onsdag 16 april 2014

Udanfallenhet stoppar inte PutinMåndagsrörelsens blogg publiceras ett tal av Mikael Odenberg, f.d. riksdagsledamot (M) och försvarsminister, om utvecklingen i Ukraina. 

Odenberg säger bland annat:

"Låt oss inte ha några illusioner! Vladimir Putin är beredd att gå precis så långt som omvärlden tillåter honom att gå. Passivitet eller undfallenhet från Europa och USA kommer inte att leda till ”fred i vår tid”. "

Odenbergs tal

Det är bara hålla med Odenberg i hans insikt om:

" Primärt är det heller inte rysk militär styrka som Vladimir Putin utnyttjar, utan omvärldens politiska svaghet.

Därför är det nödvändigt att Europa och USA inte svävar på målet. Det måste vara kristallklart att de ryska brotten mot internationell rätt aldrig kan tolereras. Det måste vara kristallklart att folken i Ukraina och övriga länder i Rysslands ”nära utland” har rätten att bestämma över sin framtid utan någon rysk inblandning."

Det är intressant att Odenberg kritiserar en annan moderat, utrikesminister Carl Bildt, och hans uppfattning om tveksamhet inför ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Odenberg har rätt när han framför:

" Därför är det fel när Carl Bildt uttalar tveksamhet om nyttan av ekonomiska sanktioner. Priset för det ryska agerandet måste göras så högt att Vladimir Putin tvingas backa och lägga om kursen.

Det förutsätter ett EU som talar med en röst. Det förutsätter ett EU som är berett att sätta kraft bakom orden genom sanktioner som biter. Det förutsätter ett EU som målmedvetet minskar det europeiska energiberoendet av Ryssland. Bara ett kraftfullt och enat europeiskt agerande kan skydda Ukraina och i förlängningen länder som t.ex. Estland, Lettland och Moldavien. "

Bild nedan: Euromaidan (Europatorget), Kyiev (frihetstorget i Kiev)
Bild nedan: Mikael OdenbergEtiketter: Ukraina. Krim, Mikael Odenberg ,Vladimir Putin, Carl Bildt, EU, Europeiska unionen, USA, Moderaterna, Utrikesminister, Försvarsminister, Europa, Försvarspolitik, Säkerhetspolitik, Försvars och säkerhetspolitik, Baltikum, Estland, Lettland, Litauen, Moldavien, Georgien, Armenien, Måndagsrörelsen, Kazakstan, Vitryssland, Ryssland, Internationell rätt, Rysk gas, Gazprom,  Det nära utlandet,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.