tisdag 15 mars 2022

Ukraina= ett krig som Putin måste förlora!

 


Nerikes Allehanda har översatt en tänkvärd artikel om Putins anfallskrig mot Ukraina av den franska liberala EU-parlamentarikern Bernard Guetta. Hans artikel är publicerad under rubrik. ”Var inte rädd för världskrig – vi måste beväpna Ukraina.”

Guettas artikel kan du läsa här

Utslagna ryska stridsfordon.

Guetta har rätt i sin analys att detta krig måste Putin och Ryssland förlora. Om väst låter Kreml vinna i Ukraina kommer Putin gå vidare i sin ambition om att återskapa sitt ryska imperium. Fler forna sovjetiska delrepubliker kommer bli angripna. Troligen står Moldavien, följt av Georgien och Armenien först på tur. Men Putin kommer inte att stoppa där. I ett nästa steg kan turen komma till Baltikum, Polen och Finland. Och i dess förlängning kan även Sverige och övriga delar av Västeuropa och Nato att anfallas. Ukrainas president Zelenskyj har rätt. Efter Ukraina blir det till oss i västra Europa som Putins styrkor kan komma i hans ambition om att återskapa Sovjetunionen 2.0 fram till Berlin. Att just denna aspekt om att Ukraina inte bara kämpar för sitt egen nations överlevnad och för sin egen demokrati utan också kämpar för hela västvärldens ideal har inte riktigt ännu mentalt nått fram till delar av offentligheten i Sverige. I t.ex. Baltikum och i våra nordiska grannländer är det annorlunda.

Ryska styrkor på inmarsch i Georgien 2008.
Putin trodde att det skulle gå lika
lätt nu i Ukraina 2022.

Guetta har även rätt i sin analys om att vill vi att Ukraina skall överleva då måste vi vara beredda att beväpna Ukraina med våra mest avancerade vapen som jakt- och bombplan, långdistans missiler för luftvärn och sjömål, missilartilleri, etc. Putin har tyvärr ännu lyckats skrämma väst till att inte ge Ukraina mer sofistikerade vapen av rädsla för rysk vedergällning. Biden administrationens beslut i Washington, om att inte låta Polen, Slovakien, Rumänien och Bulgarien få ge sina MiG plan till Ukraina är ett sorgligt exempel på en onödig underdånighet mot Moskva. Denna feghet är en ytterst oklok strategi för oss i väst. Först för att Ukrainas kamp är vår kamp, ideologiskt, politiskt, kulturellt men också militärt. Putin får den makt över oss vi tillåter att han får. Och som sagt vinner Putin i Ukraina står andra sedan på tur. Då är det bättre att vi beväpnar Ukraina så att regimen i Kyjiv kan stå emot Ryssland. Putin spelar pocker. Hans brösttoner emot väst skall tolkas som en rädsla för att förlora i Ukraina och för att förlora makten i Kreml. Och detta är en utveckling som väst skall underlätta. Hans hot skall också ses som ett tecken på svaghet. I Kreml vet man att Ryssland nu håller på att förlora.

Polska MiG plan.

Men Putins hot om kärnvapen då? Även här gör Guetta en korrekt analys. Risk för ett ryskt anfall mot väst med kärnvapen är låg. Även om Putin förlorar i Ukraina. Inte för att ledningen i Kreml har någon etisk tveksamhet om att använda dessa vapen. Utan för att man vet att detta skulle leda till väst svarar med samma mynt mot t.ex. Moskva och Sankt Petersburg. Jag delar Guettas bedömning även om Putin skulle ge order om ett anfall med kärnvapen mot väst är det inte troligt att hans generaler skulle lyda honom. Men i detta sammanhang finns en annan fråga som vi bör ställa oss och som jag saknar i Guettas artikel. Vad skall väst tillåta Ryssland att få göra i Ukraina? Vilka röda linjer skall väst dra? Hur skall vi agera om Ryssland använder kemiska och biologiska massförståelsevapen i Ukraina? Om ännu mer om kärnvapen sätts in? Skall väst fortsatt acceptera att Ryssland använder Termobariska bomber i Ukraina? Eller hur skall vi agera om terrorbombning av civila fortsätter att eskalera?

Avfyringsställ för Termobariska bomber (vakuumbomb) 
på ryskt pansar. Detta terrorvapen dödar
allt levande inom en större radie
 genom att att "elda" upp all syre.

Naturligtvis skall Ukraina få sina MiG-plan från Polen och andra Nato medlemmar i östra och central Europa. Och väst skall ge Ukraina de vapen de behöver och vill ha. Tillskillnad emot Sverige så finns i flera nationer inom Nato förbud för deras medborgare att bli frivilliga i Ukrainas styrkor. T.ex. Danmark och Storbritannien. Dessa förbud måste tas bort. Antalet soldater är viktigt för Ukraina mot den ryska övermakten. Nu har c:a 20 tusen anmält sig från hela världen. Självklart skall Sverige och Finland genast söka medlemskap i Nato och under ansökningstiden få säkerhetsgarantier från Washington, London, Berlin och Paris. På kort sikt måste väst våga utmana Putin med att införa en flygförbudszon över Ukraina för att få stoppa på terrorbombningar på civila. Och ge Ukrainsk luftvärn möjligheter att skjuta ner långdistans missiler t.ex. i form av Iskander eller kryssningsrobotar som används mot militärbasen utanför Lviv. 

En rysk Iskander missil.
Enligt USA:s underrättelsetjänst
skall Ryssland har avfyrat 30
Iskander mot basen utanför Lviv.

Guettas tankar om vad vi i Europa skall göra efter att Ryssland har förlorat i Ukraina är intressanta. En sak är klar Putin måste avlägsnas från makten i Kreml. Jag håller med Guetta om att efter kriget måste väst tvinga Ryssland till förhandlingsbordet och skapa en ny säkerhetsordning för Europa. Men att denna gång se till att Moskva politiskt-, militärt och kulturellt tvingas till att medverka fullt ut. Inte göra om misstagen från 1989. Att Ryssland efter Sovjetunionens fall aldrig riktigt blev integrerat i Europa. Just detta misstag är en underlåtelse (att låta bli att göra en handling som man inser är god) får vi och framför allt Ukraina nu betala dyrt för. 

Rysslands Putin och Ukrainas
Zelenskyj två helt olika
typer av ledarskap och politiska ideal.

Jag håller inte med en uppfattning som nu ofta förs fram i Sverige om att Putin måste kunna känna sig säker på att inte förlora ansiktet innan det kan bli fred i Ukraina. Inte bara Putin måste bort utan även ett regimskifte måste till i Moskva. Även om Ryssland har en lång väg att gå till att bli en fullvärdig demokrati, med medborgliga rättigheter, bejakandet av rättsstatens principer och en fri marknadsekonomi, så måste ett nytt Ryssland bli till efter Putin och oligarkernas vanstyre. En nation som lever i fred med sina grannar och fullt ut deltar i olika internationella sammanhang. En nation som respekterar internationella avtal och som inte hotar andra med olika former av vedergällning. En nation som respekterar folkrättens principer. Och naturligtvis måste Ryssland lämna de områden som man ockuperar i Moldavien, i Ukraina, i Georgien, i Armenien. Bara då får vi en långvarig fred i Europa. Naturligtvis finns det ingen anledning att Ryssland får behålla Kallingrad enklaven efter Putins fall. Detta område kan överföras till Litauen eller Polen, eller låta båda dessa nationer dela på området. När demokrati och marknadsekonomi har segrat i Ryssland och när rättsstatens principer fullt ut efterlevs bör väst komma till hjälp. Ekonomiskt och på andra sätt. Och öppna dörren för ett ryskt medlemskap i både EU och i Nato. Men fram till dess har Ryssland tyvärr en mycket lång väg att gå. Direkt efter fred och Putins fall måste väst vara beredda att med kraftfulla åtgärder underlätta för fria medier och för civilsamhället att kunna verka i Ryssland. 

Foto från en demonstration i Berlin.

Foto överst:

Ukrainska soldater på väg till fronten.

Länk till denna blogg

Läs mer:

På denna blogg har skrivit ett annat inlägg med anledning av

en artikel från Guetta som har publicerats i Nerikes Allehanda.

Detta inlägg kan du läsa här 


En lärdom inte bara för Ukraina utan även 
för oss och Finland.


Etiketter: Ukraina, Zelenskjy, Putin, Biden, Ryssland, Moskva, Kreml, Kyjiv, Lviv, Kreml, Nato, EU, Bernard Guetta, EU-parlamentet, Nerikes Allehanda, Kärnvapen, Massförstörelse vapen, Biologiska vapen, Kemiska vapen, Termobariska vapen, Vacuumbomber, MiG plan Iskander, Artilleri, Missiler, Jaktflyg, Bombflyg, Flygförbudszon, Polen, Baltikum, Sverige, Finland, Storbritannien, Danmark, USA, Rumänien, Bulgarien, Slovakien, Armenien, Moldavien, Georgien,       


1 kommentar:

  1. Jâ hall me, sôm mann säjj i Sysslebäck ...

    Välsignad Vårfrudag!

    SvaraRadera