fredag 29 augusti 2014

Ett krig i Europa!Står vi inför ett tredje storkrig i Europa?
Anne Applebaum,välkänd expert på Central- och Östeuropas moderna historia, har skrivit en artikel i Washington Post som jag varmt rekommenderar.

Krig i Europa är inte en hysterisk idé!
Hennes rubrik säger allt.
Applebaums artikel i Washington Post

Tyvärr har Applebaum rätt i sin analys om att det finns klara likheter mellan situationen i Europa 1939 och den vi har 2014.

Hon har också rätt i att det finns klara likheter mellan Putins nytotalitära utrikespolitik och den som Nazityskland förde under Hitler.

Det finns all anledning att, som Applebaum, uppmärksamma Putins ambitioner om att förverkliga  Katarina den Stores idé om Novorossiya och sätta detta i relation till de erövringar som han redan har genomfört: Krim och östra Ukraina, Transnistrien i Moldavien och Sydossetien och Abchazien i Georgien. Men troligen har Putin ännu större ambitioner än så. Novorossiya är ett första steg i en målsättning om skapa ett nytt Stor-Ryssland med Sovjetunionens gränser och som också omfattar det forna kommunistiska Östeuropa.

Tyvärr verkar det som Applebaum har rätt om att vi står inför ett tredje europeiskt storkrig.

Applebaum känner Europa och dess historia väl. Hennes familj har polska rötter. Applebaum är född och uppväxt i USA. Studerade i Europa (England och Tyskland). Är numera bosatt i Warszawa.  Förra året 2013 och utkom Applebaum med sin prisbelönade bok som Sovjetunionens kolonialisering av Östeuropa efter andra världskriget. Applebaums bok fick svensk titel: Järnridån: det kommunistiska maktövertagandet av Östeuropa 1945- 1956.

Denna bok kan du beställa här från Adlibris:

Applebaums bok om järnridån och Östeuropa

Om du vill kan du också följa henne på Twitter:

Anne Applebaum på Twitter

2004 fick Applebaum Pulitzerpriset för sin bok: Historien om Gulag.
Bildkälla: Wikipedia
Bild ovan: Vladimir Putin
Bild nedan: Anne Applebaum

Etiketter: Anne Applebaum, Europa, Europeisk historia, Modern europeisk historia, krig, Krig i Europa, Ukraina, Vladimir Putin, Adolf Hitler, Polen, Tyskland, Nazityskland, Warszawa, Washington Post, Järnridån, Ryssland, Sovjet, Sovjetunionen, Kommunism, Nationalism, Nazism, Katarina den Store,  Novorossiya, Krim,  Transnistrien, Moldavien, Sydossetien, Abchazien, Georgien,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.