söndag 3 januari 2021

Corona hyckleriet är en samhällsfara

 


Flera avslöjanden har publicerats de senaste dagarna om politiker som här hemma och utomlands har agerat både i strid mot gott omdöme såväl genom att uppvisa ett nonchalant beteende inför Corona pandemins konsekvenser. Detta väcker ren rad frågor både i det enskilda fallet och i stort. På ett förtjänstfullt sätt tar Joel Halldorf upp detta i en både läsvärd och klok debattartikel på Expressens kultur sida. Under rubrik: ”Vi måste sluta att hyckla om politik och moral!”, analyserar han dessa händelser både ur ett politiskt såväl som ur ett etiskt perspektiv.

Här kan du läsa Halldorfs text


Halldorf skriver bland annat:

”Politikerna borde ha lyssnat på Jesus innan de utmanade corona-restriktionerna: "När de fångas på bild i köpcentra är det deras egna ord som dömer dem – precis som Jesus förutsagt: 'Med den dom som ni dömer med skall ni dömas, och med det mått som ni mäter med skall det mätas upp åt er.”

Målning: Jesus och äktenskapsförbryterskan.
"Den av är som är fri från synd skall kasta första 
stenen på henne" (John 7:53-8:11).

Angående den etiska aspekten skriver han:

”Dessutom visar den här debatten på något intressant när det gäller vårt eget hyckleri. För vi påstår ofta att vi skiljer mellan privat och politiskt, och att vi vill ha duktiga chefer snarare än moraliska ledare. Men nu påminns vi om att allt ledarskap i grunden är moraliskt.”

Ett lysande exempel på etiskt ledarskap.
Vaclav Havel, dramatikern och människorättsaktivisten
som med sin fredliga Samvetsrevolution fick
kommunismens diktatur i f.d. 
Tjeckoslovakien på fall och införde demokrati.

Det som sticker ut är att politiker och andra i ledande positioner i samhället har visat upp ett beteende som verkar vara en attityd om att man tycks uppfatta sig själv som en del av ett modernt ”frälse”, det vill säga att en attityd om att man tillhör en samhällselit som står över andra. En elit som kan strunta i att följa lagar och bestämmelser som gäller för oss andra. Men ett frälse som tillskillnad mot den medeltida varianten inte har någonting med religiösa- och andra plikter mot samhället att göra. 

Foto från Riddarhuset i Stockholm.
Den svenska adelns devis om att adelskap förpliktar.
Står långt ifrån den syn som dagens maktelit 
har på sig själv.


Mest uppmärksammat har bilderna från flygplatsen i Las Palmas på generaldirektör Dan Eliasson varit. Att verkschefen för den statliga myndighet som skall hantera samhällets beredskap och katastrof åtgärder väljer att åka på semester just under ett kritiskt läge under själva pandemin väcker naturligt förvåning och kritik. Och att landets statsminister Stefan Löven väljer att shoppa på en galleria i centra Stockholm under helgerna irriterar många av oss.  

En illustration av att skylla ifrån sig.
Ett oetiskt flykt beteende från ansvar 
som alltmer breder
 ut sig i vårt samhälle.

Detta är inte bara någonting att bli arg över och kritisera. Utan utgör tecken på att någonting håller på att gå förlorat i vårt samhälle. Dels tänker jag på vad som kan uttryckas med begreppen: heder och rätt, som man sa förr. Uttryck som numera tycks vara lika omoderna som den svenska pilsner filmen. Den andra saken är lika allvarlig. Precis som Halldorf för fram handlar legitimitet för ett ledarskap under en längre tid för allt om om etik. Detta gäller i fotbollsklubben, i bostadsrättsföreningen, i ett företag såväl som i en regering. Om du missbrukar din ställning och upptäckts med fingrarna i syltburken blir ditt förtroende skadat, du blir misstänkliggjord. Allt bra du gjort, alla framgångar du fått ifrågasätts. Och i längden kan du inte fortsätta att reagera eller ha kvar ditt uppdrag eller din tjänst. 

En illustration över att ertappas med fingrarna i syltburken.

En massa motkrafter mobiliseras. Man börjar söka efter nya ledare. Som när en chefs beteende allmänt bedöms som oetiskt. Då får konspirationsteorier en marknad. Av typ:  - Jaså det nog inte bara Gun på arkivet som Kalle har smekt på brösten och kysst i nacken som vi fick se senast på vår fest? Och som han nu förnekar. Om man han ljuger om detta som vi såg honom göra vad ljuger han då mer om? Vilka mer har han tafsat på? Om han öppet kan bedra sig hustru. Drar han sig kanske inte för att bedra företaget. Lars berättar att vi har ett mycket dyrt service avtal på våra datorer och kopiatorer. Kalle är kanske i maskopi med detta företag. Och du det där med kaffekopparna som försvann. Är det han som har tagit dom? Etc. 

Om tafs. Obs! Fotot är arrangerat.

Alla kan förstå vilka konsekvenser detta kan få på en nationell nivå. Och detta ser vi alltfler tecken på. Förtroendet för politiker, media och flera myndigheter minskar. Sociala medier är fulla av olika knäppa konspirationsteorier, populism både till vänster och höger vinner gehör. Vanligt ”folk” (en term som jag är kritisk till) börjar strunta i att följa lagar och regler för att man uppfattar att detta gör ”dom” och alla andra. Och då kan väldigt mycket gå riktigt fel. Och bli svårt att reparera. 

En teckning på en knäppgöks teori som märkligt nog får alltfler
anhängare om att Bill Gates med hjälp av 5-G gör oss sjuka
och ligger bakom Corona pandemin.

Fotocollage överst:
Kritik mot en Ebba Bush (KD).


Etiketter: Joel Halldorf, Expressen, Expressen-Kultur, Corona, Corona pandemin, Covis-19, Morgon Johansson, Stefan Löven, Magdalena Andersson, Dan Eliasson,  Ebba Bush, Bianca Ingresso, Bill Gates, Etik, Moral, Ledarskap, Populism, Konspirationsteorier,      


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar