fredag 25 december 2020

En julbetraktelse över gamla som dör på gatan

 


En artikel i tidskriften Kvartal av Ludde Hellberg behandlar en alltmer akut fråga i vårt svenska välfärdssamhälle. Konsekvenser av den falska, men väl menade, tanken på ingen skall få hjälp eller vård mot sin vilja. Även om man uppenbarligen inte kan ta tillvara på sig själv. Och få ett värdigt liv. Hans text är publicerad under rubrik: ”Vi låter äldre frivilligt att dö på gatan.” Hans text grep tag i mig. Lämnar mig ingen ro. Jag känner att hans text måste spridas vidare. Hellbergs text kan anses utgöra en julbetraktelse om ett ökat socialt förfall i vårt samhälle.

Här kan du läsa hans artikel


Jenny Sonesson.

Detta gör jag genom att skicka vidare det inlägg på Facebook som Jenny Sonesson, socionom, skribent och känd liberal samhällsdebattör, la ut ang Hellbergs artikel. Men också genom att göra ett eget blogginlägg på hans artikel. Som du läser just nu. Och du får mer än gärna sprida min, eller hans text vidare. Hellbergs artikel påverkade mig starkt trots att frågor om äldre med psykisk ohälsa, ofta kombinerat med missbruk, och som lever i ett socialt träsk inte är nytt för mig. Jag har tidigare arbetat med dessa frågor i ideella organisationer, inom psykiatrin och som förtroendevald på lokal- och regional nivå. Nu har pensionerat mig från arbetsliv och politik. Men just dessa frågor diskuterades i den statliga utredning, där jag var brukarrepresentant för en intresseorganisation inom neuropsykiatrin, som Anders Milton ledde om psykiatrin i Sverige: Ambition och Ansvar, SOU 2006:100.

En person som ingår ett snabbt växande 
kategori av äldre hemlösa.

Precis som framförs i artikeln har en slakt av psykiatrin som innebär att nästan all slutenvård utanför rättspsykiatrin försvann, kombinerad med en absurd tanke om att insatser endast får ske efter samtycke inom psykiatri, sjukvård och socialtjänst drivits igenom med katastrofala resultat. Kommunalisering av insatser för personer med omfattade social- och psykiatrisk problematik var från början ett fel ”tänk”. Flertalet personer i hemlöshet behöver både omsorg och vård. Kommunerna har visat sig inte klara av dessa grupper med komplicerade behov och svårlösta problem. Dessa missgrepp är en viktig förklaring till dagens situation där vi ser alltfler hemlösa äldre leva i en bottenlös misär på våra gator och torg. 

Anna Lindh (S).


Men det är mer absurt än så. Det förekommer ganska ofta att personer med välkänd psykiskt ohälsa och i akuta livssituationer förvägras vård som man frivilligt försöker att få. Med motivering att man inom psykiatrins öppenvård inte anses vara tillräckligt sjuka. Ett välkänt och tragiskt exempel är Mijailo Mijailovice som dagen innan han knivmördade dåvarande utrikesminister Anna Lindh (S) på NK i Stockholm 2003 hade nekats vård när han försökte slå sig in på en psykiatrisk öppenvårds mottagning. Det borde vara uppenbart att om någon försöker forcera sig in på någon av psykiatrins mottagningar så har denna person akuta problem och är i omedelbart behov av att få vård. 

Ing-Marie Wiselgren, nationell psykiatrisamordnare på SKR.

Under min tid i psykiatriutredningens brukarnätverk blev det alltmer uppenbart, precis som Ing-Marie Wiselgren framför i Hellbergs artikel, att verken socialdepartementet eller regeringen vill ta tag i problemet. Det var för ”jobbigt” tycke man också då. Wiselgren var en av utredningens tjänstemän. Nu arbetar hon som nationell psykiatrisamordnare på Förbundet för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Detta gjorde oss alla i utredningen frustrerade. Det är hög tid att vi NU vidtar kraftfulla åtgärder. 

En polis hjälper en hemlös med skor.

Av de tre olika handlingsvägar som förs fram i artikeln för att lösa problemet. Vill jag föreslå alla tre. En övergripande juridisk översyn behövs. Men akuta åtgärder måste till redan nu. Vi kan inte vänta i flera år på alla problem blir lösta. En absolut första åtgärd är en lagändring, eller ännu snabbare än ändring av polislagen, som gör det möjligt för polis att kortvarigt och direkt kunna ta hand om personer med tvång som uppenbarligen inte kan ta tillvara på sig själv. Enligt isländsk modell för tillfälliga tvångsomhändertaganden för personer i kris. 

Vill vi verkligen ha det så här?
En hemlös med rullstol som bor utanför en port.


Hellbergs beskrivning av den gamla damen i en rullstol som han försökte finna hjälp för talar om för oss varför detta måste ske nu. Sedan måste psykiatrin, i nästa steg, genom ny lagstiftning tvingas hand om de personer som polisen då kommer in med och som behöver långvariga insatser. Vilket kommer att kräva en utbyggd psykiatri som framöver måste återgå till mer traditionella vårdformer för personer med svåra problem. Mentalvård åter. Helt enkelt.

Foto av entrén till en psykiatrisk akutmottagning.

Vad gör mig särskilt upprörd är att de försämringar och den idioti som ödelägger många utsatta och svagas liv i vårt samhälle har skett i humanismens namn. Nu tänker vi om. Vi skrotar vård flummet och gör rätt eller hur Löven och alla andra partiledare? Vi kan väl inte låta gamla och psykiskt sjuka dö på våra gator och torg? Något att tänka på medan vi firar jul i våra varma och ombonade hem. Eller?

Ett julbord i ett väl bonat hem.

Jag vill passa på att framföra en julönskning att alla även gamla, sjuka och trasiga ”Tanter” och ”Gubbar” som nu lever på gatan skall ha tak över sina huvud nästa jul. Dom som då finns kvar vill säga. Kanske kan du, jag, Hellberg, Sonesson, Wiselgren och andra påverka och rädda några liv ändå. Så det kan bli en god jul för alla! Och till våra kommunpolitiker och personal inom socialtjänst: Låt oss använda oss av Corona pandemin till någonting gott. Just nu finns det gott om lediga hotellrum. Och låt gatans folk få bo där över jul och nyår. Så får dom får en god jul redan i år. Bra va! Tror säkert att om ni kontaktar hotell på er hemort kan ni t o m få vissa företag att ställa upp gratis om dom blir tillfrågade. Och till politiker både på nationell som lokal nivå: Utvecklingen med växande antal tillfälligt eller varaktigt hemlösa måste brytas. Det finns ingen anledning att det skall finnas betydligt fler hemlösa i Sverige än i våra nordiska grannländer. Lär av Danmark och Finland. Ta efter. Vilket skulle innebära åtgärder som en nationell tak över huvud garanti och att Social Housing införs som ett bostadssocialt verktyg i kampen mot hemlöshet och socialt utanförskap. Och börja göra detta redan nu. Läs mer om vår ökade hemlöshet. Se länk nedan.  

Utan olika ideella organisationer skulle många hemlösa 
inte får någon hjälp alls i jul och under nyår. 

Läsa mer:
Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (FORTE)
presenterar på sin hemsida en rapport med rubrik: "Allt fler hemlösa i bostadsbristens Sverige."



Länk till denna blogg

Etiketter: Socialpolitik, Äldrepolitik, Psykiatri, Kvartal, Tvångsvård, Psykiatrisk vård, Ludde Hallberg, Jenny Sonesson, Ing-Marie Wiselgren, Ambition och Ansvar, Psykiatriutredningen, Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, Julbetraktelse, Stefan Löven, Ideella organisationer Frälsningsarmén, Frivilliga organisationer, Frivilligt arbete, FORTE, Bostadsbrist, Bostadspolitik, Bostadslös, Nationell över tak garanti, Social housing, Mijailo Mijailovic, NK, Anna Lindh,      

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar