måndag 26 mars 2018

Transportstyrelsens och regeringes sekretess haveri

Transportsyrelsen 2009.jpg
Omfattningen om  haveriet inom regeringen och hos Transportstyrelsen om denna myndighets hantering av känsliga personuppgifter och andra handlingar belagda med sekretess börjar klarna. Bifogar här en text i ämnet, med några få mindre korrigeringar, som riksdagsledamot Mikael Oscarsson (KD) har lagt ut. 


I sitt inlägg hänvisar Oscarsson till en artikel som har publicerat av OMNI under rubrik: Säpo varnade om it-skandal – togs inte på allvar .


OMNI:s artikel om Säpo, regeringen och Transportstyrelsen

Anders Thornberg, rikspolischef f.d. Säpochef.


Äntligen kan svenska folket få insyn i det totala haveriet - hela vägen från Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren via statssekreterare Ann Linde (nuvarande EU-mimister), dåvarande inrikesminister Anders Ygeman - ända fram till statsminister Stefan Lövén.


"Säpo varnade om it-skandal – Tog det inte på allvar. Säkerhetspolisens varningar för it-skandalen på Transportstyrelsen var tydligare än vad som hittills framkommit. Men varken regeringen eller Transportstyrelsens ledning förstod faran, visar två tidigare okända dokument som DN tagit del av.
– Man verkade inte ta det hela på allvar, sa dåvarande Säpo-chef Anders Thornberg i ett KU-förhör som hittills varit hemligt för allmänheten.
 
Skrivelsen hade rubriken "Rekommendation om omedelbara säkerhetsskyddshöjande åtgärder". Säpo konstaterade att säkerhetsskyddet inte fungerade och krävde att ”hela eller valda delar” av outsourcingen skulle avbrytas. Redan dagen därpå informerades Justitiedepartementet muntligt av Säpo om framstöten till Transportstyrelsen. Men i KU-förhöret sökte Ann Linde tona ner betydelsen av Säpo-skrivelsen.Ann Linde (S), EU-minister och
f.d. statssekreterare


Ann Linde sade att hon uppfattade den som en uppmaning att ”pausa” outsourcingen om säkerheten inte höjdes. Hon avvaktade Transportstyrelsens svar och informerade inte inrikesminister Anders Ygeman (S).


Men KU:s utskrift visar att Säpo såg skrivelsen som en ”mycket ovanlig” åtgärd:
”Vi uppfattade att det var trögt, så den 25 november lämnade vi över den här skrivelsen riktad till myndighetsledningen. Det är ganska ovanligt; jag kan inte minnas att vi har gjort det vid något tidigare tillfälle, den var undertecknad av vår operative chef”, sade Anders Thornberg till KU. Trots detta så svarade Transportstyrelsen inte på Säpos brev.


Regeringen förlitade sig på Säpos samarbete med Transportstyrelsen. Men detta gick i själva verket ”trögt” enligt Thornberg. Till slut tröt Säpos tålamod och den 25 november 2015 sände Säpos operative chef Anders Kassman en formell skrivelse till Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren. Inom Säpo ökade samtidigt irritationen över Transportstyrelsens passivitet som innebar att dataföretaget IBM fortsatte flytta it-driften utomlands med personal som inte säkerhetskontrollerats.


Maria Ågren i Almedealen 3 juli 2013.jpg
Maria Ågren f.d. Generaldirektör
för Transportstyrelsen.


”Trots att vi skickat den här skrivelsen verkade man inte ta det hela på allvar. Det pågick en rad säkerhetsskyddshöjande åtgärder men inte tillräckligt mycket. Men vi bedömde då att att vi behövde prata med generaldirektören, vilket är ännu mer ovanligt än att skicka en skrivelse”, vittnar Säpochefen om inför KU.
 
Ett samtal kom till slut till stånd mellan Ågren och Säpo där de enligt Thornberg ”påtalade allvaret” för Ågren i ett ”väldigt konstigt samtal”.


Men hos Transportstyrelsen ville man ändå inte ta till sig hela budskapet från Säpo. Tvärtom skämtade myndighetens ledning om kontakterna med Säpo. Detta enligt Thomas Bulls intervju med säkerhetsskyddschefen Jens Johansson:”
”De raljerade både kring brevet och senare även om mötet med Säpo”.


Ett år senare, i januari 2017, avskedades Maria Ågren. I juli avslöjade DN att hon erkänt grov oaktsamhet genom att röja sekretessbelagda uppgifter. Först i oktober 2017 hade hela Transportstyrelsens it-drift flyttats tillbaka till Sverige."


Det är bara att hålla med Oscarsson i hans sluts om att:
 
"Sverige behöver en ny regering som har ett funktionssätt som gör att viktig information - som hot mot rikes säkerhet - når fram till såväl statsminister som ansvariga ministrar!"
Bildresultat för Mikael Oscarsson
Mikael Oscarsson (KD), riksdagsledamot.


Etiketter:
Mikael Oscarsson, Stefan Löven, Trasportstyrelsen, Säpo, Ann Linde, Maria Ågren, Anders Ygeman, Dagens Nyheter, IT-säkerhet, Personuppgifter, Sekretess, Outsourcing.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.