fredag 21 februari 2020

Svenska bensinmackar var spioncentraler åt Sovjet!

Bildresultat för naftasyndikat

Att svenska kommunistpartiet medverkande aktivt i Sovjetunionens militära- och politiska spioneri mot Sverige är välkänt för de flesta. Detta spioneri liksom andra illegala aktiviteter som praktisk hjälp åt ryska agenter, penningtvätt, häleri, smuggling, sabotage, urkundsförfalskning, kuirhantering, politiska kampanj aktiviteter som upplopp och vilda strejker m.m. ägde rum under olika verksamhets former. 

Att detta spioneri också skedde med hjälp av ett svenskt oljebolag som hade ett 100-tal bensinmackar över hela Sverige. Är någonting som jag inte tidigare har känt till.

Oljearbetare i Baku c:a 1850

Med dessa syften bildades ett svenskt oljebolag, Naftasyndikat, som officiellt drevs av svenska kommunister men som styrdes helt från Moskva. Bolaget var verksamt mellan 1928-1937. Detta oljebolag finansierade bland annat stora delar av det svenska kommunistpartiets verksamhet och hjälpte Lenin och Stalin med att sälja guld och andra värdeföremål som bolsjevikerna hade roffat åt sig. Bolagets olja kom från den verksamhet som familjen Nobel hade byggt upp i Baku, huvudstad i nuvarande Azerbajdzjan, som bolsjevikerna konfiskerades efter Lenins statskupp.

Bildresultat för fredrik malm 
Fredrik Malm (L)

Om detta oljebolag har den liberala riksdagsledamoten Fredrik Malm har skrivit en läsvärd bok: ”Naftasyndikat: berättelsen om direktör Kruse och Stalins oljebolag i Sverige.” Förlag Carlsson.



Wilhelm Agrell har skrivit bokens förord. Agrell är en välkänd samhällsdebattör och författare som är professor i underrättelseanalys vid Lunds Universitet. Innan sin akademiska karriär var han under några år knuten till den militära underrättelsetjänsten, IB, nuvarande MUST.

Bolagets VD var Malms farfars far Einar Kruse, riksdagsledamot för kommunisterna, som lämnade sitt uppdrag för att på Moskvas order bli företagets chef.

Bildresultat för Vilhem Agrell
Professor Wilhelm Agrell

I Expressen finns en intressant artikel om boken med en länk till det studiesamtal med Fredrik Malm som Expressens TV kanal har producerat för sitt program Ledarsnack. 

Artikel och intervju i Expressen med Malm ang hans bok

Upprinnelsen till denna bok var att Malm plötsligt fick veta av sin moder att sin morfar och sin morfars far hade varit aktiva kommunister med centrala uppdrag inom det svenska kommunistpartiet, SKP (Sveriges Kommunistiska Parti). Denna oväntade kunskap fick Malm att börja forska om sina släktingar och det svenska kommunistpartiets verksamhet under mellankrigstiden. Bland annat vände sig Malm till säkerhetspolisens arkiv för att få läsa sina släktingars personakter. Det material som SÄPO hade samlat in inspirerade Malm till att skriva denna bok. 

    
Affisch från Tredje Internationalens, 
mer känt som Komintern, kongress 1922. 
Detta var Moskvas organisation för att styra
världens kommunistpartier. Svenska SKP 
var en lojal medlem av Komintern fram till
att organisationen avvecklades 1943.

Vad som gör Vänsterpartiet ganska unikt bland vänstersocialistiska partier i norra Europa är att man har en kontinuerlig partihistoria bak till sovjetkommunismen. Vilket bl.a. märks i EU-parlamentet där vänsterpartiet är ensamt nordiskt parti i den kommunistiska partigruppen. Övriga nordiska vänstersocialistiska partier, som t.ex. danska Socialistisk Folkeparti eller finska Vänsterförbundet, har i ställt valt att bli medlemmar av den gröna partigruppen. Flertalet andra vänstersocialistiska partier i Västeuropa har bildats genom direkta utbrytningar ur kommunistpartier, som t.ex. Socialistisk Folkeparti, eller bildats av vänster sossar tillsammans med aktiva inom olika oberoende vänstergrupper verksamma inom t.ex. miljö, kultur, fredsarbete, feminism och konsumentfrågor, som t.ex. Socialistisk Venstre i Norge.

Aksel Larsen c 1959.jpg
Aksel Larsen som grundade 
Socialistisk Folkeparti 1959 och
var dess partiordförande 59-68.

Malms bok har främst blivit uppmärksammad för att han påpekar att SKP plötsligt fick en stor förmögenhet samtidigt som företaget såldes och avvecklades 1937. Pengar som troligen finansierade inköp av den stora fastighet i centrala Stockholm där Vänsterpartiet ännu har sitt partihögkvarter. Det är tänkvärt att detta tydliggör partis rötter i sovjet styrd kommunism. Samtidigt med att Naftasyndikat upphörde fick partiet dessutom ett stort innehav av aktier, konst och andra värdeföremål. Nya tidningar och tidskrifter startades upp och flera nya ombudsmän och annan personal anställdes.

Ett välkänt foto som symboliserar vänsterpartiets 
kommunistiska partihistoria. Ett sammanträffande 
1974 i Östberlin mellan Lars Wernerpartiordförande 
1975-1993 (till höger), och Erich Honecker från 
östtyska kommunistpartiet SED, landets diktator 
1971-1989. 

Men ännu viktigare tycker jag är det som Malm framför i sin intervju om att vi utifrån vad som då inträffade kan dra generella lärdomar om hur diktaturer agerar i västerländska demokratier. Inte minst med tanke på Vladimir Putins ny-stalinistiska utrikes- och säkerhetspolitik där gränsen mellan fred och krig medvetet har suddas ut. Och där fredliga civila verksamheter som forskning, utbildning, kultur, handel, sport etc. används för att uppnå långsiktiga politiska och militära mål. Detta kan exemplifieras med den ryska ledningen för naturgas i Östersjön Nordic Stream. Även den kommunistiska diktaturen Folkrepubliken Kina bedriver en likartad utrikes- och säkerhetspolitik. Med tanke på erfarenheterna från Naftasyndikat och Nordic Stream ter sig debatten om kinesiska Huawei skall få bygga upp framtidens 5-G nät i flera västerländska demokratier som fullt naturlig och rimlig.


Jag delar Malms uppfattning att vi har anledning att vara medveten om de hot och de risker som finns. Och vara mer försiktiga i våra ekonomiska kontakter med auktoritära nationers företag och dess olika verksamheter. 

 
Huaweis monter på en mässa i Berlin 2018

Foto överst:
En av Naftasyndikats bensinmackar. 

Adress till denna blogg:
https://skanepaug.blogspot.com/

Etiketter:
Fredrik Malm, Wilhelm Agrell, Naftasyndikat, Liberalerna, Kommunism, Sveriges Kommunistiska Parti, SKP, Oljebolag, Bensinmackar, Vladimir Lenin, Josef Stalin, Vladimir Putin, Sovjetunionen, bolsjeviker, Ryssland, bolsjeviker Kina, Huawei, 5-G, Nordic Stram, Östersjön, Spioneri, Vänsterpartiet, Agenter, Sabotage, Häleri, Guld, Nobel, Baku, Einar Kruse, SÄPO, IB, MUST, Azerbajdzjan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar