söndag 8 maj 2022

SR:s skandalösa felöversättningar

 


En mycket sensationell konsekvens av påskens upplopp är en skandal som har avslöjats om att Sveriges Radio (SR) felaktigt har översatt Ebba Busch uttalande om ”islamister” med ”muslimer”. Tyvärr är det inte första gången att någon ledande kristdemokrat eller icke socialistisk politiker/optionsbildare råkar utför missförstånd samt felöversättningar i Public service. Man kan undra hur det skulle tas emot om någon hade sammanblandat ”radikal” med ”kommunister”. Eller fredliga demonstranter med ”terrorister”. 

Sveriges Radios byggnad.

Men denna gång är felöversättningen särskilt märkbar. Flera olika redaktioner inom (SR:s) redaktioner, 3 stycken, är inblandade både när det gäller text publicerade på nätet såväl som i olika program. Det är knappast en underdrift att notera vilken sprängkraft denna felöversättning har. Rent sakligt är det en betydande skillnad i betydelse mellan att föra fram att polisen bör ingripa mot muslimer (alla som har en muslimsk tro) med våld om detta krävs, med att uttala att det kan finnas anledning att använda våld mot personer som har en politisk övertygelse om att alla områden i samhället skall styras med en radikal och en mycket traditionell tolkning av islam (islamister). En grupp i samhället som av ideologiska skäl är bredda att ta till våld och som är motståndare till både en rättsstat som till demokrati. Det korståg som under senare tid flera vänsterintellektuella har utsatt Ebba Busch för har kommenterats på olika håll. I denna granskning är det svårt att komma ifrån ett intryck om att dessa felöversättningar av (SR) inte är ett uttryck för hur flera medarbetare inom Public service ser på Ebba Busch och hennes parti. Och att man medvetet låter sina privata värderingar får styra hur man bevakar Kristdemokraterna i sin journalistiska verksamhet. I Nya Wermlandstidningen tar Henrik L. Barvå upp detta i en läsvärd artikel.

Här kan du läsa Barvås text

Ebba Bush uttalande om påskens upplopp har jag kommenterat i mitt förra inlägg på denna blogg.

Min text kan du läsa här

Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio.

Att kritisera de värderingar som Busch för fram eller Kristdemokraternas politik. Är helt legitimt. Men detta är någonting annat. Precis som Barvå för fram är det är svårt att inte uppfatta ett tydligt mönster i allt detta. Att misstaget är så stort och omfattande i en sådan viktig fråga som påskens upplopp gör att (SR:s) ledning med VD Cillia Benkö i spetsen måste peka med hela handen. Benkö och (SR) måste städa upp och vidta en rad åtgärder för att säkerställa programverksamhets kvalité. Men också att för återställa SR:s förtroende när det gäller opraktiskhet i sin nyhetsrapportering och i sin samhällsbevakning. Ett krav som för övrigt finns med Public service avtal med staten. Och som står i SR och SVT:s sändningstillstånd. Jag har svårt att se att detta skall vara möjligt utan att personal får gå. Inte minst Eko redaktionens chef Klas Wolf-Wats bör ligga illa till. Inte minst med tanke på detta inte är den första gången som hans verksamhet grovt trampar i klaveret. För inte så länge sedan blev Wolf-Wats kraftigt kritiserad för sina försök att mörka att en medarbetare på Ekots nyhetsredaktion hade en kärleksrelation med en utvisningsdömd islamist (som dessutom hade blivit dömd för olaga hot mot en annan journalist som granskat honom och hans far) som dessutom har anmälningsplikt till polis. En person som denna Eko-journalist samtidigt granskade i egna reportage. Jag har kommenterat detta i ett tidigare inlägg på denna blogg. 

Mitt inlägg kan du läsa här

Klas Wolf-Wats, chef för Dagens Eko.


Etiketter: Ebba Busch, Kristdemokraterna, Sveriges Radio, Påskupplopp, Kravaller, Sveriges Television, Public service, Cilla Benkö, Klas-Wolf Wats, Dagens Eko, Sändningstillstånd, Opraktiskhet, Islamister, Muslimer, Nya Wermlandstidningen, Henrik L Barvå, 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar