torsdag 15 maj 2014

Tankar om fred, Europa och EU på en krigskyrkogårdI Dagens NyheterDN- Kultur har Katrine Kielos har skrivit en tankvärd artikel serie om Europas moderna förflutna och framtid. Kielos avslutar sin serie med en mycket läsvärd och tankvärd artikel med rubrik:

"Hela världen begravdes i Europa."

Denna handlar om vilka lärdom vi kan dra utifrån första världskriget som började för 100 år sedan.
Kielos avslutar sin artikel med att konstatera följande:

" Historiens första strid med stridsvagnar stod här i den lilla byn Villers-Bretonneux i april 1918.
Ett sekel senare rör sig stridsvagnarna åter i Europa, spänningarna ökar i östra Ukraina.
Nationalismen är åter en politisk kraft att räkna med.
Den europeiska drömmen har i grund och botten aldrig varit särskilt avancerad.
Stabilitet, tolerans, fred, öppenhet och någon form av civilisation.
Hundra år efter första världskriget är det inte något att lägga ner kransar vid.
Det är något att stå upp för. "

Kielos artikel

En sak som slår mig när jag läser hennes artikel är, att just nu när vi har ett Europa där vi befinner oss på raden till ett tredje europeiskt storkrig, i ett Europa där ett hotfullt stridvags muller åter är en realitet, där nationalism, imperialism och rasism åter breder ut sig, är det märkligt att det finns begåvade, väl utbildade människor som inte förstår vad Europa skulle vara utan EU. Att den Europeiska Unionen behövs, varför den bildades, ur vilka erfarenheter, på vilka ideal denna organisation, detta sammarbete bygger på. Kristdemokraternas förra partiledare Alf Svensson brukar ofta framföra sin åsikt om att om vi inte redan hade EU hade vi varit tvingade att skapa EU. Och det har han helt rätt i. Om du tvekar kan du, som jag och Katrine Kielos redan har gjort, besöka en krigskyrkogård i Europa. Jag gjorde det första gången som tonårig. Jag kommer aldrig att glömma vilket starkt intryck detta gjorde på mig. Sedan dess är jag en övertygad anhängare av EU och ett fördjupat europeiskt sammarbete, inte i första hand mellan nationalstater, utan en samverkan för oss européer. Europas olika folk.

Lägre upp finns ett annat stycke i Kielos artikel som jag särskilt fäster mig vid.
Hon skriver:

" En välskött trädgård bland nordfranska åkrar med rabatt efter rabatt av tomma vita gravstenar. Kulhålen som stirrar ut ur murarna vid den anonyma dödens planteringar kommer från andra världskriget. Då rullade stridsvagnarna in i Villers-Bretonneux igen. Men det är en annan historia.
Eller, så är det just vad det inte är.
”Åt vilket håll ligger Flandern?” undrar de tasmanska turisterna.
”Vad är Europa?” – om inte annat en omöjlig fråga.
Ett av de mer korrekta svaren är att Europa är en massgrav.
En internationell massgrav."

Bild ovan: Krigskyrkogård för 700 stupade australienska soldater i Villers-Bretonneux.
Bild nedan: Minnesmonument över stupade soldater i första världskriget ifrån den lilla staden 
Milford and Heaven i södra England.Etiketter: Dagens Nyheter, DN-Kultur, Katrine Kielos, Flandern, Somme, Slaget vid Somme, Verdun, Ypers, Sedan, Frankrike, Flandern, Belgien, Europa, Första världskriget, Andra världskriget, Tyskland, Europa, Krig, Villers-Bretonneux, Krigskyrkogård, Massgrav, Ukraina, Ryssland, Australien, Tasmaninen, Milford and Heaven, EU, Europeiska unionen, Nationalism, Imperialism, Krig, Fred, Europa,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.