onsdag 30 mars 2022

Greta Gris o Ikea i Ryssland

 


En påtaglig konsekvens av den auktoritära postsovjetiska imperialism som härskar i Putins Ryssland är Kremls ökade svårigheter att leva upp till medborgarnas behov av konsumtionsvaror och tjänster. Efter angreppet på Ukraina har ett flertal västerländska företag lämnat eller pausat sin verksamhet i Ryssland. En utveckling som redan hade påbörjats innan kriget på grund av förändringar i lagstiftning och gällande rättspraxis som under senare år har försvårat för utländska företag att verka bl.a. genom att minska skyddet för äganderätt och möjligheter för företag att få sin sak prövad i domstol. 

Ett exempel på en Greta Gris produkt.

Ett exempel på denna utveckling är det företag som äger upphovsrätt till den populära brittiska animerade figuren Greta Gris och hennes familj. Tecknade figurer som BBC har spelat in 7 filmer av och som bland annat har visats på Netflix. Greta Gris brittiska moderbolag hade i rysk domstol stämt två ryska bolag för märkesintrång, det vill säga att hade använt Greta Gris och andra figurer i serien utan tillstånd. Greta Gris finns på rad olika produkter för barn bl.a. på kläder, i form av leksaker och i multimedia.

Greta Gris och hennes lillebror en bild ur TV-serien.


Domstolen i Moskva konstaterade att visst var detta en fråga om intrång av märkesskydd, men eftersom detta gällde ett företag i en nation som anses vara  fientligt sinnat till Ryssland så är det fritt fram att bryta mot deras legala rättigheter. En dom som inte kan överklagas. Att är stora summor som står på spel förstår man med tanke på att Ryssland har 145 miljoner invånare och att de globala rättigheterna för Greta Gris köptes för några år sedan till den gigantiska summan 40 miljarder. Men pengarna är inte huvudsak i allt detta utan att Ryssland medvetet bryter emot det som jurister brukar kalla för immaterialrätt som tar upp t.ex. märkesskydd och rättigheter att använda produkter, logotyper, protyper, uppfinningar etc. Detta regleras i flera internationella avtal där Bern Konventionen från 1860-talet är mest känd. Det är inte bara västvärlden som globalt respekterar dessa avtal och regler. Av FN:s 191 medlemsnationer har 179 skrivit under denna konvention (även Ryssland). 

Ett Ikea varuhus i Ryssland.

Någon dag efter att domstolen hade meddelat sitt domslut ang Greta Gris lämnade några ryska företag in ansökningar till patient- och registreringsverket i Moskva ang att registrera in nya företag som t.ex. hamburger restauranger under namnet Onkel Vanja med en loggotyp snarlik McDonald´s. Ett annat exempel var möbelföretaget Idea, med logotyp lik Ikeas. Ett tjugotal andra exempel har rapporteras i ryska medier. Bortsätt från att detta visar på den allmänna rättslöshet som präglar Putins Ryssland visar denna nya utveckling av legal företagsplundring tydligt även på en återgång till ett postsovjetiskt samhälle där myndigheterna inte ger några privata aktörer något utrymme att verka inom ekonomi och samhälle. Och framför allt inte utländska. 

Cuba Libre Bar i Moskva. Ett exempel på en plats
för unga ryssar som tillhör den nya
medelklassen.

Efter Berlinmurens fall och Sovjetunionens sammanbrott har en medelklass av europeiskt snitt på c:a 40 miljoner växt fram i Ryssland. En ganska välbärgad medelklass som konsumerar och varor och tjänster som t.ex. Greta Gris, Ikea och Volvo. En konsumtion som nästan helt sker med hjälp av västerländska bolag. Det är märkligt att Ryssland med sin stora och ganska välutbildade befolkning har en total BNP som är klart lägre än de nordiska länderna med våra endast 25 miljoner invånare. Och ännu mer märkligt är detta med tanke på Rysslands stora export av olja och gas. I Ryssland finns på grund av arvet från Tsartiden och Sovjetunionen ingen tradition av fri ekonomi och privat företagande. Fortfarande är t.ex. förbjudet för utländska medborgare att äga mark. Detta statsfeodala arv förklarar varför inhemska aktörer till stora delar saknas som kan möta behov av varor och tjänster som efterfrågas av ryssar i deras vardag.

En MacDonald´s restaurang i Ryssland.

Putin målar in Ryssland i ett hörn med dessa och andra övergrepp av internationell rätt ang ekonmi, produktion, handel och ägande. Vilka västerländska företag kommer att vilja återkomma och fortsatt vara verksamma i Ryssland framöver? En misstro som redan innan kriget hade börjat byggas upp och som nu kraftigt har ökat. Denna utveckling gör Ryssland fattigare, isolerat och alltmer till en paria nation för en lång tid framöver. 

En rysk broschyr om nya Volvo modeller.

Det är inte alls säkert att Ikea och MacDonald´s eller Greta Gris återkommer till Ryssland efter kriget. Och hur skall då makthavarna i Kreml kunna tillgodogöra medborgarnas behov av västerländska varor och tjänster? Och hur skall Kreml kunna stilla medelklassens hunger efter västerländsk livsstil med Jeans och Rock o Roll? En medelklass som har blivit van att köpa möbler på Ikea, ha barnkalas på MacDonald's, resa till Medelhavet, shoppa i London och i Stockholm, köra västerländska bilar som t.ex. Volvo eller BMV?

Putin tillsammans med några ökända
oligarker.

Personligen tror att detta blir farligare för Putin och oligarkernas vanstyre än västvärldens sanktioner i sig. Det verkar som Putin och Kreml medvetet avvecklar märkesskydd och annan lagstiftning dels för att hämnas på väst genom att plundra utländska företag men också för att i någon form av minska risk för att medklassen skall bli missnöjda när utländska företag lämnar Ryssland. Men här har Putin glädjande nog fel. Handel och utveckling av konsumtionsvaror och tjänster som Greta Gris och Ikea ställer höga krav på att äganderätt respekteras, att företag och andra fritt får verka i ekonomin och i samhälle. Samt naturligtvis att deras rättigheter skyddas av lagstiftning och av ett oberoende rättsväsende. Det nya ryska företaget Idea kan i strid internationell lagstiftning ta över Ikeas varuhus i Ryssland men vad händer när lager står tumma? Var samt hur skall de möbler som skall säljas på varuhus och på nätet produceras och av vem? Och hur skall de västerländska maskiner, som helt dominerar den lilla tillverkningsindustri som finns, kunna repareras när reservdelarna inte kommer fram? Ryssland är en nation som backar in i sin framtid. En nation som sätter krokben på sig själv. Och är därför en nation som faller genom en lucka ner i ett mörkt hål.

Ett helt automatiserat Ikea lager.

Foto överst:
Från en domstol i Moskva.


Etiketter: Ryssland, Vladimir Putin, Ryssland, Ukraina, Kreml, Greta Gris, Ikea, MacDonald`s, BMV, Volvo, Immaterialrätt, Bern Konventionen, Märkesintrång, Logotyp, Märkesskydd, Stockholm, London, Medelhavet, Konsumtionsvaror, Märkesvaror, Ekonomisk juridik,   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar