tisdag 27 mars 2018

Hoppsan påsk har någonting med Gud att göra!


I den kristna tidningen Dagen har journalisten och förfataren Marcus Birro skrivit en artikel som är både läsvärd och tankvärd. Birro ställer en fråga som borde vara aktuell hos alla inför påsken. Han frågar oss vad denna helg i egentligen handlar om och varför vi firar Påsk? I sin artikel ställer Birro även en fråga om Svenska kyrkan kan anses vara en kristen sammanslutning om man slutar att tro på mirakel?


Birros debattartikel i Dagen


I sin artikel hänvisar Birro till en artikel av Maria Schottenius  som publicerades i Dagen Nyheter den 26 mars. Där Schottenius för fram en åsikt om att Svenska Kyrkan tycks vilja ta bort tron på mirakel. Utgångspunkt för Schottenius är en radio predikan av Camilla Liv, välkänd präst i Stockholm, där Liv förklarar Jesus bespisningsunder, där en pojkes fem bröd och fem fiskar av Jesus förvandlas till mat som mättar flera tusen människor, med att Jesu ord ska ha startat en social rörelsen som på kort tid lyckades ordna mat åt hans århörare.

Jesus förklaringsunder på berget
Tabor, en målning av Carl Bloch. 


Birro sammanfattar:  


"I hennes ögon var det alltså inte Jesus som gjorde undret, det var en pojke som ordnade en rörelse som gjorde att maten kunde framställas.


Nu är vi i den kristna trons allra heligaste och rotar."


Birro har helt rätt. Den avgörande frågan för oss alla, liksom för vår västerländska civilisation med sina rötter just i den kristna traditionen, är faktiskt vem denna Kristus var och är. Om detta skriver Birro:


"Om han är en helt vanlig människa som med osedvanligt vacker lyskraft och briljans lyckades trollbinda en hel värld och sedan fortsatte göra det, men inget mer, då har vi ingen kristen tro alls. Då kan vi sitta i våra tomma kyrkor och tolka Bibeln hur mycket som helst. Då är Jesus en lögnare och en charlatan som vi bör avfärda med ett leende. Men …


Om det är så att han faktiskt är den han säger att han är, Guds son, om han är Messias och vår frälsare då ligger det något väldigt naturligt och självklart i att han kan göra under, dra ut onda andar, förvandla några fiskar till mat för femtusen människor och återuppstår från de döda. Om han är den han säger sig vara är allt detta inte ens några särskilt märkvärdiga grejer. För Gud är allting möjligt eller hur? "


Birro för fram en viktig poäng i slutet av sin artikel om att den kristna tron bygger, äger sitt existensberättigande, på vittnesmål, på historiska dokument om flera under, en fasansfull plågsam död men framför allt om en UPPSTÅNDELSE.Marcus Birro.


"För de första kristna, för de människor som även vi bygger vår tro, byggde bekännelsen av Jesus som Kristus på historiska fakta, vad som hänt i närtid. De hade själva sett honom efter det att han dött. Detta är det verkligt centrala i all kristen tro."


Birro avslutar sin artikel med att rikta en direkt fråga till oss läsare:


"Om Svenska kyrkan anser att allt detta är saker man kan tolka som metaforer och bilder frikopplade från en tidigare faktisk verklighet, då är, åtminstone enligt Paulus, Svenska kyrkan, inte en kristen kyrka längre.


Är det ingen som upplever det som tämligen alarmerande?"Jesus uppståndelse, målning
av Mattihas Grünewald.


Bild överst:
"Ecco Homo", se Denna man, Johannes evangeliet 19:13


Etiketter:
Gud, Jesus, Påsk, Uppståndelse, Under, Svenska Kyrkan, Kristendom , Kristen tro, Marcus Birro, Mirakel, Maria Schottenius, Camilla Liv,    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.