söndag 16 maj 2021

Vik inte undan för PK förbjud kusingiftermål

 


Nu har Widar Andersson rätt igen. En fritänkare inom (S) och chefredaktör för (S)-märkta Folkbladet tar upp en viktig men inte helt politisk korrekt frågeställning i en artikel i sin tidning. Där han kommenterar ett beslut av Liberalernas partistyrelse, från den 14 maj, om att giftermål mellan kusiner skall vara förbjudit i Sverige. Ett beslut som offentliggjordes av Juno Blom, (L):s partisekreterare. Anderssons artikel är publicerad under rubrik: ”Laddat och ”känsligt” problem kan lyfta Sabuni och Blom.”

Juno Blom (L) partisekreterare.


Naturligtvis har Anderssons helt rätt i sitt beröm av Liberalerna för att partiet har vågat och orkat tagit upp detta problem med inavel. Ett beröm som detta parti väl kan behöva med tanke på dess urusla optionssiffror. Ära den som äras bör som man uttryckte saken förr. Andersson har också rätt i att detta är ett exempel på en oönskad konsekvens av den stora utomeuropeiska invandring som Sverige har haft de senaste 40 åren. Han också rätt i sin analys om att det har funnits en vetskap om att detta är vanligt förekommande bland muslimer från Nordafrika och i Mellanöstern. Geografiska områden där stora grupper under senare år har kommit till Sverige. I flera muslimska nationer är 30-40% av alla giftermål mellan kusiner eller andra släktingar. Medan det bland etniska svenskar "endast" är några få tiotal fall av giftermål mellan kusiner per år. 


En illustration om att giftermål mellan kusiner är
 olämpligt ur genetisk aspekt.

Att denna socio-kulturella tradition har uppmärksammas sedan länge bland kultur- och religionsvetare, inom universitetsvärlden, samt poliser och socialarbetare som verkar inom olika invandra täta områden har många politiker och andra makthavare känt till. Att dessa yrkesgrupper och andra har uppmärksammat detta finns det flera bevis för. Bland annat har olika kvinnojourer reagerat då det är vanligt att giftermål mellan kusiner ofta sker mot kvinnans vilja. Bland annat för att det ofta är yngre kvinnor som gifts bort med äldre kusiner. Denna sedvänja motiveras av att upprätthålla olika aspekter av klan strukturer som har med social kontroll av kvinnor att göra men också för att säkra upp historiska allianser mellan olika familjer. Naturligtvis skall detta anses vara ett exempel på hedersförtryck. Några få journalister har skrivit om detta. Deras och andras varningssignaler har ofta bemöts med tystnad och några gånger med direkta förnekanden. Sedan har Andersson en viktig poäng i sitt konstaterade att giftermål mellan kusiner är oönskad ur genetisk aspekt. Och att äktenskap av detta slag ofta medför en rad negativa sociala konsekvenser som t.ex. missbruk, kriminalitet och psykisk ohälsa. Antal missbildningar ökar också. Vilket har motiverat det förbud som finns i katolsk tradition och att det i flertalet euroepiska nationer krävs särskilt tillstånd för att få ingå giftermål mellan kusiner eller andra släktingar.

I ett tidigare inlägg på denna blogg har jag skrivit om Anderssons gärning inom svensk offentlighet som en fritänkare inom (S). 

Här kan du läsa detta inlägg om Andersson 

Widar Andersson (S), chefredaktör.

Dessutom har nog Widar Andersson rätt i sin bedömning om att denna fråga inte bara är en viktig fråga rent sakligt och rent principiellt, utan också att detta beslut från Liberalerna kan bli en viktig politisk fråga i nästa valrörelse. Precis som Andersson framför kan detta bli fallet om vänstern, i bred mening, d v s Vänstern, Socialdemokraterna och Miljöpartiet med stöd av Centern säger fy till Liberalerna och anklagar partiet för bristande politisk korrekthet och att fiska i grumliga vatten. Då kan, med lite tur för (L), denna fråga blir en stor valvinnare likt när dåvarande partiordförande Lars Leijonborg inför valet 2002 förde fram ett krav på språktest för medborgarskap. Vilket finns i flertalet andra nationer i Västeuropa. I denna fråga om att förbjuda giftermål mellan kusiner utbrister jag faktiskt: Heja Liberalerna!

Har, i ett tidigare inlägg, tagit upp att Leijonborgs krav på språkkrav utlyste en djup konflikt inom partiet. En konflikt som ännu finns kvar inom (L).

Detta inlägg om (L) kan du läsa här


Lars Leijonborg (L) f.d. partiordförande.

Foto överst:

Foto från ett muslimskt bröllop i Azerbajdzjan. 

Länk till denna blogg


Etiketter: Liberalerna, (L), Juno Blom, Nymako Sabuni, Widar Andersson, Folkbladet, Lars Leijonborg, Migration, Integration, Hedersförtryck, Klan strukturer, Giftermål, Kusingiftermål, Islam, Muslimer, PK, Politisk korrekthet, Kvinnojourer, Polis, Religionsvetare, Socionomer, Socialarbetare, Civilrätt, Familjerätt, Juridik, Inavel, Genetik,   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar