ledes för övrigt alltid av en europé. Nuvarande Generalsekreterare är Anders Fogh Rasmussen f.d. statsminister i Danmark.



Natos Flagga.

Anderson har helt rätt i sin analys när han skriver:

"De politiska turerna om Nato i dag påminner mycket om hur partierna tassade runt den heta potatisen om EU för 20-30 år sedan. Inget hände förrän S statsminister Ingvar Carlsson överraskande och lite undanskymt skrev in ett önskemål om medlemskapsförhandlingar i en regeringsproposition om den ekonomiska politiken."

Det är bara att hoppas att Andersson har rätt i sin förhoppning att:  "När det så småningom blev dags för folkomröstning om medlemskapet i EU så samkörde Finland och Sverige processen på ett för jasidan begåvat sätt. "

An older man in a suit speaking at a podium in front of two flags.

Anders Fogh Rasmussen,
Natos Generalsekreterare.

I sin artikel nämner Andersson den kommentar som Annika Nordgren Christensen, försvarspolitisk debattör och tidigare riksdagsledamot för MP, fällde ang. Fredrik Reinfeldts budskap i Sälen.

"Visst är det lite besynnerligt att den svenska regeringens hållning ska bestämmas av Socialdemokraterna och av Finland, var Nordgren Christensens lätt syrliga kommentar. "

Jag delar hennes kritik. Moderaterna har sagt ja till Nato så varför då ge Finland (Danmark, Norge och Island är redan medlemmar) och S veto? Detta har jag svårt att förstå. Detta faktum saknar dessutom försvars- och militärpolitik substans. Men detta ställningstagande tycks vara en politisk sanning i Sverige. S och vårt östra grannland kan inte räknas bort när det gäller ett medlemskap i Nato. Vågar man hoppas på att Sverige och Finland gör ett lyckat tandemlopp än gång till? I Sälen sa Löfven klart nej till Nato. Men i politik kan plötsligt det omöjliga bli möjligt, som bekant.

Läs gärna mer:
På denna blogg har jag tidigare skrivit om försvarspolitiken:
http://www.skanepaug.blogspot.se/2014/01/allians-kritik-mot-forsvarets-svarta-hal.html

http://skanepaug.blogspot.se/2013/12/forsvarets-morka-ar.html

http://skanepaug.blogspot.se/2013/12/m-och-s-forsvars-fiasko.html

http://www.skanepaug.blogspot.se/2013/10/snart-medlemmar-i-nato.html

Se även: 
Ska Sjöstedt göra lumpen? 10 minuters inspelning från Folk och försvar i Sälen där PJ Anderssons Linder, tidigare politisk chefredaktör för Svenska Dagbladet nu chef för idéinstitutet Axess, tillsammans med Annika Nordgren Christensen analyserar partiernas försvarspolitik i plenum. I publiken finns bland annat: Kung Carl Gustaf, ÖB Sverker Göransson, Jan Björklund, Jonas Sjöstedt och Göran Hägglund.

http://www.svtplay.se/klipp/1727681/partiernas-sakerhetspolitik-reflektioner

Bildkälla:
Wikipedia.





Etiketter:
Widar Andersson, Folkbladet, PJ Anders Linder, Annika Nordengren Christensen, Kungen, Kung Carl Gustaf, ÖB, Sverker Göransson, Axess, Stefan Löfven, Fredrik Reinfeldt, Alliansen, Alliansregeringen, Socialdemokraterna, S, Mp, Miljöpartiet, Folk- och Försvar, Sälen, Rikskonferens,
Sverige, Finland, Norge, Danmark, Norge, Island, Försvaret, Försvarspolitik, Försvars- och säkerhetspolitik, V, Vänsterpartiet, Värnplikt, Lumpen, SvT, SvT-Play, Nato, Ingvar Carlsson, EU, EU medlemskap,  Anders Fogh Rasmussen, Generalsekreterare, Natos Generalsekreterare, Friskolornas Riksförbund, Hassela, Hassela Rörelsen, Jan Björklund, Göran Hägglund, Fp, Folkpartiet, Kd, Kristdemokraterna


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar