”Det började med en skakning på nedre däck.” är en berömd inledning på en känd sångtext om Titanics undergång. Denna textrad kom jag att tänka på när jag läste yttrandefrihetsexperten Nils Funckes kritiska debattartikel i Göteborgs Posten om hur Sveriges Radio (SR) och dess nyhetsredaktion Ekot har hanterat ärendet med den kvinnliga reporter som inledde en kärleksrelation med en islamistisk man från Irak. En man som har förklarats vara en säkerhetsrisk och som därför skall utvisas från Sverige. I väntan till att utvisning kan verkställas har han regelbunden anmälningsplikt hos polisen. Funckes artikel är publicerad under rubrik: "Sveriges Radio måste sluta huka bakom personal- och säkerhetsfrågan."
Här kan du läsa Funckes artikel i GP
Funke har rätt. Denna skandal handlar om det förtroende som måste finnas för SR och dess verksamhet. Att SR har ett public uppdrag gör att man inte är ett vanligt mediaföretag bland andra.. Men visst är detta ett personal ärende också. Och denna aspekt på ärendet har förmodligen hanterats korrekt. Men det var först när information om detta hade avslöjats på en alternativ granskade sajt från stiftelsen DOKU som reporterns texter på SR:s hemsida om denna man omarbetades. Ekots chef Klas Wolf-Watz borde självklart ha lämnat information om detta så fort detta kom till hans kännedom. Och då direkt omarbetat texterna i ärendet och inte väntat till detta blev offentligt genom DOKU:s avslöjande. Denna journalist hade också i uppdrag att i Ekot granska hur flera andra män i samma situation har hanteras av svenska myndigheter.
Den islamist som reportern inledde en relation med har tidigare dömts för olaga hot mot den kvinnliga chefredaktören på Gefle Dagblad. Dödshot som fördes fram på grund av den rapportering som tidningen publicerade om mannen och övriga islamister med beslut om utvisning och anmälningsplikt. Och om verksamheten vid den salafistiska moské i staden där mannens fader var imam. Endast av detta skäl borde både Wolf-Watz och SR varit mycket noga med att genast sprida information om vad som hänt och vilka åtgärder man har vidtagit. Om inte annat för att tydligt visa att SR inte kompromissar med hot från extremism. Och att SR och Ekot försvarar tanken på fria medier och oberoende journalistik.
Men ärendet innehåller också en aspekt om sabotage och terrorism. Vi vet inte om denna islamist eller andra har fått tag i känsliga uppgifter från kvinnans dator. Till exempel lösenord eller information om företagets olika säkerhetsrutiner. Detta bör, med tanke att SR är en särskild säkerhetsklassad verksamhet som ingår i den civila delen av Totalförsvaret, noga granskas. Rutiner för säkerhet och personkontroll för anställda inom SR liksom för Sveriges Television (SVT) måste ses över. Man frågar sig hur en journalist som har uppvisat så pass dåligt omdöme som denna reporter har uppenbarat kunnat få anställning på Ekot? Vilka referenser hämtades in innan anställning? Detta är någonting som måste klargöras och analyseras. Kanske behöver nya mer strikta regler och rutiner för detta utarbetas. I detta fall måste Säkerhetspolisen (SÄPO) tillsammans med de personer som på SR och SVT har ansvar för säkerhetsfrågor göra en noggrann utredning vad som har skett. T.ex. granska intern kommunikation från och till reporterns dator. Att information om detta delvis måste bli föremål för sekretess är självklart. Men utgör ingen ursäkt för att inget görs eller att allmänna slutsatser om t.ex. ansvarsfördelning, kompetensutveckling m.m. inte öppet redovisas.
Jag håller med om vad flera utanför företaget, bland annat Mikael Oscarsson (KD), partiets säkerhets- och försvarspolitiska talesperson, samt Wilhelm Agrell, professor i Underrättelseanalys vid Lunds Universitet, har fört fram om att detta bör granskas av någon extern utredare t.ex. en domare från Högsta Domstolen eller Regeringsrätten. Den välkände terroristforskaren Magnus Ranstorp delar denna uppfattning. Samtligs dessa tre experter för fram betydelsen av att de slutsatser och analyser som en extern utredare kommer fram till inte endast rapporteras till SR:s styrelse. Utan att även riksdagens kultur- samt försvarsutskott samt till regeringen. Personligen anser jag att med fördel kan uppdraget också omfatta SVT. Det viktigt att denna externa utredare får myndighet att förhöra personer inom företaget, även i ledande ställning, samt utomstående experter. En extern oberoende granskare skulle minska de misstankar som nu har vuxit sig starka om att SR och dess ledning försöker mörka känslig information med syfte att kunna smita undan sitt ansvar för det som har hänt.
Till detta kommer en politisk aspekt. Under senare år har SVT och SR i ökad omfattning blivit utsatt för kritik. Bland annat har uppfattningar om en så kallad "Vänstervridning" i nyhetsrapportering och programverksamhet förts fram. Inte bara av sverigedemokrater utan också av andra politiker och av andra partiers väljare. Att misstankar finns om att SR och SVT ”mörkar” obehagliga fakta är illa. Beskyllningar som ofta saknar relevanta bevis. Men som i detta fall tyvärr har fog för sig. Att SR och SVT faktiskt tillhör Totalförsvaret tycks få känna till. Några centrala frågor måste besvaras. För det första: varför informerade inte SR och Ekot direkt om vad som hade hänt? Varför ändrades de texter som fanns från reportern på hemsidan om detta först 7 månader senare efter DOKU:s avslöjande? Och varför går nu SR:s VD Cilla Benkö ut hävdar att detta inte bara är ett personalärende utan också är ett ärende som regleras efter de bestämmelser om meddelarfrihet som finns i Tryckfrihetsförordningen? Likt Funcke undrar jag vad detta har för relevans inför ett beslut om SR och Ekot skall granskas. Och av vem. Att innehållet i kvinnans dator inte kan öppet redovisas. Är självklart. Inte minst hur säkerhetssynpunkt. Men att Benkö nu går ut med detta inger en misstanke hos mig och många andra att SR:s ledning inte tycks inse situationens fulla allvar.
Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio.
Om Public service skall få finnas kvar måste ledande personer inom SR och SVT låta sin gärning präglas av större ödmjukhet inför sitt samhällsuppdrag och det förtroende som krävs för detta skall få fortsätta. Sedan måste personer som Wolf-Watz och Benkö förstå att man leder en verksamhet som är offentlig och som därför grundas på politiska beslut. Därför kan man inte inom Public service leva i en bubbla där man helt fritt kan agera efter eget tycke när det gäller frågor om t.ex. säkerhet, personal policys och kvalitetsgranskning. Däremot skall inte politiker lägga sig i programverksamheten i SR eller SVT. Lyssna på Funcke Wolf-Watz och Benkö! Titanics tragiska förlisning berodde bland på högmod hos fartygets ledande befäl och slarv med grundläggande säkerhetsrutiner bland övrig personal. Låt inte denna islamistskandal bli ett isberg som sänker hela SR:s verksamhet och dess fortsatta existens.
Etiketter: Sveriges Radio, SR, Ekot, Sveriges Television, Nils Funcke, Göteborgs Posten, Klas Wolf-Waltz, Mikael Oscarsson, KD, Cilla Benkö, Selafism, Islamism, Wilhelm Agrell, Underrättelseanalys, Terrorism, Magnus Ranstorp, Lunds Universitet, Yttrandefrihet, Gävle, Gefle Dagblad, Sabotage, Terrorism, Irak, Högsta Domstolen, Regeringen, Riksdagens Försvarsutskott, Riskdagens Kulturutskott, Titanic, Verksamhetsbubbla, Public service,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar