onsdag 9 september 2020

Polis och Aleksijevitjs dörr i Minsk

Svetlana Aleksijevitj: »Nobelpriset är inget jag tänker på« | Vi Läser

Obs tillägg och ny information. Senast från 12 september!

”Nu ringer de okända människorna på dörren igen.” Kommentar från den kända demokratiaktivisten och 2015 års mottagare av Nobelpriset i litteratur Svetlana Aleksijevitj i realtid när hon skriver ett e-post meddelande på sin dator. Nu när du läser detta kan hon ha förts bort av Lukasjenko regimen i Minsk. På DN-Kultur finns en artikel om detta som jag varmt rekommenderar och som jag hoppas blir läst. Dela den gärna eller detta blogginlägg. Aleksijevitjs liv kan vara i fara. Hon behöver vårt stöd. Ditt och mitt. Kraftfulla EU-sanktioner mot Lukashenko och andra ansvariga för valfusk, censur och polisvåld måste till nu. Händer inget i Bryssel måste Sverige går före och införa egna sanktioner gärna tillsammans med de baltiska staterna och övriga nordiska nationer.  

Du kan läsa DN:s artikel här

Olof Ehrenkrona journalist och samhällsdebattör kommenterar på Twitter: ”Motståndskamp i digitaliseringens tidålder. Dela!” Och detta har han helt rätt i.

Olof Ehrenkrona | Ålands Radio & Tv Ab

Olof Ehrenkrona.

I DN:s artikel kan du läsa vilket meddelande som Aleksijevitj skrev på när polisen ringde och knackade på hennes dörr. Att denna författare anses utgöra ett hot mot Lukasjenko regimens förtryck är lätt att förstå. Hennes väl lästa författarskap om kommunisttidens terror och det arv som detta har lämnat efter sig i dagens Belarus (Vitryssland) är extra känsligt för regimen just nu. När demokratirörelsens protester mot valfusk och myndighetsvåld också har satt fokus på att en uppgörelse måste komma tillstånd med ett kvardröjande sovjetsamhälle. Detta för att Belarus skall bli en normal europeisk stat med demokrati och marknadsekonomi.

Kerstin Kronvall: I Belarus gjorde Aleksandr Lukasjenko som han brukar och  slog till med våld mot sitt eget folk | Utrikes | svenska.yle.fi

Alexandr Lukashenko.

Här kan du beställa flera av hennes böcker på Adlibris

Jag kan inte låta bli att citera en del av Aleksijevitj meddelande som återges i artikeln.

”Vi ville få tillstånd en dialog i samhället. Lukasjenko säger att han inte tänker tala med gatan, men gatan – det är hundratals människor som varje söndag och varje dag går ut på gatan. Det är inte ”gatan” det är folket.”

Massiva protester i Minsk – militären hotar – Alkompis på Svenska

Foto från demokratirörelsens protester på Självständighetstorget i Minsk

Tillägg:

Sedan jag skrev detta inlägg har jag nu fått veta i dansk radio att Aleksijevitj ännu inte har blivit gripen. Uppgifter som senare bekräftas även i svensk radio. Den politiska polisen har maskerade män i hennes trappuppgång. Inne i hennes lägenhet finns nu diplomater bl.a. från Sverige och Litauen och några utländska journalister. Vilket förmodligen ännu har förhindrat det bortförande som var på gång. Enligt obekräftade uppgifter ringer polisen då och då på hennes dörr. Att Aleksijevitj till skillnad mot övriga ledamöter av Koordinationsrådet (Samordningsrådet) ännu inte har blivit bortförd beror också på att hon är internationellt välkänd genom sitt författarskap och sitt Nobelpris. 

Svenska ambassaden i Minsk | Kullagymnasiets reseblogg

Svenska ambassaden i Minsk.

Belaruskisk kravallpolis har nu omringat den svenska ambassaden efter att två demokratiaktivister, en fader och en son, har flytt in på ambassaden. Troligen har även den svenska beskickningens aktiva stöd åt Aleksijevitj fått den alltmer pressade och internationellt isolerade regimen att agera. Just nu jagar polis och soldater demonstranter och demokratiaktivister överallt i de större städerna bl.a. i kyrkor och i parker. Enligt, ännu obekräftade, källor finns det nu ryska special förband från inrikestrupperna och FSB i Belarus som hjälper till med att spåra upp oppositionella och föra bort dem. Man undrar nu när Aleksijevitj kommer att få dela deras öde?

Just nu, den 12 september, när jag skriver detta kan man läsa på nätet uppgifter om deras asylansökan inte kommer att prövas. Naturligtvis ligger regeringen bakom detta svek. Skäms Sverige. Kanske har Ryssland uttryckt missnöje över Sveriges agerande i Minsk och då, liksom många andra gånger, väljer regeringen och UD att backa och fega. Årets skandal. Nu skäms man.  

Sex observatörer från vitrysk människorätts-organisation gripna i Minsk -  Civil Rights Defenders

Kvinnlig demokratidemonstrant grips i Minsk.

Foto överst:

Svetlana Aleksijevitj.

Länk till denna blogg

Etiketter: Belarus, Vitryssland, Svetlana Aleksijevitj, Nobelpristagare i litteratur, Alexandr Lukasjenko, Minsk, Sovjetunionen, Sovjet, Sovjetsamhälle, Litauen, Kommunism, Demokrati, Europa, Mänskliga rättigheter, Demokratiaktivism, Självständighetstorget, Koordinationsrådet, Samordningsrådet, Sverige, UD,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar