onsdag 6 november 2019

Finansierade Putin Brexit?




Det brittiska antikorruptionsnätverket Open Democracy har publicerat en intressant artikel ang. en rapport från en statlig kommission som har undersökt rysk finansiering av Brexitkampanjen. Trots att rapporten har blivit granskad av både underrättelse- såväl som av säkerhetstjänsten och godkänd för publicering så tänker Boris Johnson inte göra rapporten offentlig förrän efter valet i december, trots att detta normalt görs inom en vecka efter att den har blivit godkänd ur säkerhetssynpunkt. Varför då kan man undra? Artikeln är publicerad under rubrik: Reveald: Russian donors have step up Tory funding. Artikel författarna Peter Geoghean och Seth Thevoz beskriver en ganska ruskig bild över hur olika ryska aktörer har lyckats påverka brittisk politik.


Flera brittiska medier har rapporterat om läckor från rapporten under de senaste dagarna som tydligt visar på en massiv rysk inblandning bl.a. genom ett omfattande ekonomiskt stöd till det konservativa partiet och att Boris Johnson själv, likt David Carmeron, skall ha varit personligt inblandade i denna hantering. Denna statliga undersökningskommission tillsattes efter att olika säkerhetsorgan har kunnat konstatera märkliga aktiviteter från utländska konton i olika sociala medier inför folkomröstningen. 


Premiärminister Boris Johnson.

Troligen innehåller kommissionens slutrapport information som skulle skada Torypartiet och andra delar av Brexitkampanjen, vilket har tvingat fram en mörkläggning innan valet. Skulle det visa sig att kommissionen kan belägga händelser och relationer som det nu ryktas om så står brittisk politik inför en skandal av stora mått. Som innehåller så pass mycket sprängkraft att ny folkomröstning kan tvingas fram och att Boris Johnson måste avgå. Att Putins Ryssland "köpt" upp det regerande partiets ledning skulle vara anmärkningsvärt minst sagt. 

 
Från en anti Brexit demonstration 2018.

True Publica en annan organisation som verkar mot korruption har också publicerat en intressant artikel i ämnet. Denna organisation ställer en fråga om Tories och Brexit kan ha finansierats av en fientlig främmande stat? 


Official portrait of Emily Thornberry crop 2.jpg
Emily Thornburry, "utrikesminister" 
i Labours skuggregering. 


Den bästa sammanfattningen om de olika uppgifter som nu figurerar i brittiska medier om denna potentiella jätteskandal har jag funnit i Business Insider som är ett fristående forum för undersökande journalister inom ekonomi och industri. I ett inlägg på deras blogg finns en artikel av Adam Payne och Adam Blenkov, som är publicerad under rubriken: Boris Johnson´s  Conservative Party has recivied a surge in cash from Russian donors.

Du kan läsa artikeln i Business Insider här

Rt Hon Dominic Raab MP.jpg
Dominic Raab, brittisk 
utrikesminister.

Det mest anmärkningsvärda tycker jag är en uppgift om att premiärministerns särskilda rådgivare och ledare för Brexitkampanjen Dominic Cummings misstänks för att ha läckt hemlig stämplade dokument till Ryssland. Och att Cummings sedan 1990-talet skall ha haft olämpliga relationer med olika ryska intressen. Detta har anmälts till säkerhetstjänsten och Emily Thornburry, labours utrikespolitiska talesperson, har skrivit till utrikesminister Dominic Raab och undrar vilka hemliga handlingar Cummings har haft tillgång till?

 
Marine Le Pen, partiordförande för 
Nationella Fronton. En av de 
högerpopulister som gärna går 
Putinregimens ärenden i Europaparlamentet, 
där kommunister och extrem höger 
ofta röstar lika när det gäller relationen 
till Ryssland. 

Det är tydligt sedan länge att Putin och Kreml har ett tydligt mål att försvaga de västerländska demokratierna genom att splittra dem och försvaga deras organisationer som EU, NATO och Europarådet. En viktig del i denna strategi är att påverka inrikespolitiken i västliga nationer t.ex. genom att se till att Putin vänliga politiker blir valda, t.ex. Donald Trump, och att ge stöd åt partier som är villiga att gå Moskvas ärenden inom försvars- och säkerhetspolitik t.ex. genom att ge stöd åt höger- och vänsterpopulister som Sverigedemokraterna (för att förhindra svensk anslutning till Nato), Gyllene Gryning i Grekland, Vlaams Belang i Belgien, Nationella Fronten i Frankrike och Alternativ för Tyskland som alla är skeptiska både mot Nato och EU.

Nato ländernas utrikes- och försvarsministrar 
sammanträder i Bryssel. 

Foto överst:
Från en anti Brexit demonstration i London 2018.

Etiketter:
Storbritannien, Boris Johnson, Brexit, Open Democracy, Vladimir Putin, Ryssland, Kreml, True Publica, Sverigedemokraterna, Vänsterpopulism, Västerradikalism, Högerpopulism, Högerradikalism, Donald Trump, NATO, EU, Europarådet, Business Insider, SD, Sverigedemokraterna, Alternativ för Tyskland, Nationella Fronten, Vlaams Belang, Labour, Dominic Raab, Dominic Cummings, Emily Thornburry, Mariane Le Pen, Nationella Fronton, Vladimir Putin,  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar