torsdag 21 augusti 2014

Inrätta skyddszoner för Iraks- och Syriens minoriteterI Magasinet Neo har journalisten och debattören Ivar Apri skrivit om det öppna upprop som skribenten, filmaren och mäniskorätts aktivisten Nuro Kino skrev till Barack Obama om situationen för Iraks och Syriens etiska- och religiösa minoriteter. Kinos upprop  publicerades i Huffington Post och väckte stor uppmärksamhet i USA.

Kinos artikel/

I sin artikel kräver Kino att USA:s president ge att aktivet stöd för att en skyddszon kan inrättas för de kristna minoriteterna: Assyrier och Kaldéer på Nivene slätten (ett område med kristen majoritet i norra Irak, vid gränsen till irakiska Kurdistan). Detta upprop riktar sig också till EU och Sverige. Nuro Kino, själv av assyriansk härkomst och är bosatt i Södertälje, har under många år bedrivit information om situationen för Mellanösterns kristna minoriteter.

Man undrar om Sveriges regering och utrikesminister Carl Bildt (M) är beredda att ge stöd åt detta berättigade krav? Hitintills har statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ännu inte uttalat sig i frågan. Folkpartiet och Kristdemokraterna har uttalat sitt stöd för skyddszoner. Men vad regeringens linje ska bli är oklart. Vad en eventuell ny regering under Stefan Lövén (S) ska ha för linje, efter valet, är det ingen som vet.

På denna blogg har jag tagit upp situationen för assyrianer och kaldéer Irak.:

Inlägg om kristna, kurder och jihadister i Irak

Kino för också fram att en motsvarande skyddszon ska upprättas för Syriens kristna minoritet.

I ett annat inlägg har jag tagit upp ett faktum, som vi inte gärna vill kännas vid i Sverige, att det flesta om förföljs av religiösa skäl och mördas, världen över, är kristna.

Förföljelse av kristna


Inbäddad bildlänk

Ifrån en manifestation i USA till stöd för Iraks kristna minoriteter.

I sitt upprop har Kino också upp situationen för andra minoriter i Irak som Yzsider och Mandéer.

De grymteter som jihadisterna i ISIS har utsatt Yzsiderna för har med all rätt uppmärksammas av medier och politiker i väst. Men det förtryck som de kristna minoriteterna Assyrier/Syrianer och Kaldéer har blivit utsatta för har inte alls fått samma uppmärksamhet. Men förtrycket för kristna i Mellanöstern är ingenting nytt. Israel faktiskt är det enda landet i region där kristna inte diskrimineras för sin religion (vilket också sker i Libanon) eller riskerar att bli utsatta för hot, våld eller att bli dödade.

Under senare decennier har förtrycket blivit allt värre. Mellanöstern likt Irak håller på att tömmas på sin kristna befolkning. Allt detta ligger helt i linje med regionens successiva islamisering. Vid Islamiska världskongressen möte i pakistanska Lahore 1980 antogs en resolution om att "Tömma Mellanösterns länder från alla främmande- och icke islamiska befolkningar." Resolution antogs enhälligt, ingen protesterade, inte ens närvarande representanter för Turkiets eller Egyptens dåvarande regeringar.

Bild överst: En svensk demonstration i Södertälje för att uppmärksamma situationen för kristna minoriteterna i Irak

Bild nederst: Assyriska flaggan 

Assyriska flaggan

Etiketter: Irak, Syrien, Assyrier, Syrianer, Kaldéer, Mellanöstern, Turkiet, Barack Obama, Carl Bildt, Yzsider, Mandéer, Israel, Libanon, Islamiska Världskongressen, Pakistan, Egypten, Lahore, Södertälje, Sverige, USA, EU, ISIS, Jihadister, Islamisering, Islam, Kristna, Kristendom, Neo, Ivar Apri, Nuro Kino, Nivene, Niveneslätten, Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.