måndag 12 februari 2018

Kina vill krossa västerlandet
I Expressen har Sven Olof Karlsson skrivit en mycket läsvärd recension av Jojje Olssons bok om "De kidnappade Kinasvenskarna", som nyligen utgavs av förlaget Historiska Media. Karlssons artikel har rubriksatts med den träffsäkra överskriften: "Vi måste ta Kinas hot mot demokratin på allvar". Och detta måste man verkligen hålla med om.


Du kan läsa Karlssons recension av Jojje Olssons bok här 


Gui-minhai.jpg


Gui Minhai bokförläggare, politisk fånge och
svensk medborgare.


På denna blogg skrev jag ett inlägg om Jojje Olssons bok.


Du kan läsa mitt blogg inlägg om Jojje Olssons bok här


I annat blogginlägg har skrivit om hur Kommunist Kina hotar sin demokratiska granne Taiwan. Material till detta inlägg hämtade jag från Jojje Olssons egen blogg InBejing som varmt rekommenderas.


Jojje Olsson

Jojje Olsson.Du kan läsa mitt inlägg om Kinas aggression om Taiwan här
I Dagens Nyheter har Göran Leijonhufvud  skrivit en intressant artikel om den kinesiska kommunist regimens ambitioner har kontrollera världshanden, dominera Asien och aktivet påverka väldspolitiken. Leijonhuvud har rätt i sin analys om att "Kina har en global strategi för att dominera världen", som också är rubriken på hans artikel. 


Xi Jinping March 2017.jpg


Xi Jinping, Kinas och
kommunistpartiets ledare.


Du kan läsa Leijonhufvuds artikel här
Jag delar den oro som dessa och andra skribentar har fört fram ang. Kinas maktambitioner och strategi, politiskt, ekonomiskt och militärt. I flera amerikanska medier har det framförts tankar om att västvärlden med all rätt har reagerat och känt oro för Putins nytotalitära Ryssland. Men att det kommunist Kina faktiskt håller på att utveckla sig till att vara den vänsterländska demokratin allra största fiende. Peking kan i praktiken sätta USA i statsfinansiell bankkrut genom den enorma mängder statsobligationer som man har köpt upp från den amerikanska centralbanken.

Vladimir Putin.


Peking spelar, likt Putin, under täcket med den galna regimen i Nordkorea och accepterar deras kärnvapen program. Nationella etiska minoriteter som tibetaner och igurier förföljs, religiösa grupper som kristna, buddister och muslimer diskrimineras liksom politiskt oliktänkande, oberoende skribenter och fria kulturarbetare. Censuren i medierna hårdnar och övervakningen av vanliga medborgares liv blir mer omfattade. Kina köper upp utländska företag, t.ex. Volvo Cars, och investerar i infrastruktur runt om i världen. Militärt sätter man ett ökat tryck på sina grannländer som framtvingar kraftigt ökade militära anslag i t.ex. Taiwan, Thailand, Vietnamn och Japan. 

Dalai Lama, den tibetanska
buddismens ledare, i exil i Indien
sedan 1950-talet. 


För vår egen del bör vi inte glömma bort att kinesiska flottan deltog nyligen med sitt första hangarfartyg och en robotkryssare tillsammans med ryska och vitryska styrkor i Östersjön där anfall på Sverige, Baltikum och Finland övades.  Jag tillhör de personer menar att Peking medvetet använder sig av Putins regim som sin lakej i Europa i sin strävan att på sikt krossa den västerländska demokratin. En robotjagare av Luiang II klass, Kinas
modernaste fartyg.
Foto ovan:
En polis på Himmelska Fridens Torg i Peking
med ett Mao porträtt i bakgrunden.


Etiketter:
Kina, Jojje Olsson, Taiwan, USA, Europa, kommunism, Japan, Vietnamn, Thailand, Putin, Xi Jenging Volvo, Volvo Cars, Östersjön, Kärnvapen, Nordkorea, Tibet, Dalai Lama,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.