måndag 4 oktober 2021

Efter Merkel skapar Tyskland ett starkare EU!

 


Nerikes Allehanda har publicerat en intressant analys av den franska liberalen och EU-parlamentarikern Bernard Guetta. Hans artikel har fått den långa rubriken: ”Nu lämnar Tyskland efterkrigstiden bakom sig – räkna med ett EU som satsar mer på försvarspolitiken.” Hans text är en analys av Tyskland och dess nya mer aktiva roll i Europa efter valet. Guettas text är läsvärd.

Här kan du läsa Guettas artikel


En fallen tysk soldat som stupade under slaget
 om Berlin 1945

Guetta sammanfattar sin analys om det nya Tyskland så här:

”Nästan ett trekvartssekel efter nazismens nederlag lämnar Tyskland sin efterkrigstid, upptäcker osäkerheten med det amerikanska kärnvapenparaplyet och avlägsnar sig sålunda från dess pacifism – samt rädslan för sig själv och sin egen införlivade atlantism. Landets syn på världen har redan väsentligen närmat sig Frankrikes och kommer fortsätta att göra det. Tyskland post-Merkel kommer att vara öppet för att förverkliga framsteg inom det europeiska försvaret."

Detta tror jag är en träffsäker analys. Flera händelser just nu talar för att Guetta har rätt. Länge har jag varit övertygad om att ett europeiskt Nato måste till och att Sverige likt Finland måste ansluta sig till detta nya gemensamma försvar för demokrati och frihet (precis som till nuvarande Nato så länge Atlantpakten nu kommer att finnas kvar). Detta har jag kommenterat nyligen i ett annat inlägg på denna blogg. 

Ett exempel på ett europeiskt försvarssamarbete
i praktiken. 
En Eurofighter Typhoon tillverkad av Airbus som 
tillhör spanska flygvapnet. 
Detta flygplan har utvecklats av flera  
europeiska nationer tillsammans: 
Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien.




Olaf Scholtz (till vänster) och Armin Laschet (till höger)

Riktigt intressant blir Guetta när han i sin text tar upp detta nya mer aktivistiska Tyskland kommer att påverka EU:s inriktning framöver. Guetta har en viktig poäng att den förändring som han anser kommer att ske (och som han anser redan har inletts) har både inrikes- och utrikespolitiska orsaker. Även om Guetta koncentrerar sig på det senare så tyder mycket på att hans analys om den förändring i en mer EU- och europaaktivistisk riktning som han anser sker inom samtliga fyra statsbärande partier i Tyskland är korrekt. Och att just i detta avseende har det ingen betydelse om det blir socialdemokraten Olaf Scholz eller kristdemokraten Armin Laschet som kommer att efterträda Angela Merkel som ny tysk Förbundskansler.

Utvecklingen inom den kristdemokratiska unionen mellan CDU-CSU har jag analyserat i ett tidigare inlägg inför det tyska valet.

Detta inlägg kan du läsa här


Eurosedlar. Ett tydligt exempel på ett resultat av
 valutaunionen och den
Europeiska Centralbankens (ECB) verksamhet

Enligt Guetta kommer EU-samarbetet att gå in i en tydlig tredje fas efter de två tidigare. Den första var då den gemensamma marknaden skapades. Och den andra med införande av en valutaunion med Euron. I sin text flaggar Guetta upp för ett tredje steg i form av en gemensam europeisk industripolitik. Och att denna utveckling påskyndas av Kinas nya ekominska dominans och teknologiska försprång. Och detta tror också att Guetta har helt rätt i. Om utvecklingen alltmer kommer att gå i denna riktning kommer det att bli allt svårare för Sverige att stå utanför Euron framöver. 

EES i Lund som är en europeisk anläggning 
för materialforskning
genom en elektronisk partikelgenerator.
Ett annat exempel på ett ökat europeisk 
samarbete.

Som ett fjärde steg i EU:s utveckling antyder Guetta att ett gemensamt europeiskt försvar såväl som en gemensam europeisk försvarsindustri håller på att växa fram. Och att denna utveckling till stor del beror på att Europa inte längre är särskilt intressant i Washington och att vi därför inte kan lita på att USA kommer till vår hjälp vid ett ryskt angrepp. Precis som Guetta tror jag denna process kommer att ta tid och bli en smärtsam omprövning för många i Europa. Samt att denna utveckling kommer att kantas av tillfälliga bakslag samt ett och annat misstag. Men att vi kommer att hamna där till slut. Och (vilket kan förvåna många) att Sverige kommer att hoppa på tåget. Sent, motvilligt och under maskerade former. Men att Sverige kommer vara där ändå till slut. Troligen kommer Finland och övriga Norden redan vara ombord när vi kommer med.

Ett foto från nyligen avslutade stora manövern 
Zapad-21 (som betyder väst) där enheter från
 bl.a. Ryssland, Belarus, Kazakstan och Kina
övade krig mot väst.

Foto överst:
Nerikes Allehandas hus i Örebro.


Etiketter: EU, Europapolitik, EU-politik, Nerikes Allehanda, Bernard Guetta, Liberaler, Tyskland, Tyska valet, Angela Merkel, Olaf Scholtz, Armin Laschet, Kina, handelskrig, Nato, Europeisk försvarsunion, Euro, Valutaunionen, Industripolitik, Industriellunion, EES, ECB, Försvarsindustri, Tibet, Hong Kong, Xinjiang, Östturkistan, Australien, Taiwan, Sydkorea,   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar