lördag 3 maj 2014

Rysslands felsägning om Ukraina


Har Ryssland avslöjat sin inblandning i Urkaina genom en felsägning?

Detta är en fråga som man kan ställa sig efter att ha läst en artikel i tidningen Metro från TT om den ryska aggressionen i östra Ukraina.

I denna intressanta artikel kan man bl.a. läsa följande:

" I Slovjansk släppte separatisterna de sju OSSE-observatörerna och ytterligare fem ukrainska militärer som hållits fångna sedan den 25 april. Frigivningen följde efter påtryckningar från det ryska sändebudet Vladimir Lukin. Ryssland förklarade samtidigt att de tappat inflytande över "självförsvarsstyrkorna" i sydöstra Ukraina.

Utrikesminister Carl Bildt säger till TT att uttalandet ska ses som ett erkännande av att Ryssland tidigare haft kontroll.

– Det kan mycket väl vara så att de har kört igång detta, men om man tittar på den typen av personer som de har rekryterat till en del av detta, är det sådana som kanske inte är alldeles lättkontrollerade, säger Bildt."

TT:s artikel om östra Ukraina

Det är svårt att bli förvånad över dessa uppgifter och slutsatser som görs utifrån vad som händer i Ukraina. ytterligare en gång har det gamla talesättet besannas: "När man talar med kluven tunga måste man noga tänka på vad man säger annars kan ytterst obehagliga sanningar kommer fram i dagsljuset."  Jag blir inte förvånad över uppgifterna från den ukrainska regeringen om inbladning av rysk milis från Transnistrien. I artikeln kan man läsa om detta: 

" I den mestadels ryskspråkiga hamnstaden Odessa i södra Ukraina har polisen gripit mer än 130 människor efter gårdagens oroligheter, då sammanlagt 43 människor dödades – av dem 37 när en fackföreningsbyggnad stacks i brand, rapporterar Reuters. Regeringen anklagade militanta grupper från den moldaviska utbrytarregionen Transnistrien för att ha deltagit i våldsamheterna. "

En annan dags aktuell händelse i Ukraina. På bilden nedan visas när krimtatarernas ledare Mustafa Jemilev vägras inträdde till Krim av rysk militär. Tatarerna är en turkisk språkig och en muslimsk befolkningsgrupp som tillsammans med de pontinska grekerna (katoliker med ortodox rit) utgör Krims urbefolkning. Katolikerna sedan tidig kristen tid och tatarerna sedan 1200-talet. De första ryssarna kom till Krim i slutet av 1700-talet. Med det var först efter Krimkriget på 1840-talet som denna halvö fick någon större rysk språkig befolkning. Krim tatarernas flagga.

Krimtatarernas flagga har officiell status i Ukraina, liknande vad den samiska flaggan har i Sverige, men den är olaglig i Ryssland. Under Sovjetväldet deporterades tatarerna till Uzbekistan och Kazakstan och deras arabiska alfabet blev förbjuden. Det var först i slutet av 1980-talet som de fick återvända till Krim. Mustafa Jemilev är ukrainsk parlamentariker i Kyiev.  Krims tatarer har bestämt avvisat den ryska annekteringen som man med all rätt uppfattar som ett försök att återskapa Sovjetunionen och det förtryck som man själv och andra minoritetsfolk då fick utstå.       Euromaidan, Kyiev.

Etiketter: Ukraina, Ryssland, Vladimir Putin, Carl Bildt, Odessa, Slovanjsk, Donesk, Kramatorsk, Trasnistrien, OSSE, Organisationen för fred och säkerhet i Europa, Moldavien, TT, Tidningarnas Telegrambyrå, Vladimir Lukinen, Självförsvarsstyrkorna, Milis, Rysk aggression, Krimtatarer, Mustafa Jemilev, Uzbekistan, Kazakstan, Muslimer, Urbefolkning, Ursprungsbefolkning, Katoliker, Pontinska greker, Metro, Kyiev, Kiev, Euromaidan, 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.