En påtaglig konsekvens av den auktoritära postsovjetiska imperialism som härskar i Putins Ryssland är Kremls ökade svårigheter att leva upp till medborgarnas behov av konsumtionsvaror och tjänster. Efter angreppet på Ukraina har ett flertal västerländska företag lämnat eller pausat sin verksamhet i Ryssland. En utveckling som redan hade påbörjats innan kriget på grund av förändringar i lagstiftning och gällande rättspraxis som under senare år har försvårat för utländska företag att verka bl.a. genom att minska skyddet för äganderätt och möjligheter för företag att få sin sak prövad i domstol.
Ett exempel på denna utveckling är det företag som äger upphovsrätt till den populära brittiska animerade figuren Greta Gris och hennes familj. Tecknade figurer som BBC har spelat in 7 filmer av och som bland annat har visats på Netflix. Greta Gris brittiska moderbolag hade i rysk domstol stämt två ryska bolag för märkesintrång, det vill säga att hade använt Greta Gris och andra figurer i serien utan tillstånd. Greta Gris finns på rad olika produkter för barn bl.a. på kläder, i form av leksaker och i multimedia.
Någon dag efter att domstolen hade meddelat sitt domslut ang Greta Gris lämnade några ryska företag in ansökningar till patient- och registreringsverket i Moskva ang att registrera in nya företag som t.ex. hamburger restauranger under namnet Onkel Vanja med en loggotyp snarlik McDonald´s. Ett annat exempel var möbelföretaget Idea, med logotyp lik Ikeas. Ett tjugotal andra exempel har rapporteras i ryska medier. Bortsätt från att detta visar på den allmänna rättslöshet som präglar Putins Ryssland visar denna nya utveckling av legal företagsplundring tydligt även på en återgång till ett postsovjetiskt samhälle där myndigheterna inte ger några privata aktörer något utrymme att verka inom ekonomi och samhälle. Och framför allt inte utländska.
Efter Berlinmurens fall och Sovjetunionens sammanbrott har en medelklass av europeiskt snitt på c:a 40 miljoner växt fram i Ryssland. En ganska välbärgad medelklass som konsumerar och varor och tjänster som t.ex. Greta Gris, Ikea och Volvo. En konsumtion som nästan helt sker med hjälp av västerländska bolag. Det är märkligt att Ryssland med sin stora och ganska välutbildade befolkning har en total BNP som är klart lägre än de nordiska länderna med våra endast 25 miljoner invånare. Och ännu mer märkligt är detta med tanke på Rysslands stora export av olja och gas. I Ryssland finns på grund av arvet från Tsartiden och Sovjetunionen ingen tradition av fri ekonomi och privat företagande. Fortfarande är t.ex. förbjudet för utländska medborgare att äga mark. Detta statsfeodala arv förklarar varför inhemska aktörer till stora delar saknas som kan möta behov av varor och tjänster som efterfrågas av ryssar i deras vardag.
Putin målar in Ryssland i ett hörn med dessa och andra övergrepp av internationell rätt ang ekonmi, produktion, handel och ägande. Vilka västerländska företag kommer att vilja återkomma och fortsatt vara verksamma i Ryssland framöver? En misstro som redan innan kriget hade börjat byggas upp och som nu kraftigt har ökat. Denna utveckling gör Ryssland fattigare, isolerat och alltmer till en paria nation för en lång tid framöver.
Det är inte alls säkert att Ikea och MacDonald´s eller Greta Gris återkommer till Ryssland efter kriget. Och hur skall då makthavarna i Kreml kunna tillgodogöra medborgarnas behov av västerländska varor och tjänster? Och hur skall Kreml kunna stilla medelklassens hunger efter västerländsk livsstil med Jeans och Rock o Roll? En medelklass som har blivit van att köpa möbler på Ikea, ha barnkalas på MacDonald's, resa till Medelhavet, shoppa i London och i Stockholm, köra västerländska bilar som t.ex. Volvo eller BMV?
Etiketter: Ryssland, Vladimir Putin, Ryssland, Ukraina, Kreml, Greta Gris, Ikea, MacDonald`s, BMV, Volvo, Immaterialrätt, Bern Konventionen, Märkesintrång, Logotyp, Märkesskydd, Stockholm, London, Medelhavet, Konsumtionsvaror, Märkesvaror, Ekonomisk juridik,