onsdag 6 april 2022

Ukraina öppnar vår dörr till Nato

 


I Bulletin har Magnus Lagerkvist skrivit en debattartikel som är publicerad under rubrik: Sverige måste gå med i Nato nu.

Lagerkvists artikel kan du läsa här

Nato ländernas utrikes- och försvarsministrar 
sammanträder i Bryssel.

Lagerkvist har rätt i sin analys om att Sverige snabbt måste gå med i Nato. Och detta borde vi ha gjort för länge sedan. Redan när denna försvarsorganisation bildades 1949. Att vi inte ens gick med efter att Berlinmuren föll och Sovjetunionens kollaps 1989 är mycket märkligt. Vårt beslut att inte bli medlem efter Andra världskriget motiverades bland annat med hänsyn till Finland som av Sovjetunionen hade påtvingats den så kallade Vänskaps- och säkerhetspakten (VSK). Ett avtal på Moskvas villkor som begränsade Finlands självständighet i utrikes- och säkerhetspolitik. Detta avtal sa Helsingfors upp efter Sovjetunionens sammanbrott och ersatte den med en så kallad Nato-option.

Mauno Kovisto (S), president 1982-1994, som på allvar
påbörjade Finlands nya orientering mot väst och gjorde
upp med Finansieringen.

Lagerkvist har också rätt i sin uppfattning, att just nu när Putins militär åker på stryk i Ukraina, står en unik dörr öppen för oss till att trygga vår frihet och demokrati genom att bli medlemmar i Nato. Efter kriget kan det bli svårare att gå med. Liksom för Finland. Och efter att de bevis vi fått av mycket grova och systematiska övergrepp i Butja och andra ukrainska städer har blivit kända förstår var en av oss att vi kan överge alla hopp om en demokratisk utveckling i Ryssland under överskådlig framtid. Detta är ett krig som Putin inte får tillåtas vinna. Jag är övertygad om att inte bara Putin måste bort utan att det krävs ett regimskifte i Moskva för att säkra en varaktig fred och demokratin i Europa. Och att Nato och EU mentalt måste vara förberedda på att vi kan tvingas ta till militära medel mot Putin. T.ex. vad gör vi om Putin tar till biologiska eller kärnvapen i Ukraina? Sedan kan man undra hur länge väst skall sitta still och se på när den ukrainska civilbefolkningen blir utsatt för grova krigsbrott?

Foto från ryska massakern i Butja.

Med all rätt pekar Lagerkvist på Putins ambitioner om att återskapa ett nytt rysk imperium med Sovjetunionen som förebild. Putin själv och stora delar av den ryska offentligheten blev tyvärr aldrig av-sovjetiserad. Ett exempel av många på detta är att ryssar i allmänhet ser positivt på arvet från gamla KGB och Stalin. Och att personer verksamma inom nuvarande FSB eller SVR (utlandsspionaget, FSB ansvarar för Ryssland och det nära utlandet bl.a. Belaruss, Ukraina och Baltikum) fortfarande allmänt tituleras tjekister, precis som personal inom Lenins eller Stalins säkerhetstjänster). Och att detta ord uppfattas som någonting positivt. Trots de övergrepp som Tjekan genomförde mot helt oskyldiga runt om i Sovjetunionen bl.a. i Ukraina under Holodomor 1932-1933 när mellan 3,5-5 miljoner ukrainare svalt ihjäl (i Europas kornbod) och 1-2 miljoner ytterligare mördades i en påtvingad kollektivisering av familjejordbruk.

Den berömda statyn: En svältande flicka i
minnesparken för Holodomors offer i Kyiev.
I Ryssland är det förbjudet att nämna denna terror.

Lagerkvist gör klokt i att varna för att Putin efter Ukraina kan gå till anfall mot Moldavien, Polen, Baltikum och Finland i ett andra steg. Lagerkvist har rätt i sin uppfattning om Finland och Baltikum (för att befria rysk språkiga) angrips av Ryssland då kommer Sverige att direkt påverkas. Och att Gotland särskilt ligger i frizonen för att bli utsatt är en bedömning som både har politisk som militär relevans. Nato medlemskap nu. Genast! 

Soldater vid Visby ringmur från det
återupprättade Gotlands Garnision P 18.

Foto överst:
Ukrainska soldater ha rest flaggan efter att ha återintagit staden Slovjansk.


Etiketter: Bulletin, Magnus Lagerkvist, Ukraina, Sovjet, Ryssland, Putin, Kreml, Nato, Sverige, Finland, Baltikum, Polen, Moldavien, KGB, FSB, SVR, Andra världskriget, Nati-option, VSK, Vänskaps- och säkerhetspakten, Tjekan, Tjekister, Lenin, Stalin, Holodomor, Slovjansk, Mauno Kovisto, Gotland, P18, Kyiev, En svältande flicka, 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar