tisdag 5 december 2017

Media fortsätter att sprida Kremls Fake News om UkrainaFredrik Wadström, journalist på Sveriges Radio, fortsätter att sätta sin karriär på spel genom att ta strid emot Kremls målmedvetna desinformation om Ukraina och händelserna på Majdan.

Du kan läsa Wadströms artikel här  

Fake news om Ukraina och Euromajdan rörelsen fortsätter att spridas i väst inte minst i vårt land är det många inom media som känner en förståelse för den diktatur som styrde i Ukraina fram till det folkliga upproret på Majdan 2014

Rykten, halvsanningar och rena lögner har spridits och fortsätter att spridas. Wadström ger några exempel i sin artikel, t.ex. påhittet att det skulle vara litauiska krypskyttar under amerikansk ledning som sköt mot demostraterna på Majdan.Vladimir Putin i KGB:s uniform.
Ett foto från hans tjänstgöring i dåvarande
Östtyskland.

En annan sanningssägare om Putins- och Kremls dolda agenda i Ukraina är journalisten Wolfgang Hansson. Till skillnad emot flera andra på Aftonbladet och många andra i svensk media har Hansson i sin rapportering om Ryssland och Ukraina utgått ifrån ett konsekvent engagemang för demokrati och folkrättens principer. Här utgör Hansson ett positivt undantag inte minst emot sin tidnings kulturchef Åsa Lindeborg som har intagit en ny-marxistisk offensiv i svenskt kulturliv. Lindeborg har tillsammans med bl.a. Dala Demokratens chefredaktör Göran Greider tagit Putnismen i försvar och medvetet spridit
Moskvas propaganda.

Anna Politkovskaja im Gespräch mit Christhard Läpple.jpg

En av Novaja Gazetas mest kända
medarbetare Anna Politikovskaja som
mördades i Moskva 2006. Under en
period levde Politikovskja i Sverige
på grund av de hot riktades mot henne.
Hennes avslöjanden ang. Första och
Andra Tjetjenienkriget och gissladrammat
i Breslan gjorde henne obekväm för
Putin regimen.

I en läsvärd artikel (publicerad 2015, men ännu läsvärd och aktuell) kommenterar Hansson uppgifter som
Novaja Gazeta, en tidning som står den demokratiska oppositionen nära och är en av få kvarvarande fria medier i dagens Ryssland, för fram om att händelserna i Ukraina är led i en medveten rysk plan på att ta över landet. Och att enligt denna plan, var det förut bestämt att Moskva skulle ingripa i Ukraina inom närtid. Hanssons artikel publicerades under rubriken: "Putin ljög hela tiden."

Viktor Yanukovych & Yukiya Amano (01910428) (10992648186) (cropped).jpg

Viktor Janukovitj Ukrainas
ex-kommunistiska president
2010-2014. 

Innan demokrati aktivisterna på Euromajdan i Kyiev (Kiev) lyckades största den ex-kommunistiska diktaturen under Viktor Janukovitj 2014 varande Hansson för Putins ambitioner om att återskapa Sovjetimperiet. Tyvärr fick Hansson rätt i sina dystra bedömningar. Uppgifterna i Nova Gazeta visar att Hansson också har haft rätt i sak när det gäller Ukraina.

Hanssons artikel i Aftonbladet om Putins lögner ang Ukraina
Karta över Krim.

"Han (Putin) handlade drevs av krassa ekonomiska och geopolitiska faktorer. Han ville inte riskera att den viktiga industrin i östra Ukraina eller kontrollen över gasleveranserna till Europa genom Ukraina skulle hamna utanför Rysslands grepp."

Jag håller med Hansson om att detta tydligt visar det som han, jag och många andra redan har misstänkt, att Putin ligger bakom vad som har hänt i Ukraina och att regimen i Moskva har som ambition att, som Hansson uttrycker saken:
"Putin skulle svälja Ukraina".

Hur detta påverkar omvärldens bild och relation med Putin? Samt hur vilka andra planer finns i Kreml för länder i forna Sovjetimperiet t.ex. de tre Baltiska staterna, Georgien, Moldavien, Polen etc.? De två frågor som Hansson förde fram i sin artikel 2015 känns tyvärr alltmer relevanta och aktuella.

Läs mer:
Wolfgang Hansson bok:
"
Den döende kommunismen - Från Berlinmurens fall till det kalla krigets återkomst", Historiska Media, Lund 2014, redomenederas varmt. En lämplig julklapp.

Åsa Linderborg i en debatt om kulturradikalism på Kulturhuset i Stockholm den 29 november 2014.
Bild ovan:
Foto från Euromajdan upproret 2014.

Bild nedan:
Aftonbladets kulturchef Åsa Lindeborg.

Etiketter:
Ukraina, Majdan, Euromajdan, Fredrik Wadström, Wolfgang Hansson, Sveriges Radio, Aftonbladet, Åsa Lindeborg, Dala Demokraten, Göran Greider, Fake News, Desinformation, Krim, Viktor Janukovitj, Kiev, Kyiev, Novaja Gazeta, Anna Politikovskaja, Vladimir Putin, Putinismen, Kreml, Sovjetimperiet, Sovjetunionen, Baltikum, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Georgien, Moldavien, Kommunism, Imperialism, Demokrati, Europa, EU, Ryssland,       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.