söndag 15 november 2020

Corona, Lock down o det kokar i Paris

 


Det kokar i Paris! Protesterna mot Corona hantering och Lockdown sprider sig. Här i Paris är det katoliker som protesterar mot förbundet att få fria mässan. Liknade folkliga protester mot olika beslut om nedstängningar har förekommit i Spanien, i Portugal, i Italien och i Tyskland. Brittiska Daily Mail har en intressant artikel om protesterna i Paris.

Här kan du läsa artikeln i Daily Mail

Personer utanför Notre-Dame.

När skall vi Sverige börja ifråga sätta vår egen Corona hysteri? En hysteri som inte minst media har ett stort ansvar för. Förutom att de åtgärder som genomförs av olika regeringar innebär en inskränkning av vår vardag och vårt privat liv, vilket tyvärr inte helt kan undvikas, men som naturligtvis inte får genomföras alltför lättvindigt. Man kan fråga sig om de åtgärder som politiken nu inför ang. Corona kan komma att skapa olyckliga predikat inför framtiden. Det finns också anledning att fråga sig om virologisk och annan medicinsk sakkunskap skall få styra vilka åtgärder som vi nu inför? Här ser jag en risk för att den mentala smitta som Corona pandemin inger hos många i vårt samhälle även kan komma få påverka beslut inom andra områden. Som t.ex. beslut om: ekonomi, utbildning, miljö, socialpolitik, brott och straff, försvars- samt säkerhetspolitik. Områden där politiska beslut byggda på nojor, ångest, tillfälliga opinioner av uppagiterade och förskrämda folkskarors förutfattade meningar och intellektuella bekvämlighet kan komma att få ytterst allvarliga konsekvenser. En utveckling som endast kan brytas om vi låter sakkunskap åter få styra våra beslut.

Edvard Munchs berömda målning Angst från 1894. 

Ett tydligt exempel är beslutet om att stoppa servering av alkohol på korgen efter klockan 22:00. Detta beslut är sunt, men inte främst ur smittskyddssynpunkt. Det är tveksamt om detta beslut kommer att ha någon större effekt ur bakteriologisk aspekt. Men en inskränkning i tillstånd att servera alkohol under nattetid kommer att ha en stor positiv inverkan ur ett socialpolitiskt och ett brottsbekämpande perspektiv. Talar man med personal från akutsjuksjukvård, polis, socialarbetare och säkerhetsbranschen blir det tydligt att brott som misshandel, överfall, skadegörelse, rån och våldtäkt kraftigt ökar efter klockan 23:00. Det är intressant att notera under flera årtionden har denna kunskap från en obekväm verklighet helt negligerats. Men inte nu. Då är det plötsligt inga problem att införa ett alkoholförbud. Hej och hå liksom. För min del får politiken gärna efter att pandemin ha lagt sig införa ett varaktigt alkoholförbud efter klockan 24:00.   

En illustration av alkoholförbud efter 22:00 på krogen.

För egen del är jag övertygad om att den hysteri ang Corona som sprider sig i våra samhällen har med den moderna sekulära människans dödsskräck att göra. När åldrande, sjukdom, lidande och död, inte längre anses ha någon högre mening, inte längre utgör någon möjlighet till frälsning så måste dessa naturliga inslag i våra liv undvikas till varje pris. Men då får man också liksom på köpet, mer eller mindre, en allmän existentiell levnadsrädsla. En skräck som bl.a. tar sig i uttryck i olika desperata åtgärder från medelålders, samt äldre personer än så, till en osund hälsodyrkan. En konsekvens av detta är att personer äldre 50 år eller äldre anses utgöra ett skämt på arbetsmarknaden. Helt oberoende av utbildning, kunskap och erfarenheter. Att få ett nytt jobb även för en akademiker börjar blir svårt redan vid 40. Sverige var för övrigt en av de nationer inom EU som sist och ytterst motvilligt införde en lagstiftning mot åldersdiskriminering inom arbetsliv och utbildning. Ett beslut som vi tog först att efter att EU-kommissionen hotat dra Sverige inför EU-domstolen i Luxemburg.

I bland är tid och omtanke vad som behövs för att ge  
mening, linda oro samt ångest när vi blir gamla och sköra. 
  

Åldersskräck och ungdomsdyrkan tar sig bl.a. i uttryck att man skall gympa sig in i evigheten (som de flesta påstår sig inte tro på), äta sig och klä sig till evig ungdom. Samtidigt som allt färre gympar sin själ eller sin personlighet. Eller bryr sig om sin kulturella utveckling. 50-60 åringar med tonåringars eller 20-åringars kläder, mentalitet och olika uttryck är och förblir patetiskt. Kan liknas med Lasse Brandebys träffsäkra mansparodi Kurt Olsson. 

Kurt Olsson, en patetisk man, gestaltad av Lasse Brandeby. 

Ännu färre tänker på sitt liv som en förberedelse för sin nödvändiga död och som en väg till ett evigt liv. Och då blir perspektivet annorlunda. Inte förakta kroppen, men inte heller dyrka den, men vara tacksam för den. Men samtidigt se ett värde i att låta den och sin person påverkas av vad man har fått möta och fått uppleva under sitt liv. Med ålderdom, rynkor, ökad livserfarenhet och den påverkan som glädjeämnen, sorger och besvikelser medför för både kropp och själ. Numera kan jag tycka att en äldre kvinna som inte försöker dölja sin ålder, men inte heller ”Tantar” till sig och som bär sin kropp med en medveten stolthet faktiskt är vacker och te sig inbjudande. 

Ett tydligt exempel på en äldre kvinnas naturliga skönhet.


Leva nu kräver en medvetenhet om sitt liv då såväl som ens liv sedan. Men kan inte förstås genom rädsla och verklighetsflykt. Bl.a. för att livet aldrig stannar upp. Och din eller andras existens kan absolut inte, och framför allt inte, förstås genom ett förakt för din egen eller andras svaghet, ålderdom eller död. Att leva är rätt ok även när man som jag är över 60 år. Min fysiska ålder börjar märkas i min kropp. T.ex. i form av stelhet. Och vetskap om att min tid alltmer håller på att bli en brist vara inger en ökad glädje över att få vaka upp till en ny dag. Denna tacksamhet kände jag aldrig på detta sätt när jag var yngre. Tog då, liksom flertalet av oss då gör, livet för givit. Nu är jag mer medveten om vad gör med min tid. 

Ett äldre par på promenad.
                
Foto överst: En katolsk mässa firas i Notre-Dame.


Etiketter: Corona, Covid-19, Paris, Katolska kyrkan, Katoliker, Mässan, Kurt Olsson, 
Lasse Brandeby, Lock down, Existentialism, Evighet, Död, Dödsskräck, Liv, 
Frälsning, Ålderdom, Ångest, Tonår, Rynkor, Daily Mail, Ungdomskult, 
Omognad, Kriminalitet, Alkoholförbud, Notre-Dame, Sekularisering,                  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar