tisdag 19 september 2017

Biermanns adjö till kommunismen
Trubaduren och protestsångaren Wolf Biermann, f.d. upphöjd kulturpersonlighet i Östtyska DDR och medlem av dess kommunistparti SED har kommit till insikt och tar nu slutgiltigt avstånd från kommunismen.

Bolins artikel om Biermann

Gunnar Bolin på SR:s Kulturradion har en intressant intervju med Biermann där han uttrycker sin sympati för Merkel och hennes kristdemokratiska CDU. Han uppträder under hennes valturné runt om i Tyskland.

Tänk om någon av de flertaliga svenska kulturarbetare som också har varit aktiva kommunister skulle göra offentlig avbön som Biermann. 

Biermann är intressant av flera skäl. Hans levnadshistoria har en del att säga till oss om varför vi måste kämpa för demokrati och varför totalitära ideologier måste bekämpas. Biermanns livsöde har något att lära oss om Europas historia under 1900-talet. 

Biermanns judiske fader, som var aktiv kommunist i Hamburg, avrättades 1943 i Auschwitz. 1953 flyttade Biermann till Östtyskland och blev själv aktiv kommunist. 1965 fick han ett totalt publiceringsförbud av kulturministeriet för sin "relativistiska" hållning.
Auschwitz entré med sin diaboliska skylt
"Arbete ger frihet".

Biermanns protester mot kommunistpartiets övervakning av kulturarbetares liv väckte ont blod i den östtyska statsapparaten. 

Säkerhetstjänsten Stasi inhämtade information från miljoner östtyskar genom grannar, släktingar och kollegor. Stasi använde sig av olika tvångsmedel som t.ex. avlyssning, censur, och skuggning. 

1976 fick han tillstånd att åka på turné i väst i regi av västtyska metallfacket. På grund av de sångtexter han då framförde förlorande han sitt östtyska medborgarskap och fick inte återvända. Wolf Biermann är var tidigare gift med skådespelaren Eva-Maria Hagen, mor till välkända punksångaren Nina Hagen. Eva-Marias familj tillhörde några av de miljontals tyskar som fördrivs från Polen, Tjeckoslovakien och Ungern efter 1945.   

Emblem Stasi.svg

Stasis logga.

På Bolins fråga om han som f.d. kommunist ska rösta på die Linke i valet, ett parti med rötter i forna östtyska kommunistpartiet? Biermans svar är intressant:

" ..jo givetvis inte på die Linke, Vänsterpartiet med rötter i det gamla Östtyska statsocialistiska partiet och inte heller på högerpopulistiska islammotståndarna i AFD.

Efter att han har talat så träffade jag honom och frågade vad det är som får honom att engagera sig just nu?

- Jag är ett bränt barn från DDR-diktaturen, jag måste."Berlinmuren 1980

Etiketter:
Wolf Biermann, Tyskland, DDR, Östtyskland, Kommunism, Dia Linke, CDU, Angela Merkel, Nina Hagen, SED, Polen, Tjeckoslovakien, Ungern, AfD, Stasi, Nazism, Gunnar Bolin, SR, Sveriges Radio, Kulturradion., Auschwitz. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.