fredag 15 juni 2018

Europa måste ta handelsfajten med Trump
Den svenska liberalen och f.d. Europaminister Cecilia Malmström, EU:s handels- kommissionär, för fram i en intervju med SVT-Nyheter att USA och dess president Donald Trump kommer att införa höga strafftullar även på bilar och lastbilar Jag delar hennes analys.


Cecilia Malmström (cropped).jpg


EU:s handelskommissionär
Cecilia Malmström.

Du kan läsa denna artikel här
Justin Trudeau in Lima, Peru - 2018 (41507133581) (cropped).jpg
Kanadas premiärminister
Justin Trudeau.


Det gick bra för USAs president att medvetet förolämpa Kanadas premiärminister Justin Trudeau under G-7 mötet i Qubec. För Kanada skrämmer ingen i Trumps krets. Men ärkekommunisten Kim var han snäll emot, tillskilland emot Kanadas demokratiskt folkvalde regeringschef. Detta  för att Trumps prestige och hans ego inte kunde tåla ett misslyckat toppmöte i Singapore. Ett slutsats man dra av detta är att det faktiskt är så att Europa måste vara bredda att starta upp ett fullskaligt handelskrig med USA och Trump för att slippa få en konflikt överhuvudtaget. Trump kan skrämmas om han bedömer att hans makt och hans prestige är i fara. Denna uppfattning, som jag också delar, har bl.a. framförts  av Hans Stigsson, politisk redaktör på Norrköpings Tidningar.

Du kan läsa Stigsson ledare här

Malmström har rätt. Trumps argument om att USAs handel med Europa måste förändrats för att den diskriminerar USA, är endast ett svepskäl. Washington hade ändå infört olika strafftullar.
USA:s president Donald Trump.


För det första för att Trump lovade att göra just detta i sin valrörelse "America first". Trump har varit tydlig med att han kommer att ge fan i olika internationella avtal och överenskommelser. Dessutom vill inte Trump att han och hans administration ska behöva förhandla med ett starkt multinationellt block, som ett samhållet EU är. Detta av både idologiska skäl som av rent taktiska skäl. Likt Putin vill Trump härska genom att söndra. Och därför strävar han, likt sin ryska vän, att målmedvetet montera ner EU. Det är därför både Putin och Trump söker bilaterala avtal med ett land i taget. Dessutom får USA lättare att dominera över andra om Europa uppträder splittrat.

Bilindustrin är ett medvetet val från Trump. Denna industri är viktig för stora medlemsländer i EU som Tyskland, Frankrike och Italien. Att flera europeiska bilmärken har fabriker och underleverantörer i USA, är grundläggande fakta som Trumps administration inte tar någon hänsyn till. Men denna attityd är typisk för det sätt som Trump och hans krets vill regera USA på. I Vita Huset trängs fakta och analys medvetet undan för nationalism, populism, känslor och förutfattade maningar.  


Kim Jong Un with Honor Guard portrait.jpg
Nordkoreas diktator Kim Jon-un.


Foto ovan:
En Volvo XC 90. när denna modell
premiärvisades på bilmässan i Frankfurt
2003.

Etiketter:
USA, Handelskrig, Cecilia Malmström, EU, Donald Trump, USA, Strafftullar, Bilindustri,  Världshandeln, Nordkorea, Kanada, Kim Jon-un, Justin Trudeau,         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.