måndag 14 april 2014

Återinför ett insatsförsvar!I Axess Magasin  har PJ Anders Linder skrivit en intressant ledare om svensk försvarspolitik och säkerhets läget i Europa efter det kalla kriget och Berlinmurens fall.  Linders artikel har rubrik:

" Hot efter den stora sorglöshetens tid."

Linder förklarar i sin ledare den allmänt rådande attityden:

" När Det Stora Hotet tonade bort trädde inget i dess ställe utan Den Stora Sorglösheten fick ta över. Personer som varnat för drömmar om den eviga freden har kunnat avfärdats som kalla krigare, och politiska beslutsfattare har lyssnat till deras varningar med samma överseende leende som man betraktar frisyrerna på en semesterbild från ett förgånget decennium.

Att slå vakt om det nationella försvaret har setts som hopplös 1980-talsnostalgi, fullt jämförbar med att värna pudelklippningen."

PJ Anders Linders artikel

Tyvärr verkar det som om att hoppas på ett reellt uppvaknande är att hoppas för mycket. Men detta måste till. I detta uppvaknande måste också finnas en insikt om Sverige ska bli medlem i Nato och vi måste ha både en mental och en politisk  beredskap om att det kan bli nödvändigt att ta till militärt våld för att stoppa Putins drömmar om att återskapa ett nytt ryskt imperium i Europa. Här kan Natos flygbombningar under kriget i det forna Jugoslavien vara ett exempel att lära sig något av. Under 1990- talet upphörde Belgrads nationalistiska aggressionen i Bosnien och Kosovo tack vare Natos flygbombningar av Serbien.

Det är tyvärr bara att instämma i Linders analys och konsekvensbeskrivning:

"Resultatet för Sveriges del blev först en ”strategisk timeout”, vars egentliga innebörd helt enkelt bara var ”time out”, det vill säga en period av dyrbar och destruktiv irrelevans, för vari det strategiska skulle bestå förblir en gåta. Därefter kom det internationella åtagandet i fokus, varvid pliktsystemet monterades ned utan att någon hållfast ersättning fanns på plats och vi fick en förbandsstruktur helt opåverkad av nationella behov. Väckarklockan Georgien 2008 fick i alla fall några med ansvar att gå från sovande till halvsovande tillstånd, men det har inte fått något större genomslag utanför retoriken.

Och nu har Ryssland erövrat en bit av ett grannland."

Trots att väckarklockan har ringt några gånger nu på allvar sedan 2008 så fortsätter vi som ingenting har hänt. Denna oansvarliga attityd måste ersättas med en helt annan attityd av realism och beslutskraft. Önskedrömmarnas tid måste vara ett passerat stadium inom svensk försvars- och säkerhetspolitik.Bild källa: Wikepdia
Bild ovan. Nato flyg.
Bild nedan: Ett svenskt logement från värnpliktens senare decennier.

Etiketter: Vladimir Putin, Ryssland, Sovjet, Sovjetunionen, PJ Anders Linder, Axcess, Axcess Magasin, Försvar, Försvarspolitik, Värnplikt, Georgien, Ukraina, Krim, Nato, Serbien, Krig, Militärt våld, Försvars- och säkerhetspolitik, Svensk försvars- och säkerhetspoliti, Serbien, Kosovo, Bosnien,  Jugoslavien, Balkan, Balkankriget,  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.