fredag 22 oktober 2021

Einárs avrättning är är en attack mot samhället

 


Den berömda rappartisten som var känd under sitt artistnamn Einár (Nils Einar Grönberg) blev i går mördad. Att en ung rappare blir avrättad genom flera skott från nära håll innan han ens hunnit fylla 20 år. Är tyvärr inget att förvånas över. Detta gängmord var årets 39 skjutning med dödlig utgång. Och vi kan förvänta oss att fler lär följa innan året är slut. Det finns en allvarlig risk att vi snart slutar att bry oss. Eller ens lyfter på våra ögonbryn. Men vi får inte bli tillvända av att personer avrättas med hjälp av kontraktmördare på öppen gata. Einár har tidigare blivit utsatt för brott från Gangsterrappare och andra yrkeskriminella. En kort tid innan han blev skjuten tog hovrätten ett beslut, efter önskemål från åklagarsidan, att han skulle vittna i en pågående rättegång mot de kända rapparna Yasin Mahamoud och Havel Khali. Dessa två artister står åtalande för flera allvarliga brott som de skall ha begått som medlemmar av det ökända kriminella Vårbynätverket. Bland annat den kidnappning och det rån som de genomförde mot Einár. Har skrivit om detta i ett tidigare inlägg på denna blogg.

Detta inlägg kan du läsa här

Yasin Mahamoud.

Eftersom Einár inte dök upp i rättegången när målet togs upp i tingsrätten så skulle han nu hämtas av polis. Einár som var en del av den så kallade Gangsterrappen, d v s en musik som skildrar brottslighet, droger och utanförskap i socialt nedslitna förorter av artister som själv är eller har varit brottsaktiva. Einár, som själv är dömd för brott och som nyligen var inblandad i en misshandel på en nattklubb, gav tillskillnad emot flertalet andra Gangsterrappare, ingen förskönad bild av den verklighet som han tog upp i sin musik. Och detta retade upp flera aktiva yrkeskriminella. Och var förmodligen en viktig orsak till att han blev bortförd och förödmjukad av Yasin Mahamoud och Havel Khali. Enligt uppgifter i flera medier, som publicerats efter Einárs död, lär det ha varit allmänt känt en tid att det har funnits ett ”fett" kontrakt på honom. Einár hade sedan en tid tillbaka skyddade personuppgifter. Men naturligtvis borde han ha skyddats mer än så. 

Polis på den plats i Hammarby Sjöstad där Einár mördades.

Detta kontraktsmord visar på flera allvarliga brister i vårt samhälle. Först det självklara. Det är staten som skall ha och som måste med framgång lyckas försvara sitt legala våldsmonopol. Brott och straff skall rättsapparaten ta hand om. Att alternativa rättsordningar har blivit etablerade måste tas på större allvar. Och vi måste vara beredda att ta till med mer hårda och tuffa åtgärder än hitintills. Förutom anonyma vittnen, måste så kallade kronvittnen (personer som vittnar mot andra brottslingar i utbyte mot längre straff) införas. I Sverige måste vi, likt nationer som har tagit upp kampen emot maffia syndikat, införa särskild anti-maffa lagstiftning där medlemskap i en kriminell organisation, av det slag som t.ex. Vårbynätverket representerar, blir brottsligt i sig. Liksom t.ex. MC-gäng av typ Hell Angels

Foto från en internationell sammankomst i Helsingfors
med ett annat kriminellt MC-gäng Bandidos.


En sådan lagstiftning finns t.ex. i Italien och på federal nivå i USA. Att likt Danmark införa särskilda Visitations zoner på brottsutsatta platser där personer kan visiteras av polis utan särskild brottsmisstanke. Är nödvändiga åtgärder för att vända utvecklingen i flera utanförskapsområden. Dessa zoner har införts i flera andra nationer efter dansk modell. T.ex. i Frankrike och i Storbritannien. Ett annat verktyg mot brottsnätverk från Danmark som tilltalar mig är deras lagstiftning om att fördubbla strafftid för allvarliga brott som t.ex. mord, dråp och grov misshandel, om detta genomförs av en person som är medlem av ett kriminellt nätverk (vilket har drabbat svenska yrkeskriminella som utfört mord i Danmark). 

En efterspanad boss i den napolitanska maffian 
Camorra grips av federal polis. 

Sedan måste lagstiftning om verksamheter som sker med syfte att underlätta organiserad brottslighet ses över. Ett ökat behov av att kunna avsätta pengar från narkotika handel och annan kriminell aktivitet har lätt till att skapa legala täckverksamheter, d v s legal verksamhet som finansieras med svarta pengar. Denna gråzons kriminalitet växer snabbt i omfattning och ligger nära traditionell kriminalitet i form av t.ex. penningtvätt, illegal uthyrning, falska intyg, häleri och ekonomisk brottslighet. Att illegala verksamheter växer samman med legala sker numera inom flera branscher. Hotell och restaurang, frisörbranschen samt taxi är väl kända i detta sammanhang sedan lång tid tillbaka. Men denna smitta har under senare år spridit sig till flera andra sektorer t.ex. byggsektorn, omsorgerna, t.ex. personlig assistans, fastighetsbranschen, transporter och inom avfallshantering. Förutom att medverka till att finansiera organiserad brottslighet leder denna täckverksamhet till att helt legala verksamheter får en osund konkurrens. Inom verksamheter som bedrivs på entreprenad för offentlig sektor,  t.ex. inom mark och anläggning, är svart finansiering vanligare än vad vi i allmänhet tror.     

Skatteverkets granskning har en viktig
roll i samhällets insatser
 att förebygga brott och att
upptäcka organiserad brottslighet.

Inom skattelagstiftning finns ett tydligt förbud mot att genomföra helt legala affärer som endast har syfte att smita undan skatt eller sociala avgifter. Vi bör införa liknande ramlag inom flera andra områden. En annan viktig åtgärd är att förstärka anmälningsplikt för personal som utför kontroller åt olika myndigheter t.ex. beviljar tillstånd och granskar att olika regelverk följs. I detta sammanhang är det viktigt att påverkan som mutor, hot mot tjänsteman etc. får ett kraftigt ökat straffvärde. Och vi bör, likt Italien och Tyskland, överväga en speciell lagstiftning som gör det möjligt att inte bara förbjuda medlemskap i vissa kriminella organisationer (efter beslut i domstol), utan också att kunna föra rättslig talan mot att försvara den yrkeskriminella miljön och de personer som är aktiva där. Om detta hade varit infört så hade Sveriges Radios hyllning av Yasin Mahamoud och Havel Khali efter att de blev dömda i tingsrätten för att ha fört bort Einár kunnat bli föremål för rättslig prövning (se det inlägg som jag länkar till). 

Ifrån en demonstration emot maffian 
(på den italienska stövelns tå)´Ndrangheta.
Denna maffia från Kalabrien är numera mer 
maktfull än både Comorra och den från 
Sicilien, Cosa Nostra. 

Likt Lars Vilks tragiska död så sätter mordet på Einár fingret på en annan allvarlig brist i vårt rättssystem. Att vi Sverige saknar ett heltäckande vittnesskydd, där personer som lever under hot, som har vittnat mot andra i rättegång eller som har bevittnat allvarliga brott och som förekommer i utredningar mot ledande kriminella, inte bara får en skyddad identitet och ett personskydd utan också legalt helt skall kunna gå under jorden. Flytta utomlands, delvis få ett annat utseende etc. En orsak till Vilks död kan ha varit att han hade blivit igenkänd på den ort där han befann sig och därför mycket snabbt måste flyttas. Sedan är det livvaktsskydd som Einár borde ha haft, dåligt uppbyggt i Sverige och har blivit allt sämre under senare år. Vilks livvakter kom ifrån Länskriminalen i Malmö. Numera är endast kungafamiljen och ledande rikspolitiker som får ta del av Säpos eget personskydd. Naturligtvis är det Säpo som borde ha ansvar för allt personskydd som beviljas på grund av organiserad kriminalitet. 

Foto på en av Säpos livvakter i arbete.

Efter en möjlig borgerlig vinst i nästa val kan en del av alla dessa brister rättas till. Och några små steg har faktiskt den nuvarande vänsterregeringen tagit, något motvilligt och senfärdigt men ändå. Men i vilket fall tror jag att verklig insikt om i vilken grad dessa problem utgör ett generellt systemhot mot vårt demokratiska samhälle ännu saknas hos flertalet medborgare och politiker. Men att hoppas på ökad tillnyktring är en lyx som man alltid kan kosta på sig.  

Ebba Bush (KD) och Ulf Kristersson (M).

Foto överst:
Einár


Etiketter:  Einár, Nils Einar Grönberg, Yasin Mahamoud, Havel Khali, Gangesterrapp, Rapp, Vårbynätverket, Sveriges Radio, Maffia, Organiserad brottslighet, Täckverksamhet, Skatteverket, Livvaktsskydd, Personskydd, Livvakter, Säpo, Lars Vilks, Hammarby Sjöstad, Avrättning, Kontraktsmord, Mord, Kronvittnen, Anonyma vittnen, Hell Angels, Bandidos, Mc-gäng, Visitationens zoner, Camorra, Anti-maffia lagar, ´Ndrangheta, Costa Nostra, 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar