torsdag 7 november 2013

Nej till Turkiet i EU

Turkiets flagga

Turkiets sätt att praktisera demokrati platsar inte i Europa! 

Journalisterna Dikran Ego och Murat Kuseyri har skrivit en artikel på SvT-Debatt om
Turkiet inför premiärminister Erdogans besök i Sverige.

Ego och Kuseyri inleder sin artikel med:

"När Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan kommer till Sverige är det hög tid
att prata om Turkiets bristfälliga demokrati. Erdogan och hans regering försöker styra
vad medborgarna ska ägna sig åt, prioriterar religion över hälsa och förtrycker
journalister, oppositionella och minoriteter.  Erdogans sätt att praktisera demokrati har
ingen plats i Europa. Sverige måste bryta tystnaden."

Artikel om Turkiet

Situationen i Turkiet för fri- och mänskliga rättigheter har gradvis försämrats sedan den sunni islamiska AKP partiet tog över makten. Turkiets politik för Mellanöstern har förändrats i en klar antisemitisk riktning. 

Ett argument som ofta framförs från officiellt svenskt och turkiskt håll är att landet har en viktig roll att spela som en brobyggare mellan Europa och Asien. Då främst med islamska länder. Men detta stämmer faktiskt inte. I flertalet av sina grannländer har Turkiet ett dålig rykte från sin tid som kolonialmakt t.ex. i Irak, Syrien, Libanon, Grekland, Bulgarien och Armenien. För mig att det märkligt att land som dessutom som har över 90 av sin yta i Asien ens skall räknas som ett europeiskt land. Turkiets ockupation av delar av ett annat EU-land, Cypern, diskvalificerar landet för ett medlemskap. Dessutom är Turkiet ingen demokrati, vilket också är ett skäl till för att ett EU-medlemskap inte ens borde diskuteras.

Ett annat viktigt hinder för medlemskap är att Turkiet vägrar erkänna sin skuld i det välplanerade folkmord som genomfördes 1915-1918 på landets kristna befolkningsgrupper som: pontiska greker, armenier, assyrier, syrianer, kaldéer. Turkiets nuvarande EU-minister har likställt debatten om Seyfo folkmordet, med "en själslig onani."

De greker som bodde längs Turkiets västkust klarade sig hyggligt, men hundratusentalas greker som levde längs Turkiets kust längs Svarta Havet dödades i folkmordet. Som om detta var inte nog blev dessa pontiska greker utsatta för tvångsförflytting genom deportation 1923. Flertalet av dessa 2-3 miljoner som förflyttades lämnade Turkiet, några tog sin tillflykt till Grekland. Andra emigrerade till andra länder som USA och Australien. Det är också från denna gruppen som en stor del av grekerna i Sverige kommer.

Alexandra Pascalidou, välkänd journalist och författare, har ett namn som avslöjar ett pontisk grekiskt ursprung. Pascalidou och t.ex. Staffilidis, är typiska suffix som i feminmin och i maskulin form brukar känneteckna grekiska namn med pontisk bakgrund.

Är ett erkännande av detta folkmord viktigt för försoning inom Turkiet mellan landets olika befolkningsgrupper och mellan Turkiet och dess grannländer, särskilt Armenien och Grekland? Ja det menar jag att det är. Så länge detta folkmord förnekas av den turkiska staten är en verklig försoning omöjlig. Ett förnekade öppnar dessutom upp för fortsatt förföljelse och diskriminering. Det är som Annelie Enochson, riksdagsledamot och kristdemokrat, skriver på sin blogg, ang. ett svenskt erkännande av Seyfo-folkmordet, att dagens omfattande antisemitism både i Österike och i Ungern kan förklaras av att dessa länder inte har erkänt sin skuld när det gäller massmord och förföljelse av judar under 1930- och 1940 talen. Gör man inte upp med sitt förflutna så är risken stor att man göra om sina misstag igen.

Inlägg på Annelie Enochsons blogg om att riksdagen erkänner folkmordet

Läs gärna mer om Seyfo-folkmordet på denna länk:

Artikel om att Seyfo-folkmordet i riksdagen



En minnesstund med representanter för olika kyrkor och samfund, i Armeniens
huvudstad Jerevan, vid det officiella mausoleet för Seyfo-folkmordets offer.

Etiketter: Turkiet, EU, Jerevan, 1915, Seyfo folkmordet, Seyfo-folkmordet, Seyfo, Armenien, Armenier, Kaldéer,
Syrianer, Assyrianer, Greker, Pontiska greker, Folkmord, Folkrättsbrott, Mellanöstern, Irak, Syrien, Libanon, Grekland, Bulgarien, Cypern, USA, Australien, Sverige, Pascalidou, Alexandra Pascalidou, Staffilidis, Recep Tayyip Erdogan, AKP, AKP-partiet, Österrike, Ungern, Annelie Enochson, Antisemitism, Dikran Ego, Murat Kuseyri, EU-medlemskap, Svarta Havet,

1 kommentar:

  1. Hej Anders! Jag håller bitvis med dig. Att Turkiet geografiskt ligger med merparten av sitt landområde i Asien tycker jag iofs är av akademiskt intresse. Vilka belägg har du för att Turkiets utrikespolitik har blivit alltmer antisemitisk (och då menar jag inte alltmer kritisk till Israel vilket är en helt annan sak)? Massakern på kristna är naturligtvis också en försvårande omständighet - men på samma sätt borde Belgien rannsaka och erkänna sin skuld i Kongo. Där talar vi om ett folkmord av monstruösa proportioner som inte fått den uppmärksamhet det förtjänar - och om ett av EU:s kärnländer på flera plan. Turkiet är naturligtvis inte en fullgod demokrati men en icke fullgod variant som behöver bli mycket, mycket bättre innan det kan bli tal om medlemskap. Landet har som du säkert vet flest antal fängslade journalister per capita i världen. Och det krävs en STABIL förändring - erfarenheterna från Ungern förskräcker.

    SvaraRadera