torsdag 8 mars 2018

Vänsterns alternativa sanning om företag i välfärden

Peje Emilssons, grundare av Kunskapsskolan och en av initiativtagarna till nätverket: Sveriges Välfärdsföretagare har skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter om västerns dessinformation om skolor och andra företag inom utbildning och omsorgerna. Hans artikel publiceras under den träffsäkra rubriken: "Vänstern och vilset väljarna om välfärden."


Här kan du läsa Emilssons artikel i DN


I sin artikel skriver Emilsson bl.a.:


"Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt har under flera år gått i spetsen för en effektiv desinformationskampanj om vinster i välfärdsföretag. Han har drivit Socialdemokraterna framför sig och fått dem att lägga fram ett förslag om att avlägsna privata företag inom välfärdssektorn. Retoriken kring förslaget bygger på den bild Sjöstedt lyckats skapa av att välfärdsföretagare skär guld med täljknivar.Jonas Sjöstedt (V), partiledare
som med framgått lyckats sprida
en "alternativ" sanning som
välfärdsföretagen. 


Det stämmer inte. Av regeringens förslag  – som nyligen fått mycket stark kritik av lagrådet – framgår det att medelrörelsemarginalen inom skolväsendet under åren 2011 till 2015 varierat mellan 2,6 procent och 5,0 procent – genomsnitt 4,0 procent. Det betyder att skolföretagen som mest haft en marginal på 5 kronor per hundralapp – som sämst 2 kronor och 60 öre. Siffrorna är i stort sett samma för välfärdsföretag inom sociala insatser, vård och omsorg.


Länk till regeringens förslag Ordning och reda i välfärden SOU 2016:78Regeringens förslag innebär att den genomsnittliga marginalen kommer att bli 0,3 procent – det vill säga det blir kvar 30 öre per hundralapp. Inget företag kan i längden överleva med en sådan liten säkerhetsmarginal. "Eurosedlar.


Det är bara till att instämma i Emilssons analys.


Med det är precis just detta man vill åstadkomma utifrån en socialistisk övertygelse om att fria och självständiga individer hotar alla våta drömmar om att skapa ett socialitsikt framtida lyckorike. Trots att historien har lärt oss vad detta leder till när det gäller förtyck, övergrep, likriktning och fattigdom, så lever dessa utopiska drömmar ännu inom den svenska vänstern trots vad händelser och platser som Auschwitz, Pol-Pots dödens fält, massakern på Himmelska Fridens Torg talar om för oss.


Bild ovan:
Friskolan Heden i skånska Höör som drivs i sammarbete
med Svenska Kyrkan.


Etiketter:
Jonas Sjöstedt, Vänstern, Västerpartiet, Skolor, Utbildning, Fria skolor, Skolvalet, Lagrådet, regeringen, Socialdemokraterna, DN, Kunskapsskolan,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.