onsdag 6 september 2017

Vinsttak är socialisering av privat egendom
Kjell-Olof Feldt (S) f.d. finansminister har skrivit en läsvärd debattartikel i Expressen om hur Jonas Sjöstedt och hans ny-kommunistiska vänsterparti har lyckats lura (S) och (MP) till att föreslå en socialisering av privat egendom genom att införa ett förbud emot vinster.

Feldts artikel i Expressen

I min enfald trodde jag faktiskt att kampen för äganderätt och marknadsekonomi var vunnen när kommunismen föll i Östeuropa och när (S) socialiserings offensiv med hjälp av Löntagarfonder stoppades. Men jag hade fel. Nu måste vi ta denna strid en gång till. Ytterligare en gång bevisas devisen om att kampen för demokrati och frihet måste föras och vinnas i varje generation.

Feldt avslutar sin artikel med följande träffsäkra analys och en avgörande frågeställning:  

"Jag förstår om Jonas Sjöstedt är belåten över att han fått en hel regering att anvisa hur enskild egendom kan bli offentlig utan att det kostar en krona. Men det finns en annan kostnad, som kan bestå av Sveriges anseende som rättsstat. Har regeringen funderat över vad den kan uppgå till?"Jonas Sjöstedt (V)
Partiordförande sedan 2012
f.d. EU-parlamentariker.

Feldt ger en intressant historik ang. vänsterpartiets socialiserings iver. Han exemplifierar detta genom redovisa ett tidigare (V) förslag om att privata välfärdsföretag skulle köpas upp av staten genom en noga planerad process som skulle regleras i en särskild lag.

Feldt konstaterar att intresset för denna lösning svalnade hos (V) när priset på c:a 50 miljarder räknades fram. Denna summa visar 
de ekonomiska värden som står på spel för ägare, personal, vårdtagare/elever och anhöriga.

Precis som Feldt anser jag de principiella och frihetliga aspekterna på detta förslag är viktigare än de ekonomiska.

Men jag måste erkänna att känner stor oro inför framtiden. Regeringen och socialdemokraterna tycks komma undan med allt möjligt. Hur allvarligt det än är.

Det verkar som även denna öppna socialisering inte påverkar samhällsdebatt och opinionssiffror i någon större omfattning. Precis som när det gäller hur regeringen har agerat när det gäller Transportstyrelsens IT- haveri, de ständiga skandalerna kring den (S) märkte rikspolischefen, Dan Eliasson, eller vår utrikesminister, Margot Wallström (S), märkliga agerande kring kärnvapen, antisemitism eller Putins imperialism.Berlinmuren 1986.

Foto överst: Kjell-Olof Feldt

Etiketter:
Kjell-Olof Feldt, Socialdemokrater, Löfven, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Jonas Sjöstedt, Löntagarfonder, Vinsttak, Vinst förbud, Dan Eliasson, Margot Wallström, Transportstyrelsen, Rikspolischefen, Rikspolisstyrelsen, Margot Wallström, Vladimir Putin,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.