söndag 19 januari 2014

EU och Sverige måste stå upp för religionsfrihet!”De allra flesta som förföljs för sin religion är kristna.”

DN- Debatt har Lars Adaktusson, välkänd journalist och som nu kandiderar som första namn på kristdemokraternas lista till EU- Parlamentet, skrivit en tankvärd artikel:  De allra flesta som förföljs för sin religion är kristna. Här citerar Adaktusson siffror från det ansedda internationella forskningsinstitutet:
International Socity för Human Rights i Frankfurt.

(Läs gärna mer om detta institutet på Wikipedia:)
http://en.wikipedia.org/wiki/International_Society_for_Human_Rights
   
 
 
Jag har skrivit om detta i ett tidigare inlägg här på Tillys Blogg:
 
I detta inlägg kommenterar jag en artikel av Kjell-Albin Abrahamsson med rubrik:
" Mördande kristna, en icke nyhet". I denna artikel kritiserar Abrahamsson det ringa intresse som finns för förföljelse av kristna i medierna. Han kopplar detta bl.a. till försämrade livsvillkor som Den arabiska våren har inneburit för kristna i Nordafrika och i Mellanöstern.

Adaktusson nämner en lista över länder som förföljer kristna, som har publicerats av internationella organisationen Open Doors:

Högst upp i förteckningen finns kommunistiska Nordkorea där 70.000 kristna lever i arbetsläger.  
 
Med all rätt skriver Adaktusson i sin artikel bl.a. :
 
Förteckningen över länder där troende förföljs är skakande, men den ställer också frågan på sin spets om Europas ansvar. Trots att majoriteten av världens kristna lever i fattigdom och befinner sig längst ner i samhällshierarkin har bilden av kristendomen under lång tid präglats av idylliska landsbygdskyrkor och vackra kontinentaleuropeiska katedraler. Förutfattade meningar och fördomar har lett till en situation där förföljelsen av kristna kunnat fortgå utan att Europeiska unionen agerat."
 
Tyvärr är det inte svårt att instämma i denna analys.
 
Utifrån ett välkänt fall, förra året, i Peshawar där 120 kristna dödades i självmordsattentat, skriver Adaktusson att:

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch är Pakistan ett av de farligaste länderna för kristna, delvis beroende på att en stor del av förföljelsen sanktioneras av statsapparaten.
 
Adaktusson sammanfattar:
 
Dessvärre tycks frågan fortfarande vara lågt prioriterad i EU-sammanhang.
 
I sin artikel Adaktusson kritiserar EU:s ministerråd och dess "utrikesminister" Catherine Ashton och nämner ett konkret exempel att ministerrådet och Ashton inte ville nämna ordet kristna då en kyrka blev förstörd i Egypten och kopter mördades.

Tyvärr finns flera andra liknade fall. Fast jag är en stor vän av EU måste jag erkänna här har Adaktusson rätt i sin kritik.
 
 
Catherine Ashton, EU:s "utrikesminister".
 
I artikeln ställer Adaktusson berättigade krav om att EU måste koppla bistånd till religionsfrihet och att EU:s medlemsländer måste enas om ett gemensamt asylsystem för människor som flyr undan religiös förföljelse.

Adaktusson avslutar sin artikel med att skriva:

Förföljelsen av kristna är för att citera, Storbritanniens muslimska civilminister, Sayeeda Warsi en global kris och förpliktigar oss till engagemang. Inte på grund av att det är kristna som förföljs, inte trots att det är kristna som förföljs, utan för att det är medmänniskor som förföljs.

Och detta har Adaktusson och Warsi helt rätt i. Eller hur?Sayeeda Warsi, brittisk civilminister

Bild ovan: Lars Adaktusson
Bildkällor: Wikipedia.

Etiketter:
Lars Adaktusson, Kjell-Albin Abrahamsson, Dagens Nyheter, DN, DN Debatt, Kristna, Religiös förförelse, Religiös diskriminering, Religiösa mord, Mord, Europeiska Unionen, EU, EU val, Europaparlamentet, EU Parlamentet, Skånska Dagbladet, SkD, Tillys Blogg, Sayeeda Warsi, Civilminister, Brittisk Civilminister, EU:s Ministerråd, Ministerrådet, Catherine Ashton, Utrikesminister, EU:s utrikesminister, Mänskliga rättigheter, Asyl, Asylsystem, Flykting, Flyktingpolitik, Asylrätt, Asylpolitik, Europeiskt Asylsystem, Den arabiska våren, Mellanöstern, Nordafrika, Egypten, Kopter, Religionsfrihet, International Socity för Human Rights, Human Rights Watch, Pakistan, Kristdemokraterna, Kd, Arabvärlden, Islamofobi, Open Doors, Nordkorea,  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.