onsdag 23 december 2020

JO sågar regeringens Corona lag

 


I Dagens Juridik som varmt kan rekommenderas även för icke jurister som jag själv. Har jag läst en intressant artikel av William Eriksson om JO:s total sågning av regeringens förslag till en snabb lag med stora friheter för regeringen att agera utan att följa våra grundlagar och flera andra grundläggande rättsprinciper i en demokratisk rättsstat. Erikssons artikel är publicerad under rubrik: ” JO sågar regeringens förslag till pandemilag.”

Här kan du läsa Erikssons artikel


En illustration om att legalitetsprincipens betydelse 
för en rättsstat.

JO skriver i sitt yttrande bland annat: När det gäller ingripande förslag som kan ha stor inverkan på enskildas personliga och ekonomiska förhållanden är det särskilt viktigt att den demokratiska processen respekteras”.



Och detta har JO helt rätt i. Precis som förs fram i artikeln har lagen utarbetas i en ren panik och utan någon större eftertanke och har hastas fram. Vilket märks. Vill jag påstå. Precis som myndigheten för fram är det anmärkningsvärt att regeringens förslag till en ny omfattande lag gick ut på remiss för två veckor sedan och att remissinstanserna skall förväntas svara innan julafton. 

Riksdagens sessionssal.

Förslaget innebär en mycket kraftig maktförskjutning från de folkvalda i riksdagen till regeringen (som väljs av riksdagen) som det inte finns något lagstöd för i våra grundlagar. Vår, i detta fall, viktigaste grundlag, Regeringsformen slår tydligt fast att lagstiftning SKALL riksdagen besluta om. Inte regeringen. Och att riksdagen har både en rättighet och en skyldighet att på medborgarnas uppdrag granska hur regeringen och andra myndigheter tillämpar våra lagar. Att regeringen föreslår att ge sig själv, under en begränsad tid men ändå, en frisedel från riksdagens granskning och mandat är minst sagt anmärkningsvärt. Det är också märkligt att inget finns skrivit i förslaget om varför ingen möjlighet skall finnas för att denna lag skall gälla en kortare tidsperiod eller hur i så fall hur en sådan tidsbegränsad lag skall kunna förlängas. Dessutom förklarar inte regeringen i sitt förslag varför denna lag skall gälla under ett helt år. Inte heller finns det i förslaget någonting om hur enskilda personer och verksamheter skall kompenseras för tvingade beslut om t.ex. nedstängning eller andra omfattande inskränkningar i närings- brukande eller personlig frihet som denna lag kan komma att föra med sig. Vilket finns om i annan lagstiftning t.ex. om du förhindras tillgång till mark eller fastighet som du är äger eller om det offentliga tvingar dig att lämna ifrån dig egendom.

Vår nuvarande regering, Löfven 2, 
här samlad på Harpsunds slott.

Att alla myndigheter endast får agera inom lagens ram är en grundläggande princip för utövning av makt i vårt samhälle. Regeringen, trots all Corona hysteri, måste vackert inse att denna princip gäller också för statsministrar och statsråd. Någonting som regeringen nu delvis försöker komma undan. Och därigenom står viktiga demokratiska värden på spel. Lyssna på JO:s kritik. Återkom med ett nytt förslag.  


Ett regiontåg från Köpenhamn kontrolleras av polis
 vid gränskontrollen, Svågetorp i Malmö.

Men egentligen bör man inte vara förvånad. Detta är bara ett exempel av många av den Corona panik som alltmer sprider sig i vårt samhälle och ut över världen. Regeringens senaste beslut att helt stänga ute Danmark och Storbritannien på grund av att fall med muterad Cov-19 har påträffas är ingenting annat en politisk krigsförklaring mot dessa båda nationer och deras befolkningar. Mutation av virus är inget sensationellt eller anses anmärkningsvärt inom bakteriologin. 

Bild av Covid bakterier.

Detta beslut drabbar särskilt en region i Sverige. Mellan västra Skåne och Stor-Köpenhamn i Öresundsregionen, finns en gemensam arbets- och bostadsmarknad. 17 tusen personer pendlar regelbundet över Öresund. I huvudsak svenskar som arbetar i Köpenhamn och danskar som valt bosätta sig i Skåne. För oss i Skåne är danska Kastrup vår flygplats. Och ännu värre är det för de danskar som bor på Bornholm. Som är helt är beroende av den regionala Skånetrafiken för sina resor mellan Bornholm och Köpenhamn (färjor går mellan Rönne och Ystad). Under över ett dygn mellan den 21 och fram till midnatt den 23 december var danskars transitresor genom Skåne avstängda. Bornholmare kunde inte komma hem från fastlands Danmark eller från Själland (den ö där Köpenhamn finns) eller åka från sin ö till övriga Danmark. Ett beslut som regeringen tvingades backa ifrån efter danska protester. Ett annat viktigt exempel på integration i Öresundsregionen är det samarbete som finns mellan regionens sjukvård och danska Rigs Hospitalet i Köpenhamn som har ett utbyte av patienter och personal med Skånes Universitetssjukhus i Lund och i Malmö.   

Ann Linde (S) utrikes- och Nordenminister.

Vår utrikesminister Ann Linde, själv från Helsingborg och minister för de nordiska frågorna, som därför av dubbla skäl borde ha kunskap om detta, yttrade i en kommentar om att stänga ner för danskar i Öresund "att danskar inte skall få ha roligt." Förmodligen menar hon de danskar som tänkte julhandla i Malmö och i Helsingborg. Nu undrar man om förstånd och vett med ens försvinner för att man blir minister i Stockholm?

Kastrup flygplats.

Allt detta får mig att skämmas för min nation och våra politiker. Och nu skall dessutom en kraftig begränsning av grundläggande mänskliga friheter forceras genom utan någon större eftertanke om vilka konsekvenser det kan få. Lyssna på JO. Stanna upp. Gör om och återkom med ett förslag till en lag som respekterar våra demokratiska rättigheter och som inte kommer att fällas av Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg.

Europarådets domstol i Strasbourg.

Här kan du läsa JO:s remissyttrande

Foto överst:

Chefs-JO Elisabeth Rynning.

Länk till denna blogg

En alltför aktuell beskrivning 
av det mentala tillståndet i vårt samhälle. 

Etiketter: Pandemilag, JO, Chefs-JO, Elisabeth Rynning, Dagens Juridik, William Eriksson, Corona, Covid-19, Corona panik, Corona hysteri, Regeringsformen, Grundlagar, Mänskliga rättigheter, Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, Europadomstolen, Europarådet,  Remissvar, Ann Linde, Nordenminister, Öresundsregionen, Öresund, Skåne, Kastrup flygplats, Själland, Köpenhamn, Öresundståg, Skånetrafiken, Bornholm, Ystad, Rönne, Malmö, Lund, Helsingborg, Skånes Universitetssjukhus, Bakteriologi, Mutation, Muterad virus, Virus, Muterade bakterier,    


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar