torsdag 23 januari 2014

Det är nu eller aldrig i UkrainaTryckkokaren på Majdan har exploderat!

Hans Stigson Michajlov har skrivit en läsvärd artikel i Norrköpings Tidningar med rubrik:

" En Tungviktsmatch i Ukrainas huvudstad.".


Stigson Michajlov inleder sin artikel med att konstatera:

"Det var förstås bara en tidsfråga innan tryckkokaren på Majdan skulle explodera."

HSM artikel om Ukraina

Jag har skrivit två tidigare inlägg i denna fråga här på Tillys Blogg:

http://www.skanepaug.blogspot.se/2013/12/folj-live-vad-som-hander-i-ukraina-och.html

http://www.skanepaug.blogspot.se/2013/09/ukraina-ryssland-eu-putin-kjell-albin.html

I sin artikel tar HSM upp risken för ett inbördeskrig. Tyvärr har hans farvågor fog för sig. Kommunister, sovjetnostalgiker och andra diktaturkramare inom regimen är livrädda för att en förändring kommer innebära demokrati, markanadsekonomi, sociala reformer och ett närmande till Europa. Det finns all anledning att befara att diktaturen runt Viktor Janukovitj (Janukovytj) inte ger upp frivilligt.

HSM skriver:

"En av oppositionsledarna, den förre inrikesministern Jurij Lutsenko, varnar för att tiden för samtal är på väg att rinna ut. En annan, den tidigare tungviktsmästaren i boxning, Vitalij Klytjko, har till och med hyst farhågor för inbördeskrig. Samtidigt har han (ibland handgripligen) avstyrt demonstrationer som riskerat att spåra ur."

När regimen trappar upp sin andvändning av våld, i bl.a. genom kravallpolisens och inrikestruppernas dödsskjutningar av demonstranter på Självständighets Torget (Frihets Torget), nu omdöpt av demonstraterna till Euro Majdam (Europa Torget), så finns inte den moraliska ledaren Julia Tymosjenko med. Hon väntar på fler politiskt fabricerade åtal från landets diktator Janukovitj. Det var regimens nej till EU om att skriva under ett avtal om en utökad samverkan (som bl.a. Carl Bildt hade förhandlat fram) och att släppa Tymosjenko fri, som lider av sjukdom, som var de två faktorer som startade protesterna. EU ställde detta som krav på Ukraina för att få så kallat Partnerskapsavtal som erbjuds samtliga icke-medlemsländer i Östeuropa.

I Kiev trodde man nog att EU skulle vika undan när det gällde Tymosjenko, genom att hota med att stänga dörren för väst och Europa och i stället välja Ryssland. Vladimir Putin såg sin chans och var inte sen att utnyttja den. Ryssland och Kreml kom med ett erbjudande som han tydligt förväntade sig att Kiev inte skulle säga nej till, samtidigt som han hotade med att annars stänga av kranen till naturgas som är livsviktig resurs och på andra sätt införa ekonomisk krigsföring mot Ukraina.  Putin har haft en tydlig strategi i att göra Ukraina instabilit för att förhindra en demokratisk utveckling.

Regimens båda nej och dess ja till Putin utlyste den vrede och dessutom byggs upp av ett allmänt utbrett missnöje med den sociala- och politiska situationen i landet. Inte minst en omfattade korruption och nyfattigdom väcker folklig vrede.  En nyfattigdom som breder ut sig alltmer även i Kiev och andra större städer. Landsbygden har alltid varit eftersatt och fattig, ett arv från tsartidens Ryssland och Sovjet imperiet.

Yulia Tymoshenko November 2009-3cropped.jpg

Yulia Tymoshenko, f.d premiärminster en av
ledarna för Den orangea revolutionen som fällde
Janukovitj efter hans valfusk.

Jag delar den uppfattning som HSM framför om att:

"Protesterna måste hållas vid liv, eftersom de nu kan bli svårare att återuppta vid ett senare tillfälle. Det är nu eller aldrig det gäller. "

Nu har Janukovitj stängt in sig själv i en hörn. Allvarligt menade förhandlingar med oppositionen måste till. Tymosjenko måste släppas fri och regimen måste välja den demokratiska vägen och välja Europa spåret. Att det inte finns någon framtid för Janukovitj och hans folk i landets framtida politiska ledning inser de flesta, nog även Janukovitj själv. Frågan blir vad en alltmer maktfullkomlig Vladimir Putins Ny- Sovjetiska Ryssland tänker göra åt denna framtidsutsikt. Snart är det endast Vitryssland  kvar att vinna för demokrati och markandsekonomi. Det är jag övertygad om. Även Aleksandr Luksjenko och hans regim i Minsk lever på lånad tid. Men på kort sikt ser det inte bra ut för Ukraina, men sovjetimperiet och kommunist diktatur tillhör Europas förflutna och har ingen framtid. Frågan är när denna insikt även når innanför Kremls murar.

HSM avslutar sin artikel med följande bedömning:

"Det minsta man skulle kunna kräva är att de nya och hårdare demonstrationslagarna upphävs. Annars är jag rädd för att det kommer att kastas fler brandbomber på Kyivs gator."Vladimir Putin som gav Janukovitj
och hans regim en hjälpande hand
tillbaka till  makten

Bild ovan: Från Euromajdan i Kiev.
Bildkällor: Euromaidan in English,
övriga bilder: Wikipedia.


Etiketter:
EU, Ukraina, Kiev, Kyivs, Carl Bildt, Yulia Tymosjenko, Viktor Janukovitj, Viktor Janukovytj, Vladimir Putin, Ryssland, Sovjet, Sovjetunionen, Hans Sigson Michjalov, Norrköpings Tidningar, Euro Majdan, Självständighets Torget, Frihets Torget, Diktatur, Kommunister, Kommunism, Inrikes trupper, Kravallpolis, Jurij Lutsenko, Vitalij Klytjko, Den orangea revolutionen, Partnerskap, Partnerskapsavtal, Naturgas, Rysk naturgas, Ekonomisk krigsföring, Aleksandr Luksjenko, Minsk, Vitryssland, Kreml, Moskva,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.