torsdag 29 mars 2018

Tvinga Socialstyrelsen att dra tillbaka sin broschyr om barnäktenskap
Med all rätt är det många som just nu är väldigt upprörda över Socialstyrelsens broschyr: "Till dig som är gift med ett barn." I denna publikation skildras barnäktenskap som någonting naturligt. Men denna företeelse är verken acceptabel eller laglig.  


Caroline Szyber (KD) riksdagsledamot.

Det hela började med att två av kristdemokraternas riksdagsledamöter Caroline Szyber och Sofia Damm uppmärksammade denna broschyr.

Szybers Twitt 

Nyhetssajten OMNI har publicerat en intervju med Caroline Szyber.

Du kan läsa OMNI:s intervju med Szyber här  


Jan Björklund (L), partiordförande.

Glädjande nog har fler andra sedan följt i Szybers spår. Liberalernas partiordförande Jan Björklund kräver att Socialstyrelsens omedelbart ska dra tillbaka sin broschyr. Ansvarigt statsråd: Barn- Äldre och Jämställdhetsminister Lena Hallengren (S) uttrycker i en artikel på sin bestörtning. Sent ska syndaren vakna kan jag tycka.
Lena Hallengren (S), statsråd.

OMNIs artikel om Hallengrens kommentar

Expressen har en läsvärd artikel om detta. Där det bl.a. konstateras att:

"Informationsbroschyren "Till dig som är gift med ett barn" vänder sig till människor som nyligen kommit till Sverige och är gifta med barn. 
Där skriver man att barnäktenskap är förbjudet i Sverige och informerar om att barn som kommer till Sverige utan vårdnadshavare räknas som ensamkommande även om de är gifta. 

Men man går även ut med praktiskt information till den som kommer till Sverige och är gift med ett barn, vilket nu väcker stark kritik. I informationsbladet skriver myndigheterna:

"Socialtjänsten kan komma att föreslå att ni inte bor tillsammans under en kortare eller längre period. Syftet är att säkerställa att barnet får det skydd och stöd det behöver och har rätt till." 

Björklund har rätt. Socialstyrelsen måste tvingas att genast dra tillbaka denna skammens broschyr. Men det får inte stanna här. Myndigheterna och deras direkta uppdragsgivare riksdag och regering måste se till att Socialstyrelsen och andra delar av den statliga förvaltningen i sitt arbete inte slirar på laglighet eller vad som kan godkännas utifrån vår moral och kultur.Foto överst:
Från en uppmärksammad affisch mot barnäktenskap i Nigeria.

Foto nederst:
En flicka i sin brudklädnad. Foto från Indien.

Etiketter:
Barnäktenskap, Socialstyrelsen, Kristdemokraterna, (KD), Socialdemokraterna, (S), Liberalerna, (L), Caroline Szyber, Sofia Damm, Jan Björklund, Lena Hallengren, Integration,  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.