fredag 29 oktober 2021

Legalisera inte narkotika!

 


I Göteborgs-Posten har Sven-Olof Carlsson skrivit en läsvärd debattartikel om aktuell narkotikapolitik. Hans artikel är publicerad under rubrik: ”Starkare cannabis påverkar ungdomars hälsa.” Carlsson ger i sin artikel flera exempel på hur narkotika påverkar sina brukare. I detta sammanhang är det viktigt att komma ihåg att allt bruk av narkotika innebär ett missbruk. Och att detta gäller  även för att röka "gräs"  (Cannabis även känd som Marijuana) eller att använda LSD, eller att missbruka narkotika klassade läkemedel som t.ex. Concerta. Allt detta är i grunden samma sak. Ett asocialt beteende som förstår din kropp samt din mentala hälsa. Och som påverkar dina relationer med närstående och övriga personer t.ex. grannar och kollegor. Uppdelningen i lätt- och i tung narkotika är en bluff. Narkotika är narkotika punkt slut.

Här kan du läsa Carlssons artikel 

Ett foto som visar det radikala arvet från 1968.
 Här från en demonstration i Lund
i regi av kommunistiska studentföreningen Clarté.

Att all bruk av narkotika även påverkar samhället i stort är ett faktum som inte bara utpräglade narkotika flummare blundar för. Insikt och en förståelse för detta saknas tyvärr även hos andra. Denna blinda fläck är ett arv från 1968-års kulturradikalism och dess studentmarxism. Ideal och tankar som ännu påverkar samhället överlag och som har trängts sig in stora delar av svensk borgerlighet. 

Ett foto från en singelolycka med dödlig utgång.

Ett praktiskt exempel. För några år sedan träffade jag en psykiatriker på en middag som under flera år hade forskat på olika bakomliggande faktorer bakom dödsolyckor på våra vägar. En av de slutsatser som han och hans kollegor kom fram till var att många av de till syns oförklarliga singelolyckor som tidigare över lag har kategoriserats som troliga självmord var man numera övertygade om att de ofta var narkotika relaterade, särskilt när det gällde yngre och medelålders omkomna. Detta rör sig om mellan 100-150 dödsfall per år. Det vill säga c:a hälften av alla som omkommer i trafiken. Om polis inte misstänker att ett brott ligger bakom en olycka eller om den omkomne uppenbart inte har varit ”hög” vilket ofta kan konstateras vid en närmare titt på pupiller och när inget tekniskt fel på bilen med lätthet kan konstateras, t.ex. med bromsar, däck eller ljus, då genomförs oftast ingen obduktion av föraren vid singel olyckor. Detta har hans forskarlag föreslagit att man skall lagstifta om i ett brev till regeringen. Ett brev som forskarna aldrig ens fick något svar på. 

Ett exempel på en "känd" person som påverkats
 av en haschpsykos.

De dolda narkotika olyckor som han syftade på var, enligt hans uppfattning, överlag resultat av haschpsykoser. De personer som drabbades är ofta tillsyns väl integrerade i samhället. Har fast förankring på arbetsmarknaden. Har egen familj etc. Men som på helger och då och då under veckorna tar sig en Joint. För eller senare riskerar detta fleråriga missbruk resultera i en psykos som plötsligt kan slå till när man är ute och kör på våra vägar. Något som kan leda till katastrof för sig själv och andra.    

En kvinnlig polis vinkar in en bilist för kontroll.

Enligt en undersökning som genomfördes för några år sedan av Rikspolisstyrelsen tillsammans med Brottsförebyggande rådet så är cirka 8 procent av förare på våra vägar i storstadsregionerna påverkade av narkotika en vanlig vardag. Under veckoslut och inför större helger är antalet troligen ännu högre. Detta innebär att när polis genomför en trafikkontroll i Skåne t.ex. vid infarten till Malmö, Lund eller Helsingborg, eller vid infarterna till Göteborg eller till Stockholm så träffar man på flera narkotika påverkade förare per timme. Vill vi verkligen ha det så? Är detta en sund utveckling av vårt samhälle? Sedan kan man misstänka att antalet är ännu högre i Skåne på grund av vår närhet till narkotikaflummets högborg Christiania i Köpenhamn och vårt geografiska läge nära övriga Europa.

Foto från Christiania i Köpenhamn.

Jag är uppväxt i Lund en stad som tidigt kom att påverka av 1960-talets drogliberalism och dess socialkulturella flum. Lund var den första stad utanför de tre storstäderna som på grund av missbrukets omfattning tvingade lokal polis att bygga upp en egen narkotika rotel. Under min uppväxt var bruk av narkotika ganska vanligt förekommande bland studenter och akademiker. Och är så ännu i dag. Eftersom jag arbetade extra inom psykiatrin under min studenttid under början av 1980-talet fick jag både kunskap och insikt i dessa frågor. Vilket gjorde att kunde lätt kunde se att flera av mina föreläsare på flera av universitets institutioner rökte på. Något man inte minst kan lukta sig fram till. Denna ihärdiga sötsliskiga doft var lätt att känna igen. Samma doft som jag fick möta bland patienter inom psykiatrin. 

Föreläsning i Lund.
Obs detta foto är slumpmässigt utvalt.
Inga personer som syns här har med
innehållet i mitt inlägg att göra.

Men inte nog med detta. Några av mina vänner från gymnasiet och universitet satt hemma med sina föräldrar och tog sig en ”rök” ibland. Föräldrar som hade påbörjat sitt bruk som unga studenter under 1960-talet. Föräldrar som tillhörde en kategori av missbrukare som trafikforskarna varande regeringen för. Och vars egna barn, om de har fortsatt att missbruka, också riskerar att för eller senare drabbas av psykoser. Att hävda att flummet och bruket går i arv. Är i högsta grad politiskt inkorrekt. Men det skiter jag i. Denna obekväma sanning för jag fram ändå. Blanda annat för att tre vänner från min ungdom har fallit offer för missbruket och fick inte uppleva sin 60-års dag. I samtliga fall är det troligt att bruket var narkotika var en viktig orsak till deras plötsliga dödsfall. För en var det fråga om ett blandmissbruk där även tabletter och sprit förekom men för de andra två ”endast” rökte på ibland. En omkom på motorvägen mellan Malmö-Lund, en drunknade i Öresund och den tredje föll ned från taket på sitt sommarhus på Österlen och bröt nacken.

Foto av att röka en Joint.

Naturligtvis har mina erfarenheter från psykiatrin och från Lund påverkat mig. Jag är absolut ingen förespråkare för en legalisering av narkotika. Tvärt om. Argumentet om att en legalisering skulle lösa de sociala- och medicinska problem som nu allt oftare förs fram i debatten är fel. Precis som framförs i Carlssons artikel så vet vi väl från bl.a. från narkotika liberala nationer som t.ex. Portugal och Nederländerna, att det är tvärt om. Liberalisering leder till ökat missbruk som resulterar i ännu fler missbrukare och i fler förstörda liv. En utveckling som påverkar oss alla. 

Flyktingar som stiger i land på grekiska ön Lesbos.

Argument att en legalisering skulle rycka undan matten för yrkeskriminella håller inte heller. För det första. Brottsnätverk sysslar även med annan brottslighet som t.ex. flyktingsmuggling, trafficking, beskyddarverksamhet, penningtvätt och häleri. Sedan är narkotikabruk i sig en viktig inkörsport för enskilda till annan kriminalitet och social problematik som andra former av missbruk, prostitution, psykisk- och fysisk ohälsa med förstörda mänskliga relationer och en kraschad ekonomi. Ren social utslagning med andra ord. Just detta samband har konstaterats från drogliberala nationer som t.ex. Danmark, som likt Nederländerna, därför under senare år något har stramat upp sin politik. Och tagit steg mot en svensk policy.

Ljus tänds på Sergels torg i Stockholm
för narkotikans offer. "Plattan" är en
plats där man med lätthet kan konstatera
att försäljning av narkotika ser helt öppet.


De brottsnätverk som lovprisas av våra rappare skulle inte försvinna och deras medlemmar skulle inte återgå till ett lagligt liv om man inte kan sälja narkotika i sitt grannskap ute i förorten eller till helgmissbrukare i innerstan. Det kan låta hårt med stigmatisering, hårda straff, med en kriminalisering, enligt italiensk anti-maffia lagstiftning, även av de som i offentliga sammanhang lovprisar organiserad kriminell verksamhet och de personer som är aktiva i dessa, t.ex. Gangsterrappare, kombinerad med tuffa tvångsvårdande insatser mot missbrukarna. Men detta är vad som krävs om vi skall kunna bryta utvecklingen mot ett ökat bruk av narkotika. Istället för lovprisning, flum och legalisering måste flera åtgärder genomföras på bred front.

Två exempel på Gangsterrappare.

En viktig åtgärd är att bygga ut psykiatrin och dess missbruksvård kraftigt. De senaste 30-40 årens slakt av psykiatrin har fått förödande konsekvenser. Låt psykiatrin få mer en central roll för narkotikapolitiken. Och tillför de resurser som krävs. Att låta psykiatrin ta över det mesta av det ansvar som nu ligger på socialtjänsten. Är en kursändring som det finns ett stort- och ett växande behov av. Kommunernas socialtjänst har visat sig inte klara av detta viktiga uppdrag. Bl.a. på grund av att dess personal genom sin utbildning på socialhögskolor och ifrån inflytande av sina chefer som också utbildas där. Påverkats genom institutioner som ännu är under ett starkt inflytande av 68-flum och dess världsfrånvända ideal. 

Praktisk upplysning om narkotika i skolan
och ett exempel på ett lovvärt lokalt initiativ.
I Arvika fick tränade polishundar 
söka genom en skola med växande
sociala problem och med en ökad
användning droger. 

Bygg upp en uppsökande drogutbildning i våra skolor och på arbetsplatser som var vanligt förekommande under 1970- och 1980-talen. Aktiviteter där f.d. missbrukare var aktiva och som ofta genomfördes i regi av ideella organisationer. Vi kan i dag åter aktivera dessa krafter som inom t.ex. Föräldrar Föreningen mot narkotika (FMN) och Riksförbundet, Ett narkotikafritt samhälle (RNS) som gör lovvärda insatser i det tysta trots begränsade resurser. En annan åtgärd som har visat sig ha effekt är slumpmässig drogtestning på arbetsplatser. Och krav på testning från arbetsgivare när misstanke om bruk finns. 

Ett konkret exempel på ett drogtest.

Detta finns nu inom polis, militär, viss yrkestrafik och inom flyget. Men borde utökas till fler områden t.ex. inom all verksamhet inom vård-skola-omsorg samt i restaurang och handel. Självklart borde testning förekomma inom all yrkestrafik. Men även inom farligt arbete t.ex. på hög höjd, inom bygg- och anläggning eller för arbete med olika maskiner som t.ex. truckar och lastare, svets och svarv. Forskning inom området visar tydligt två saker. Att bruk som upptäcks tidigt i en missbrukskarriär är lättare att komma tillrätta med. Än om det upptäcks senare. Därför bör t.ex. en fortsatt utbyggnad av alkolås i yrkesfordon välkomnas. Att riskera att bli avslöjad inför chefen, kollegor och sin familj kan ha en förebyggande effekt. Vid ett positivt resultat på ett test skall den enskilde, familjen, chefen tillsammans med företagshälsovård utarbeta en konkret handlingsplan. Vid behov skall även psykiatrin kopplas in. Men detta sker sällan. I dessa sammanhang är det viktigt att ett konkret hot om uppsägning skall finnas med i processen och att denna konsekvens tydligt skrivs ut i text om bruket inte upphör. Något som nästan inte alls förekommer i praktiken.

Ett foto från ett behandlingssamtal med 
företagshälsan i Tranås kommun.

Det är hög tid att återgå till en nolltolerans med narkotika i Sverige. Vilket vi faktiskt har prövat under den första narkotika vången under tidigt 1960-tal då en socialmedicinare och psykiatriker Nils Bejerot fick politikerna i Stockholm med på en nolltolerans. Missbrukare söktes aktivt upp och fick tvångsvård. Och kördes snabbt ut från stan till särskilda inrättade anläggningar i Roslagen. Platser där de avgiftades och hölls under noga övervakning. Polis var dessutom aktiv mot allt innehav av narkotika även för eget bruk. Gatulangning försvann stort sätt helt liksom försäljning på nattklubbar etc. Under tre år, 1962-1965 var Stockholm i princip fri från narkotika vilket bl.a. resulterade kraftig minskad brottslighet, färre trafikolyckor och mindre våld i hemmet. Trots dessa goda resultat vek politikerna så småningom ner sig. Och politiken blev åter mer liberal. 

En person grips av polis för gatulangning 
i centrala Göteborg.

Bejerot slutsats om att narkotika bruk skall ses som "En epidemiologisk samhällssjukdom " fick en renässans under 1970- och 1980-talen. Ett annat av hans uttryck som har blivit klassisk är hans bevingade ord om att samhällets insatser måste kännetecknas av "En osentimental medkänsla." Bejerot anses allmänt vara en viktig inspirations källa för den restriktiva narkotikapolitiken i Sverige. Det är hög tid att vi återvänder dit. Bruk av narkotika är alltid ett missbruk och utgör en tickande bomb vars konsekvenser påverkar oss alla.

Nils Bejrot.


Foto överst:
En illustration över "gräs".
Cannabis plantor och två cannabis cigaretter.




Etiketter: Nils Bejrot, Narkotika, Cannabis, Marijuana, Joint, RNS, FMN, Drogliberalism, Drogflum, Liberalisering, 1968, Studentmarxism, Clarté, Sven-Olof Carlsson, Göteborgs Posten, Drogtester, Gangsterrappare, Brottsnätverk, Concerta, LSD, Singelolyckor, Självmord, Christiania, Danmark, Nederländerna, Portugal, Kulturradikalism, Lund, Lunds Universitet, Skåne, Öresund, Narkotikahund, Socialhögskolor, Psykiatri, Missbrukarvård, Tvångsvård,         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar