torsdag 14 november 2019

(M) stödjer diktaturen på Kuba




EU har förhandlat fram ett fegt samarbetsavtal med Kuba. Detta avtal har med all rätt kritiserats hårt internt från den demokratiska rörelsen eftersom skrivningar om att den kommunistiska regimen ska genomföra demokratiska reformer har tagits bort. Det är mycket beklagligt eftersom EU faktiskt har en reell möjlighet att påverka andra nationer som man sluter avtal med.
Som tur är måste detta avtal godkännas av samtliga nationella parlament i EU för att träda i kraft. Genom detta krav får våra ledamöter av riksdagen en möjlighet att rösta nej till avtalet.
Soldater från revolutionära folkarmén.

Inte många medlemsländer återstår nu, men ett av dem är Sverige. Den svenska regeringen har inte kunnat bestämma sig angående avtalet och drog förvånansvärt tillbaka en proposition om att godkänna avtalet i somras. Men nu ligger det åter på riksdagens bord. Nu på torsdag, den 14 november, ska utrikesutskottet justera regeringens proposition och under kommande vecka ska riksdagsledamöterna rösta om den i kammaren.
Fredrik Malm (L).
Fredrik Malm (L) och Lars Adaktusson (KD), utrikespolitiska talesmän för sina respektive partier, har bedrivit opinion mot att Sveriges Riksdag skall säga ja till avtalet. Dessa två riksdagsledamöter har lyckats att få med sig Centerpartiet och Sverigedemokraterna, som nu också kommer att rösta nej medan Vänsterpartiet – föga förvånande med tanke på partiets kommunistiska förflutna – stödjer förslaget. Därmed har Moderaterna avgörandet i sin hand.
Detta självutnämnda frihetsparti, vars företrädare har varit starkt engagerade i demokratiseringen av Baltikum och Öst- och Centraleuropa, har dock tyvärr landat i att de stödjer regeringen i frågan om hållningen till Kuba.
Hans Wallmark (M).
Genom ett avtal blir dialogen med Kuba mer ordnad och Sverige kan då vara en aktiv part”, säger partiets utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark i en kommentar.

För (M) handlar det således numera mer om stabilitet än om påtryckningar för frihetliga reformer. Just snyggt!
Lars Adaktusson (KD).
Lars Adakutusson har skrivit om avtalet och diktaturen på Kuba i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Sedan avtalet förhandlades fram 2016 har den politiska utvecklingen gått i fel riktning. Och vi vet numera också att handel och marknadsekonomi inte nödvändigtvis leder till demokrati, vilket var förhoppningen efter att Sovjetunionens onda imperium raserades för 30 år sedan. 
Raúl Castro med Demitrij Medvedej i Havanna 2008.
Tvärtom har auktoritära ledare med rena diktaturfasoner blivit allt mer förekommande i en lång rad länder på senare år. Demokratin är inte självklar någonstans och det är just därför vi i den fria delen av världen måste visa solidaritet med människor som haft oturen att födas i ofria länder.
Att säga nej till EU-avtalet är det minsta vi kan göra. Moderaterna har ännu tid att ändra sig. Och gör de inte det så bör de avkrävas en ordentlig redogörelse för hur de resonerar. Gång efter annan.

Nicolás Maduro en 2016 (cropped).jpg
En annan diktator i Latinamerika, 
Venezuelas Nicolás Manduro. 
Hur kubanerna har det är inte bara deras egen angelägenhet. Demokrater har en skyldighet att alltid aktivt agera för att mänskliga rättigheter respekteras överallt.
Foto överst:
"Fosterlandet eller döden", propaganda affisch med Fidel Castro.
Etiketter: 
Kuba, EU, Demokrati, Moderaterna, Hans Wallmark, Lars Adaktusson, Kristdemokraterna, Fidel Castro, Raúl Castro, Nicolás Manduro, Hugo Chávez, Riksdagen, Utrikesutskottet, Fredrik Malm, Liberalerna, Diktatur, Kommunism, Centern, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar