måndag 3 februari 2020

Leninpriset är inte chickt eller progressivt


Bildresultat för lenin


I en ledarkrönika i Kristianstadsbladet ställer Carolin Dahlman en viktig fråga om hur någon vill vara mottagare av ett Leninpris?


I sin artikel skriver Dahlman bland annat följande:

”Årets pris går till Kajsa ”Ekis Ekman som bland annat skriver för Dagens Nyheter, Aftonbladet, ETC och Brand. Hans Wallmark (M) reagerade med rätta på Facebook: 

”Det är allvarligt och anmärkningsvärt att någon på fullt allvar i Sverige delar ut ett Leninpris. Ännu mer allvarligt och anmärkningsvärt är att någon kan tänka sig att ta emot detta.”

Det är lätt att hålla med honom.

Bildresultat för kajsa ekman
Kajsa Ekman

Årets pris delas ut den 18 april. Ekman har några månader på sig att öva upp sitt ”nej tack”. Men sannolikheten är väl inte så stor för på sin Facbook sida jublade hon: ”Hurra! Tack! Ni förstår inte hur mycket detta betyder!”

Nej vi förstår inte. Vi är få som förstår hur någon kan känna stolthet att kopplas till en massmördare.”

Bildresultat för gulag
Ett foto av barn från ett fångläger i 
det sovjetiska Gulag systemet. 

Tänk om några högerextremister hade lanserat ett Hitlerpris och tilldelat detta till någon välkänd svensk journalist. Detta hade väckt sensation och avsky. Mottagaren av priset hade fått löpa gatlopp i medierna och fått motta mordhot. Men att ha och ta emot ett pris till minne av en kommunistisk massmördare tycks gå an. I svensk media har det varit ganska tyst om saken. Vilket för mig bevisar att 1968 års student marxism ännu har en skrämmande stor makt inom det offentliga livet i Sverige. I flera västeuropeiska länder som t.ex. Tyskland hade detta inte ens varit lagligt utan anses utgöra en brottslig handling mot demokratin, ett författningsbrott, och ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Åklagare hade väckt åtal i en särskild författningsdomstol. 

Det borde vara självklarhet, för alla, att massmördare och diktatorer inte skall firas och högtidshållas. Verken från vänster eller höger. Om de heter Lenin, Stalin, Hitler, Pol-Pot,  Mao Zedong, Pinochet, Franco, Kim Il-Sung, Idi Amin eller Khomeni har inte någon betydelse. 

Bildresultat för mao zedongs massmord   
Ett intressant frimärke med två röda 
diktatorer Mao Zedong och Stalin.

I Dahlmans artikel beskrivs tydligt den röda terror som bolsjevikerna på direkt uppmaning av Lenin släppte loss över Ryssland efter revolutionen. I hennes artikel finns dessutom flera intressanta länkar till läsvärda artiklar i ämnet.

Initiativtagare till detta diktaturpris är Marx-Leninisten Jan Myrdal som öppet har givit uttryck för sin stora beundran för flera röda massmördare som Pol-Pot, Mao Zedong och Josef Stalin. Med tanke på de åsikter som Kajsa Ekman har fört fram är prisbeslutet helt logiskt. Undrar hur DN:s ledning nu kommer att reagera på att en av deras mer framträdande skribenter figurerar i detta sammanhang?

Jan Myrdal på Bokmässan i Göteborg 2013.      
Jan Myrdal

En annan skribent, Gunnar Hökmark (M), tidigare Europaparlamentariker och numera ordförande för tankesmedjan Frivärld, har i Göteborgsposten skrivit en debattartikel om detta pris och att det ges till Ekman.


Det är lätt att hålla med Hökmark om att en prisutdelning i denna massmördares namn är ett hån emot allra offer för den kommunistiska terror som plågade östra Europa under ett halvt sekel och i Ryssland under c:a 75 år.

I sin artikel skriver Hökmark bland annat:

Bildresultat för berlinmuren
Berlinmuren ett exempel på den röda 
terror som utvecklades av Lenin och 
kännetecknade det kommunistiska 
Sovjetunionen.

"Det är en sträng av människor där demokratin och respekt för människovärdet i bästa fall sitter som en tunn polityr. Hyllar man demokratins fiender tillhör man minst allt demokratins vänner. Men man tillför definitivt dem som anser att människoliv kan offras för socialismens mål. Delar av den svenska vänstern odlar sitt förakt för demokratin i allt för stor lugn och ro. Det finns inget progressivt, kulturellt chickt eller spännande i att hylla massmördare. Priset är bara en vår tids Heil Lenin. Det värsta är att de hälsar tillbaka." 

Bildresultat för dödens fält
En skylt från Dödens Fält i Kambodja om de
Röda Khmerernas terror.  

Bild överst:
En välkänd oljemålning av Lenin.

Etiketter:
Lenin, Leninpriset, Kajsa Ekman, Gunnar Hökmark, Carolin Hagman, Kristianstadsbladet, Göteborgsposten, Frivärld, Kommunism, Massmord, Terror, Sovjetunionen, Mao Zedong, Josef Stalin, Vladimir Lenin, Adolf Hitler, Fascism, Nazism, Islamism, Gulag, Berlinmuren, Kambodja, Dödens Fält, Röda Khmererna, Dagens Nyheter, DN, Jan Myrdahl  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar