tisdag 12 september 2017

Följ Nordbanken





I Dagens Industri skriver P M Nilsson om Nordbankens flytt till Finland utifrån en insiktsfull analys att om vårt svenska debattklimat när det gäller ekonomisk politik. Nilsson framför i detta sammanhang en kritik för den populism som han menar kännetecknar både socialdemokrater och Allianspolitikers syn på banksektorn i stort vilken betydelse den har för samhällets utveckling

Nilssons artikel om Nordea och EU

Jan-Olof Bengtsson som tidigare var ledarskribent på Kvällsposten i Malmö ger på Facebook Nilssons artikel följande träffsäkra kommentar:

"En Wake-up från P M Nilsson till alla navel skådande förträfflighetssvenskar."



P M Nilsson

Det hedrar Nilsson att han i sitt inlägg om Nordeas flytt kopplar i hop denna händelse med en allmän diskussion om det behov som finns av en fördjupad integration i Europa och om en utveckling av EU-samarbetet. Det är inte vanligt att vi Sverige vågar föra denna debatt. Även i detta avseende skiljer vi ut oss för flertalet andra länder i Västeuropa. Det hedrar Nilsson att han visar upp detta mod och han är värd all respekt för den klarsyn han för fram i sin artikel om EU:s framtid.

Det är bara att hålla med Nilsson om att Nordbankens sak är vår.  

Han för fram ett argument om att länder utanför EU:s bankunion och som inte har Euro, inte riktigt är med i EU och har större risk en andra medlemmar att lämna Europa samarbetet. Denna insikt inger oro. 

Med all oönskad tydlighet utgör Brexit och de tre östeuropeiska Visengrad-ländernas migrationstrotts mot Bryssel tydliga exempel på att Nilssons tes har relevans.

Ett annat exempel på vår inskränkta attityd av nationell självtillräcklighet är den oförstående som har visats för ledningens strategiska analys att det är bra för banken att komma in i EU:s bankunion och att hamna innanför Euro zonen.

I sin artikel för Nilsson också fram ett argument om ekonomisk utveckling i Europa har visat att Sverige i praktiken saknar möjlighet att till föra en självständig räntepolitik. Och att detta gäller även om vi inte har infört Euro. Just detta argument var centralt i folkomröstningen om Sverige skulle införa Euron. Likt Nilsson menar jag att denna ekonomiska verklighet är ett viktigt argument för svenskt medlemskap i den monetära unionen. Och att vi även ska bli medlemmar av EU:s bankunion.

Sverige bör alltså ta samma beslut som Nordeas ledning och våga vara européer fullt ut.



Bild överst: Nordeas huvudkontor i Helsingfors.
Bild nedan: Eurosedlar.

Etiketter:
EU, Europa, P M Nilsson, Dagens Industri, Nordbanken, Finland, Sverige, Socialdemokraterna, Alliansen, Euro, Folkomröstning, Bankunion, EU:s bankunion, Monetära union, Euro zonen, Räntepolitik, Visengard länder,  
Jan-Olof Bengtsson, Kvällsposten, Banker, Banksektor



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar