onsdag 27 november 2013

Oetiskt och känslokallt inför döden i Uppsala!

Akademiska sjukhuset i Uppsala sett från sportanläggningen Studenternas IP i närheten.

I en mycket intressant och viktig ledarartikel i Norrköpings Tidningar ställs en rad viktiga frågor till oss alla om vår syn på döden och med vilken attityd vi möter våra döende medmänniskor. Artikeln  skrivs utifrån ett uppmärksammat rättsfall som nu ska avgöras.  En 60-årig man filmades av ett TV-team när dog på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Anhöriga till mannen har stämt sjukhuset på skadestånd. I TV programmet får vi se mannen dö med personalens kommenterarer. Allt skedde utan medgivande från patienten eller hans anhöriga. I tidningens artikel ställs inlednings vis bl.a. frågan:
"Vem vill bli filmad när man håller på att dö?"

Oanständigt, oetiskt och känslokallt. Jag skulle kunna fortsätta ett bara tag till.
Norrköping Tidningar frågor oss alla i denna artikel om det är denna syn på döden och på döende människor som du vill ha i vårt samhälle?
NT:s ledarartikel

Men man borde kanske inte förvånas. Den lågtgående sekulariseringen i det svenska samhället påverkar med vilken attityd vi möter döden och våra dödande medmänniskor.

Bild ovan: Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Uppsala, Akademiska sjukhuset, medicinsk etik, etik, död, döende, Norrköpings Tidningar, personlig integritet, sekularisering, sjukvård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.