fredag 16 juli 2021

Kulturelitens romantik för gangsterrappare


På senare tid har den förkärlek som Sveriges Radios P3 visat gangsterrapparna: Yasin Mahamoud och Havel Khali diskuterats flitigt. Dessa två kända företrädare för den så kallade "Gangsterrappen" som offentligt t o m har skrutit om sin brottslighet dömdes nyligen av Södertörns tingsrätt för inblandning i Vårbynätverkets kriminella aktiviteter. Att en radiokanal inom det statliga Public service fortsatt spela deras musik har med all rätt upprört många. Inklusive mig själv. I en läsvärd ledare i Smålandsposten från Växjö tas denna märkliga förkärlek från den kulturliberala eliten upp och analyseras. Denna artikel är publicerad under rubrik: "P3-moralens blinda fläck."

Ledaren i SMP




Precis som förs fram i artikeln kan man inte och bör inte stoppa medborgare från att lyssna och spela den musik som man föredrar så länge den inte bryter mot lagstiftning som t.ex. hets mot folkgrupp eller uppvigling till brott. Men cheferna på P3 och Sveriges Radio i stort har ett särskilt moraliskt ansvar för att värna grundläggande demokratiska värderingar som t.ex. att det är staten som skall ha monopol på legalt våld och andra tvångsåtgärder riktade åt någon annan person. Att Yasin t o m fick kanalens musik pris efter att det stod klart att han skulle bli åtalad för alvarlig brottslighet som kidnappning och olaga hot. Åtgärder som dessutom riktade sig emot en annan rappartist, Einár (Nils Einar Grönberg) är minst sagt stötande. Dessutom väcker denna totala tondövhet inför medborgarnas allmänna moral frågor om vilka värderingar som P3:s ledning vill främja? Precis som förs fram i artikeln så skulle detta aldrig kunna ske inom idrottsvärlden. Har en idrottsman eller ett lag ertappats med t. ex. doping då får man inget pris. Man blir avstängd och redan utdelade priser lämnats tillbaka. Redan att bli misstänkt genom att lämna ett negativt första A-prov är tillräckligt för avstängning innan det slutgiltigt B-provet har analyserats. Det räcker med att man har uteblivit utan legitimt skäl från en dopingkontroll.

Den amerikanske cyklisten Lance Amstrong
som bl.a. blev världsmästare och vann
klassikern Tour de France sju gånger 1999-2005.
Efter att ha blivit ertappad med doping fick han lämna 
tillbaka alla hans titlar, medaljer och 
betala tillbaka prispengar
till sin sponsor US Mail.
2013 erkände Amstrong i en TV intervju
att han hade varit dopad under större delen
av sin karriär. 


Att P3 dokumenterar en sådan blind fläck för det uppenbart olämpliga att hylla dömda Gangsterrappare och deras musik är märkligt även ur ett annat perspektiv. Precis som framförs i artikeln har flera personer med framträdande positioner inom P3, t.ex. programledare och chefer, i andra sammanhang inte tvekat att ge tydliga uttryck för moraliska och politiska värderingar. I frågor som t.ex. rör invandring, rasism, HBTQ personers rättigheter och feminism. Men tiger still när det rör andra samhällsfrågor som inte ligger i linje med deras radikala världsbild som det våld, det hedersförtryck och det utanförskap som har etablerats i våra förorter som vidmakthålls genom klaner och kriminella gäng. Dessutom har rappkulturen kritiserats bl.a. av vissa feminister för sin sexistiska syn på kvinnor som våp och sitt hat mot sexuella minoriteter. Men på något märkligt sätt tycks Gangsterrappen glorifieras i radiala kretsar som de förtyckas och marginaliserades musik. En blindhet och moralisk förvirring som är märklig men som måste tas upp till debatt.

Den kvinnliga rappstjärnan Cardi B som öppet
erkänt att hon i övre tonåren
drogade och rånade män. Cardi B
har också blivit uppmärksammad för
 sin kritik av rappkulturen för dess
"hyllning" av våld, sexism,
kriminalitet och dess rasism av
vita samt asiater. 


Foto ovan:
Svenska rappare som öppet hyllar ett kriminellt liv.



Etiketter: Yasin Mahamoud, Havel Khal, Einár, Rapp, Sveriges Radio, P3, Public service, Vårby nätverket, Gangsterrapp Förortsgäng, Hederskultur, Klaner, Smålandsposten, Cardi B, Lance Amstrong, 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar