torsdag 5 april 2018

Men kristofobin då?

Bildresultat för nuri kino


I tidningen Dagen har författaren och journalisten Nuri Kino skrivit en gästkrönika som publiceras under rubrik. "Kristofobi på riktigt". I sin artikel för Kino fram att det är märkligt tyst kring den omfattande förföljelse som kristna blir utsatt i en rad länder. Kinos familj som kommer i från norra Turkiet har egna erfarenheter av förföljelse. I början av 1960-talet konfiskerades deras egendom av lokala myndigheter enbart för att de var kristna. Ett öde som drabbade flera kristna familjer i familjens hemby Kfar-Shomac. Familjen flyttade till Europa och efter några år som gästarbetare i Tyskland bor Kino med sin familj i Sverige.

Kinos artikel i DagenEkumenisk sammankomst i Armeniens
huvudstad Jerevan för de armenier och
andra kristna som dödades i det 
folkmord som ägde rum i Turkiet, 
Syrien och Irak omkring år 1900.

Att kristna är den religiösa grupp som har flest anhängare som skadas och dödas av religiöst och politiskt sanktionerat våld tycks vara en icke fråga i svensk offentlighet. Kino som är av syriansk härkomst har ofta, som i denna artikel, skrivit om den förföljelse som de kristna minoriteterna blir utsatta för i dagens Turkiet och i Mellanösterns olika muslimskt dominerade nationer. Kino och har också uppmärksammat förförelsen av kristna i Kina och i Nordkorea. De icke ortodox kristna minoriteteras alltmer utsatta situation i Putins Ryssland har Kino skrivit om i flera artiklar. Han även uppmärksammat ökad diskriminering och förföljelse av kristna i flera muslimska länder utanför Mellanöstern som t.ex. Indonesien och Azerbajdzjan. 


Assyrier gräver gravar under Seyfo-folkmordet 1915-1918.
    

I sin artikel refererar Kino till den uppmärksamhet som hans rapportering av förföljelse av kristna på svenska asylmottagningar och flyktingboende fick i media men hur tyst det blev från politiker och ansvarig myndighet Migrationsverket. Kino har rätt det finns tyvärr anledning att uppmärksamma Kristofobin (som är det klart större problem än Islamofobin) som likt antisemitismen också har ökat under senare år. Medan antisemitismen äntligen börjar att få den uppmärksamhet och engagemang som den förtjänar är det ännu dödstyst kring Kristofobin. Kino är en profetisk röst som vågar säga att kristna förföljs alltmer i alltfler länder och blir utsatta för en ökad förföljelse  även i Sverige. 


Lyssna till denna man! 


Alexandra Pascalidou, vars efternamn
(sufix) avslöjar att hennes familj
härstammar från den grekiska befolkning
vid Svarta havet (pontinska greker) 
som också föll offer under Första
världskriget och slutligen fördrevs från
Turkiet 1923.

Foto överst:
Nuri Kino till höger, från Bokmässan i Göteborg.

Etiketter:
Nuro Kino, Dagen, Kristna, Kristofobi, Mellanöstern, Islam, Turkiet, Irak, Syrien, Assyrier, Syrianer,  Pontienska greker, Kaldéer, Armenier, Armenien, Migrationsverket, Vladimir Putin, Ryssland, Indonesien, Azerbajdzjan, Kina, Nordkorea, Antisemitism, Islamofobi, Alexandra Pascalidou,      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.