fredag 4 april 2014

Attefallhus är en modern bostadspolitik

                      
”Lite mer frihet och tydliga incitament ge utrymme för folk att lösa utmaningarna själva.”
 
PM Nilsson chefredaktör för Dagens Industri har skrivit en ledare om bostadsminister Stefan Attefall (KD) och Alliansregeringens bostadspolitik under rubrik:
 
"Attefallhuset är en tydlig bostadspolitik"
 
PM Nilsson skriver inledningsvis i sin artikel:
                                     
" Det är märkligt vad lite frihet kan göra för att få saker gjorda. Ingen förbjöd bodbyggen i Sverige före 1979 men befrielse från bygglov på byggnationer under tio kvadrat fick byggandet att explodera och Friggeboden att bli en älskad frizon. I dag ståtar boden överallt i landet som ett frihetsmonument över Fälldinregeringarnas blygsamma liberalism, alltmer påkostad och tidsenligt smyckad med kakel och zinktak.

Alliansregeringen tänker nu återupprepa succén men i större skala. Först utvidgades Friggeboden till 20 kvadrat och strax togs det stora klivet till det så kallade Attefallshuset, en minivilla på 25 kvadratmeter avsedd för permanentboende med en respektabel taknockshöjd på hela fyra meter. Det sista är viktigt då fyra meter lätt fäller en skugga över grannens söderläge, varför Lagrådet bestämt avfärdade planerna. "
 
 
 
Bostads- och Civilminister Stefan Attefall (KD.
 
 I sin artikel riktar PM Nilsson beröm till Stefan Attefall och förklarar hans bostadspolitik. Nilsson skriver bl.a. följande:
 
"Men om man tittar på vad bostadsminister Stefan Attefall, för övrigt en gång Kristdemokraternas mest intressanta idépolitiker, har gjort finns det faktiskt en tydlig linje. Gränsen för skatt på hyresinkomster har höjts till 40.000 kronor om året, kraven på detaljplan har mjukats upp, bygglov för att dela upp hus eller lägenhet i flera hushåll har slopats, liksom bygglov för tillbyggnad och takkupor, och så nu minivillan.  

En politik som gör det enklare att dela på boendeytan och tomtmarken är kanske inte den grandiosa bostadspolitik som syns i landskapet och som bygger nya städer, men det är en politik som snabbt löser ett svårt problem och som etablerar den mellanform som har saknats på boendemarknaden. Det är också en politik som tillhör alliansregeringens mer sympatiska drag: att med lite mer frihet och tydliga incitament ge utrymme för folk att lösa utmaningarna själva."

Läs mer:

"Krånglet för småhusägare  ska minskas ytterligare."
Debattartikel tillsammans med Göran Hägglund i Svenska Dagbladet:

Attefalls och Hägglunds artikel i SVD

På denna blogg har jag skrivit en tidigare artikel om svensk bostadspolitik i en internationell jämförelse. "Ingen bostad nu."

Svensk bostadspolitikBild ovan: Bostadsminister Stefan Attefall (KD)
Bild nedan: Premiär visning av Attefallhus på Sergels Torg i Stockholm


Tags: Stefan Attefall, (KD), Kristdemokraterna, Bostadsminister, Attefallhus, Bostadsbyggande, Boende, Bostadspolitik,  Boendeytan, Bostadsyta, Bostadssubventioner, Bostadsyta, Bygglov, Markandshyror, Plan och Bygglag, PBL, Alliansen, Alliansregeringen, Regeringen,  Friggebod, Friggeboden, Hyresrätt, Villor, Tillbyggnad, Takkupor, Dagens Industri, DI, PM Nilsson, Sergels Torg, Stockholm, Lagrådet,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.