lördag 27 november 2021

Spektaklet i riksdagen

 


I liberala Kvartal har statsvetaren Johan Wennström skrivit en text som är väl värd att läsa och fundera över. Hans uppfattning om att det är märkligt att Magdalena Andersson får bli ny statsminister trots att hennes budget har blivit nedröstad och att Miljöpartiet har lämnat regeringen. Vilket är en helt riktig slutsats. Att detta i sin tur beror på att Ulf Kristersson och andra ledande moderater inte har nog med mod eller tillräckligt med politisk fingertoppskänsla för att ta strid för statsministerposten och för att få bilda en ny borgerlig regering. Är också en relevant synpunkt. Wennströms artikel är publicerad under rubrik: ” Moderaterna är inte förberedda på makten.” En rubrik som säger en hel del av det budskap om Wennström för fram i sin text. Och som tyvärr till stora delar är en korrekt analys.

Här kan du läsa Wennströms artikel


Magdalena Andersson (S).

Wennström har också rätt i sin uppfattning om att det är denna rädsla som räddar ett fortsatt innehav av regeringsmakten för (S) och för Andersson. Och att (S) självuppfattning om sin egen förträfflighet eller av sin regeringsduglighet borde ha fått sig en törn. (S) agerande har inte haft någon positiv betydelse för vad som har inträffat i riksdagen. Tvärt om. Spektaklet i vårt parlament visar tydligt upp att det brast när det gäller Anderssons förmåga att förhandla och att det finns brister i hennes förmåga i att säkra stöd för sin kommande regering. Jag delar den uppfattning som Wennström för fram att hur (C) skulle komma att reagera på det faktum att Vänsterpartiet nu har lyckats förhandla sig till ett reellt inflytande både över budget och på det framtida samarbetet inom vänsterblocket (vilket jag kan förstå i sak) inte kan utgöra en överraskning för verken (S) eller (MP). 

Annie Lööf (C).

Jag delar också Wennströms uppfattning om att Kristersson i sina samtal med talmannen skulle ha vågat att föra fram ett krav på att bli prövad som statsminister. Ett budskap som han också borde förmedla ut i media. I stället för att föra fram sitt förbehåll om att få stöd från Annie Lööf och (C). Vilket är en helt orealistisk förhoppning av flera skäl. Förutom att riskera att förlora prestige genom att erkänna att talet om ”Den breda mitten” endast är en retorisk figur så har centerns ledning målat i sig i ett ideologiskt hörn av nyliberal kulturradikalism som man nu måste fortsätta driva för att inte förlora sina positioner inom partiet. En utveckling som har uttrycks som en partilednings vandring från hembygdsgården på landet till storstadens exklusiva nöjesliv runt Stureplan. 

Foto från en traditionell hembygdsgård.

Precis som Wennström antyder finns i det ledamöter inom centerns riksdagsgrupp som inte gillar denna nya kultur inom partiet och som i besvikelse tyst knyter näven i sina fickor. Precis som Wennström skriver borde därför Kristersson, i stället, gärna med stöd av Ebba Bush och Nyamko Sabuni, ha vädjat personligen till enskilda (C) ledamöter att ta ansvar för en icke socialistisk utveckling av svensk politik genom att ge sitt stöd för en ny borgerlig regering. En annan aspekt av detta är att det finns tydliga tecken på en medveten maktstrategi i kretsen runt Lööf om att (C), på sikt, ska roffa åt sig makten och statsministerposten genom att medvetet blockera eller försvåra regeringsinnehav både för (S) och för de borgerliga. En strategi som går ut på att medvetet spela ut dessa båda alternativ mot varandra genom att bedriva politisk utpressning. För att i det fördolda lyckas "avslöja" båda sidors sämsta sidor för väljarna. Detta har jag kommenterat i ett tidigare inlägg på denna blogg. 

Mitt inlägg om (C) kan du läsa här

Nyamko Sabuni (L), Ulf Kristersson (M) 
och Ebba Bush (KD).

Jag tycker Wennström har en viktig poäng i sitt konstaterade om att en viktig anledning för denna passivitet och rädsla hos (M) är att frågan om Sverigedemokraternas medverkan i en ny borgerlig regering troligen ännu inte är slutgiltigt avgjord inom (M). Medan (KD) nog kommer att ha lättare att släppa in statsråd för (SD) i en regering om saken ställs på sin spets. Att frågan är besvärlig beror dels på (SD):s något tvivelaktiga förflutna i rasism och politisk högerradikalism. Precis som (V) har (SD) ännu inte helt gjort upp med sitt förflutna. Men (SD) har på allvar, tillskillnad emot (V), börjat vädra ut lik och annan unken luft från sina garderober. En process som bland innehåller ett beslut om att ta fram en vitbok. Och glöm inte att (SD) i sin uppgörelse med sin historia kastade ut både sitt ungdomsförbund som sitt studentförbund. Medan övertygade marxister ännu finns kvar och kan verka fritt inom (V). Särskilt i deras ungdomsförbund Ung Vänster. Vilket innebär att renläriga kommunister t.ex. tillåts bekänna sig till klasskamps retorik, uttrycka förståelse för Rysslands politik mot sina grannländer och att öppet ge sitt stöd för kommunist diktaturen på Kuba.


Ung Vänster i Skåne demonstrerar i Lund.

Ett annat problem för en medverkan för (SD) i en borgerlig regering är att det finns viktiga sakpolitiska skillnader mellan (M) (KD) o (L) ) och ena sidan och (SD) på andra sidan inom flera viktiga politikområden som t.ex. ekonomi och ang socialförsäkringar, men framför allt inom utrikes- och säkerhetspolitik. Där (SD):s motstånd mot (EU) och (Nato) är besvarande för borgerliga partier. Liksom (SD):s försiktiga stöd för den politik som förs i Warszawa, i Prag, i Bratislava och i Budapest (Visegradländerna: Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien). Och att (SD) valt att gå med i en partigrupp i Europaparlamentet som innehåller flera demokratiskt tvivelaktiga medlemspartier. Ett beslut som inte alls gillas av borgerliga politiker i Sverige. 

Gruppfoto av Visegradländernas premiärministrar.

Dessutom har Moderaterna, likt Liberalerna, en vänsterfalang inom sitt parti som inte överhuvudtaget kan tänka sig att samarbeta med (SD). Detta innebär att regeringsfrågan inom borgerligheten ännu inte är löst. Ett problem som förmodligen både Kristersson och Bush bedömer kan lösas på sikt. Vilket inte alls är omöjligt. Se på utvecklingen inom (L). Men detta utgör ett problem vars lösning inte alls kan tas för given. Märkligt nog har detta knappast alls uppmärksammas i den offentliga debatten. Denna mentala knut av beröringsskräck och handlingsförlamning måste lösas upp inom (M) om vi inte på nytt, i Sverige, skall tvingas leva med (S) regeringar under flera mandatperioder. En socialdemokrati som under Anderssons ledning tydligt kommer att dra vänster ut. När det gäller både (SD) och (V) så utgör dessa två partiers växande självförtroende med ökat inslag av kaxighet ett stigande problem för respektive blocks trovärdighet som ett regeringsdugligt alternativ. Något som i lönndom välkomnas av Lööf och numera kanske även av (MP).


Nooshi Dadgostar (V) och Jimmie Åkesson (SD).

En aspekt på det som hände den märkliga dagen i riksdagen och som ännu knappast alls har diskuterats är om den ordning vi har i Sverige där omröstning om budget hålls åtskild från beslut om regeringens förtroende eller val av ny statsminister. Detta är inte rimligt. Och detta har jag tyckt länge. I flertalet andra västerländska demokratier som t.ex. Danmark, Norge, Tyskland, Nederländerna får regeringen automatisk avgå om dess budget blir nedröstad. Så borde vi ha det även i Sverige. Vilket innebär att för att kunna bli vald som statsminister måste en kandidat för detta ämbete i förväg vara säker på att få stöd för sin budget. Men så länge vi har den något märkliga ordning så nu har. Förstår jag den frustration som talmannen Andreas Norlén (M) har givit uttryck för ang att (MP) lämnade regeringen efter att budgeten hade fallit. Både (S) och (MP) borde ha informerat Norlén om detta förbehåll i förväg. I så fall hade talmannen haft möjlighet att lösa problemet genom att hålla omröstning om budget förre ett beslut om ny statsminister. Det finns all anledning att ta Norléns oro på allvar om att detta spektakel, som nu ägde rum inför öppen ridå, har skadat medborgarnas tilltro både för riksdagen och för demokratin i sig.

Andreas Norlén (M), riksdagens talman.

Dessutom jag har en känsla av att man inom (MP) en längre tid har önskat lämna regeringen för att fritt ha möjlighet att profilera sig inför valet. För att därigenom få en möjlighet till att rädda sig kvar i riksdagen. Och när budgeten röstades ner i kammaren med stöd av (SD) så tyckte partiets ledning att ett lämpligt ögonblick hade infunnit sig för att kunna stiga av från Rosenbad, utan att riskera att förlora ansiktet utåt. 

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund.

Frågan är nu: Kommer vi fortsatt att ha det stökigt i svensk politik och finns det något positivt i detta? Ja fram till nästa val kommer regeringen få svårt att få genom sin politik. Vilket tvingar fram att förhandla i alla frågor med målsättning att lyckas skapa så kallade "Hoppande majoriteter". Det positiva i allt detta är att riksdagens makt över regeringen stärks. I så fall skulle Sverige få en politisk kultur som alltmer överensstämmer med vad som är brukligt i övriga Västeuropa. En konkret konsekvens av detta för arbetet i riksdagen blir att förhandlingar i olika utskott kommer att bli viktigare för att lyckas få ihop tillfälliga majoriteter som behövs i olika frågor och som kan hålla vid votering i plenisalen. Och detta har jag ingenting emot, då jag är en person som är övertygad om parlamentarismens förtjänster för demokratin. Men visst finns det en uppenbar risk för att detta kan leda till ökat förakt for politiker om denna svaga regeringsmakt fortsatt manifesteras genom fler meningslösa och onödiga spektakel i riksdagen. 

Riksdagens finansutskott.

Inom kort kommer troligen beslut om att förändra den ordning som nu gäller ang beslut om budget, regeringens förtroende eller val om ny statsminister (en omprövning som de senaste dagarnas cirkus har aktualiserat). En förändring som kräver två beslut med ett val emellan. När detta sker vore det bra att andra partier accepterade Kristdemokraternas förslag om att när en regering träder till efter ett Nyval, då får denna en ny mandatperiod på fyra år. Att styrka den märkliga ordningen med Extraval och Fasta mandatperioder vore en välsignelse. En nyordning om skulle lösa upp flera låsningar som nu finns och som skulle ta bort partiernas skräck för ett Nyval. Det är helt rimligt att väljarna fick pröva det nya politiska landskap, i ett Nyval, som nu har uppstått när (S) och (MP):s regering har havererat och när deras gemensamma budget har röstats ner.  

Gruppledare Andreas Carlsson (KD)
arkitekten bakom partiets 
förslag om att ta bort Extra val
och fasta mandatperioder.  

Fot överst:
Riksdagens plenisal.


Etiketter: Svensk politik, Riskdagen, Regeringsbildning, Statsministeromröstning, Statsminister, Den breda mitten, Riksdagens talman, Talman, Anderas Norlén, Magdalena Andersson, Socialdemokraterna, Märta Stenevi, Per Bolund, Miljöpartiet, Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiet, Vänstern, Ung Vänster, Ulf Kristersson, Moderaterna, Centerpartiet, Centern, Annie Lööf, Kristdemokraterna, Ebba Bush, Nyamko Sabuni, Liberalerna, Nyval, Extraval, Visegradländerna, Ungern, Polen, Tjeckien, Slovakien,

måndag 22 november 2021

Vad kan vi lära av valet i Danmark?

 


En fördel med att vara bosatt i sydvästra Skåne är att man kan följa dansk politik i deras media. Det var intressant att ta del av rapportering från valvakan av det kommun- och regionval som hölls den 16 november i Danmarks 98 kommuner och 5 regioner. Den valbevakning som deras Public service-TV Danmarks Radio (DR) genomförde var imponerade. (DR) var klart mer utförlig, saklig och klart mer neutral än vad man är van vid i SVT:s rapportering. (DR):s analyser presenterades på ett pedagogiskt sätt. Där komplicerade samband mellan olika företeelser fick en allsidig och kunnig belysning. En annan skillnad var att valet i samtliga delar av Danmark bevakades, trots att hälften av alla danskar bor i Stor-Köpenhamn som omfattar  Själland, med undantag av öns sydvästra del. Medan SVT:s och SR:s nationella nyhetsredaktioner knappast alls bevakar valrörelsen på Gotland, i Skåne eller i kommuner utmed gränsen till Norge eller Finland.  

Byrådet sammanträder i Århus.

En viktig skillnad emot Sverige är att danska kommuner styrs av ett Byråd med c:a 20 mandat i mindre kommuner, 30 i medelstora och med 35-45 i större städer (Köpenhamn har 55). I kommunerna har de lokala regeringscheferna, Borgmästarna, enskild makt som är större än sina svenska motsvarigheter våra ordföranden för kommun- respektive regionstyrelser. Borgmästarna är tillskillnad emot i Sverige även ordförande för Byrådets sammanträden precis som våra fullmäktigeordförande i kommuner och regioner. Inför val till kommuner och regioner presenterar partierna var sin kandidat till detta uppdrag. Detta innebär att lokal- och regional val i Danmark i praktiken blir presidentliknade person uppgörelser som står mellan 3-4 kandidater från olika partier. I (DR) skildrades flera av dessa personkampanjer där både sakfrågor och kandidaterna analyserades. Borgmästarna utses slutgiltigt på det första sammanträdet med Byrådet efter valet i december. Dansk kommun- och regionpolitik är både på gott som på ont mer personcentrerad än svensk. 

Sören Pappe Poulsen, partiordförande
för Konservative Folkeparti

Stora valvinnare är Konservative Folkeparti och Enhedslisten (som är en valkoalition för yttersta vänstern t.ex. autonoma och anarkister). Högerliberala Venstre (ungefär som (M) i Sverige) och Dansk Folkeparti (ungefär som (SD) i Sverige) är tydliga förlorare. (DFP) halverades. Vars väljare huvudsakligen gick till det ganska nybildade Nye Borgerlige. Ett parti som kombinerar ekonomisk liberalism med nationalistiskt motstånd mot invandring. Det dominerade partiet inom Blå block, Venstre gick tillbaka, men mindre än vad som var förväntat. I valet till Region Syddanmark lyckades Venstre t o m gå emot valvinden och få en framgång. Venstre är av tradition det dominerade partiet inom Blå block på lokal- och regional nivå men brukar vara svagare på nationell nivå. 


Utifrån (DR):s valbevakning står det klart att på nationell nivå kan en tydlig väljarström från Venstre till Konservative noteras. Precis som en från (S) till Enhedslisten inom Rött block. En slutsats som jag drar är att de danska väljarna belönande tydliga politiska alternativ. Enhedslisten till vänster, Konservative inom traditionell borgerlighet och Nye Borgerlige till höger. Och att man straffade partier med en otydlig profil och som gjort överenskommelser över blockgränsen på nationell nivå. Senast 2017 gjorde Socialdemokratiet ett bra lokal- och regionval men förlorade nu 10-15 procent av sina röster, eller mer, i flera större städer som t.ex. Köpenhamn, Odense, Ålborg och Århus. Förluster som i stor utsträckning gick till andra partier inom Rött block. Enhedslisten blir största parti i Köpenhamn (för första gången på 112 år är inte (S) största parti i huvudstaden). Enhedslisten är också största parti på Bornholm. Ett resultat som noga analyserades av (DR).

Partiordförande Pernille Skipper (Enhedslisten)
intervjuas av danska medier. 

Andra anmärkningsvärda nyheter är att Konservative knappt förlorar makten i sitt borgerliga skyltfönster i huvudstadsområdet Fredriksberg (en kommun som är en välmående ö i Köpenhamn). Där samtliga borgmästare i hela 125 år har tillhört Konservative. I Fredriksberg var detta parti endast två mandat från att få egen majoritet. Ett av de borgerliga mandaten gick till Venstre. Övriga inom Blå block gick till Konservative. I Region Huvudstaden blev Konservative största parti men hamnade ändå i opposition. Dessa resultat togs också upp av (DR) och förklarades utifrån en rad fenomen som t.ex. en förändrad arbetsmarknad och ny sammansättning av befolkning inom olika delar av Stor-Köpenhamn. (DR) tog också upp att i Tönder kommun i Sönderjylland tog partiet för den tysktalande minoriteten Slesvigsk Parti (Schleswig Parti) över borgmästarposten. (SP) har inte haft någon borgmästare i gränskommunerna sedan början av 1960-talet. (SP) gjorde ett bra val och fick representation i samtliga 6 kommuner med tysk språkig minoritet i sydligaste Danmark. Denna regionala framgång innebär att (SP) nu har fler kommunala mandat i södra Danmark än (DFP). Ett resultat som bland analyserades utifrån den politiska utvecklingen på andra sidan gränsen i det gemensamma "Grenselandet", norra delen av den tyska delstaten Schleswig-Holstein, där ett regionalt parti som är gemensamt  för dansk- och för frisisk språkiga (SSW) nyligen fick ett bra resultat i senaste val och blev t o m representerade i det nationella parlamentet i Berlin, för första gången sedan 1950-talet. (SSW) och (SP) brukar samarbeta och hjälpa varandra i valrörelser.

Valaffischer för Slesvigsk Parti.

(DR) tog också upp de regionala frågorna och analyserade kampen om borgmästarna i regionerna. I de fem regionerna behåller Blå block makten i Region Syddanmark och tar till stor överraskning över makten i Nordjylland (en region som brukar rösta rött). I båda dessa regioner hamnar posten som borgmästare hos Venstre. Medan Rött block behåller makten i Midtjylland, Region Huvudstaden och Region Själland. Där samtliga borgmästare går till (S). På Bornholm som både är en kommun och en region (precis som vårt Gotland) blev det borgerlig majoritet. Där öns borgmästarpost gick till Konservative. 

Danmarks regioner. Ön i sydost är Bornholm.

En annan tydlig trend som (DR) tog upp är att stora städer är röda medan mindre- och medelstora städer plus landsbygd överlag röstar på Blå block. Där Jylland huvudsakligen röstar borgerligt medan övriga Danmark överlag röstar rött. I (DR) och i andra danska medier finns nu uppgifter att Danmarks socialdemokratiska statsminister Mette Fredriksen, som en reaktion på detta valresultat, troligen, inom kort, kommer att utlysa nyval till det nationella parlamentet Folketinget. En annan konsekvens är att partiledaren för Dansk Folkeparti Kristian Thulsen Dahl meddelar att han avgår. Ett meddelade som han lämnade direkt i (DR) under valkvällen.

Kristian Thulsen Dahl (DFP), avgående partiordförande. 

En mindre framgång kan noteras för socialliberala Radikale Venstre (som ingår i Rött block) och Kristdemokraterne. Medan nyliberala Liberal Alliance (ungefär som Liberalerna i Sverige) och Socialistisk Folkeparti (ungefär som (MP) i Sverige) gick något tillbaka. En sak som har slagit mig är att när man som i Danmark inte väljer lokala- och regionala församlingar samtidigt som den nationella då får den lokala politiken mer uppmärksamhet bland väljare och media. Än vad vi är vana vid i Sverige. Vilket tydligt märktes i (DR). Den valrapportering som jag tog del av under den danska valrörelsen samt under valdagen har gjort mig ännu mer övertygad om att även vi bör, precis som i Danmark, inte välja våra kommuner och regioner samtidigt som när vi väljer vår riksdag.

En illustration från (DR):s valvaka.

En sak som jag undrar över är vad vi i Sverige kan dra för slutsatser av detta resultat från danska kommuner och regioner? Kanske kommer detta resultat att analyseras av de svenska partierna. Om detta sker tror jag att personalen på partikanslierna kommer att upptäcka samma saker som jag. Att tydlig profilering av sakfrågor och personer ger röster. Och att partier som inte är lyhörda för sina väljare och deras värderingar blir bestraffade som t.ex. Liberalerna i Sverige. I (DR):s valanalys kommenterades ingående det faktum att de två partier i dansk politik som brukar anses utgöra naturliga kandidater för statsministerposten: Socialdemokratiet och Venstre tydligt gick tillbaka och tappade sin dominerade ställning inom sitt respektive block. (S) till Enhedslisten och Venstre till konservative. Kan detta ske i Sverige också? Kanske. Från Danmark borde (S) och (M) lära att om man missköter sig då kan deras väljare snabbt tas över av andra partier. Och när det gäller hur val kommer att bevakas i vårt Publice service framöver kan man nog inte förvänta sig att SVT eller SR har tagit lärdom av sina danska- eller sina norska kollegors bevakning av deras val. Se och lära av andra tycks inte stå högt i kurs verken i tevehuset eller hos SR.

Magdalena Andersson (S) blivande statsminister.

Utifrån (DR):s rapportering står det klart att borgerliga väljare (som t.ex. Dansk Folkepartis eller Venstres) straffar sina partier om de gör nationella överenskommelser över blockgränsen. Vilket Dansk Folkeparti gjort med (S) i ekonomisk politik och när det gäller migration, Venstre ang kultur- och familjepolitik. Att (DFP) för lite mer än två år sedan förhindrade att en borgerlig minoritetsregering fick träda till tycks väljarna ännu komma ihåg. Men även att (S) blev straffade av vänsterväljare för sina uppgörelser med (DFP) och Venstre. 

Valaffisch från Socialistisk Folkeparti.

I det danska valet tycker jag kunna se att klimatpolitiken och frågor som rör motsättning mellan stad och landsbygd tillsammans med vissa livsstilsfrågor har varit viktigare för de danska väljarna än både ekonomi och sysselsättning. Invandring och migration upplevs inte stå i centrum för väljarna på samma sätt som för några år sedan. Liknade tedanser tycker jag mig kunna se i aktuell svensk politik. Vilket var tydligt på de partikongresser som (S), Kristdemokraterna och Liberalerna nyligen har genomfört. Det var intressant att få följa hur just denna förändring av väljarnas fokus analyserades i (DR). Där alltifrån sociologer och kulturvetare, till ekonomer och statsvetare intervjuades. En allsidighet och ett djup som imponerade på mig. En prioritering av kunskap och en medveten strävan mot att lyckas skildra pågående förändring av klimatet i samhället. En lovvärd ambition som jag alltmer saknar både hos SVT och SR.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen (S).

  Länk till denna blogg

Etiketter: Danmark, Köpenhamn, Jylland, Själland, Bornholm, Sönderjylland, Region Syddansmark, Region Midtjylland, Region Nordjylland, region Själland, Region Huvudstaden, Kommunval, Regionval, Blått block, Rött block, Danmarks statsminister, Mette Fredriksen, Socialdemokraterna, Socialdemokratiet, Konservative Folkeparti, Sören Peppe Poulsen, Venstre, Enhedslisten, Pernille Skipper, Autonoma, Syndikalister, Radikale Venstre, Dansk Folkparti, Kristian Thulesen Dahl, Nye Borgerlige, Slesvigsk Parti, Schleswig Parti, Byråd, Borgmästare, Klimatfrågan, Stad-landsbygd, Ekonomi, Sysselsättning,

fredag 19 november 2021

Vaccinpass varför då?

 


Vaccinpass varför då? Måste man fråga efter att ha tagit del av det senaste inslaget i den allmänna Corona hysteri som ännu håller makten över både förnuft och kritisk analys i den offentliga debatten. Bortsätt ifrån att detta beslut med stor sannolikhet inte alls behövs i Sverige. För att vi ännu tycks ha en helt annan och en mycket lägre grad av smittspridning än i flertalet andra nationer. Dessutom har vi betydligt färre insjuknande i svår Covid-19, än övriga Västeuropa. För att nu inte tala om östra Europa. Troligen beror vårt annorlunda och mer gynnsamma läge dels på att Sverige har en hög grad av vaccination kombinerat med att vi tycks vara på väg att snart uppnå flockimmunitet. En kombination av att redan ha blivit vaccinerad och dessutom ha varit sjuk i Covid-19 tycks ge det allra bästa skyddet mot att insjukna på nytt och för att inte senare smitta ner andra. 

Folkhälsomyndigheten en statlig myndighet
 inom detta område.

Dessutom så väcker regeringens beslut, som bygger på en rekommendation från Folkhälsomyndigheten, en rad principiella frågor. En sådan fråga är om hur en demokrati skall kunna anses leva upp till rättsstatliga principer om att offentliga beslut, t.ex. lagstiftning eller andra åtgärder, måste vara proportionerliga och att tydligt lagstöd måste finnas för alla beslut (Legalitetsprincipen). Och att beslut inte får utan väldigt tunga skäl inskränka medborgarnas grundlagsskyddade rättigheter som t.ex. mötesfrihet, rörelsefrihet, föreningsfrihet och näringsfrihet? En fråga som nu får en särskild aktualitet när enskilda medborgares integritet sätts åt sidan. Och principen om att när inskränkningar införs då får dessa beslut endast innebära att dessa rättigheter påverkas marginellt. Beslutet om obligatoriska vaccinpass från den 1 december innebär långt gående konsekvenser i medborgarnas liv. Inskränkningar som vid en snabb översyn lätt kan missas. T.ex. när någon går på ett öppet politisk möte, tittar på ett idrottsarrangemang, besöker en restaurang eller närvarar vid någon religiös sammankomst, då måste man legitimera sig genom att visa upp ett vaccinspass. Att av fullt legala skäl inte önska skylta med sin identitet i dessa sammanhang eller vid andra tillfällen blir nu p g a vaccinpass inte längre möjlighet. Dessa och rad andra legala aspekter av beslutet tas upp en läsvärd debattartikel av flera ledande jurister som har publicerats i Dagens Juridik under rubrik: "Förslaget om vaccinbevis strider emot grundlagen".



Att Legalitetsprincipen inte längre hålls lika
helig som tidigare väcker oro för tillståndet
i vår demokrati.
 Tyvärr så syndar inte bara riksdag och regering 
allt oftare mot denna viktiga rättsprincip utan 
även andra offentliga organ som 
t.ex. kommuner.

I Göteborgs Posten har kulturredaktör Emanuel Karlsten specifikt tagit upp hur införande av obligatorisk användning av vaccinpass inskränker vår grundläggande rörelsefrihet. Hans artikel är både läsvärd och intressant. Han tar också upp en annan viktig fråga i detta sammanhang: Varför överger vi nu plötsligt den policy som tidigare har gällt av frivilligt? Och särskilt nu när Sverige har en betydligt bättre situation än flertalet andra nationer i Europa? Dessutom har Karlsten troligen rätt i sin analys om att denna förändrade policy i sin tur kommer att göda olika knäppa konspirationsteoretiker och ge deras idéer ökat genomslag. Han har nog också rätt i sin analys om att detta paradigmskifte kommer att stärka motståndet mot vaccinering som tyvärr finns bland de personer som ännu inte har fått någon spruta. Vars motstånd behöver övervinnas för att få uppnå full flockimmunitet och lyckas bevara den över tid. 



Foto från anti Corona demonstration i Stockholm.
Där alltifrån yogamammor, UFO-fanatiker tillsammans
revolutionär yttervänster, familjeföretagare och
Nationaldemokraterna kunde samlas
under banderoller och slagord som
denna.

I Nya Wermlands Tidningen har Isak Rutqvist skrivit om regeringens beslut delvis utifrån andra aspekter än vad som finns i de andra två artiklar som jag länkar till i detta inlägg. Rutqvist tar upp en viktig aspekt om att detta faktiskt är ett beslut som rör kroppslig integritet. Detta är sant och är intressant inte minst ur en rättsfilosofisk utgångspunkt. 


En tydlig illustration över begreppet:
Kroppslig integritet.


Tyvärr genomförde vi aldrig i Sverige, till skillnad emot flertalet andra nationer i Västeuropa, någon offentlig rättslig- eller politisk uppgörelse med totalitära ideal efter att Andra världskrigets barbari hade kommit till allmän kännedom. Utifrån olika barbariska medicinska experiment som nazister utförde i sina koncentrationsläger så infördes efter 1945 i flera västerländska demokratier t.ex. våra nordiska grannländer Danmark och Norge, liksom i Tyskland, Italien och i de tre Beneluxländerna, ett starkt och ett omfattade skydd för den personliga integriteten, särskilt när det gällde den kroppsliga integriteten. I både vanlig lag såväl som i grundlagar. Tyvärr genomfördes detta aldrig i Sverige. Vilket innebär ett förbud emot att påtvinga någon medicinsk behandling eller medicinering av politiska- eller andra skäl än rent medicinska. Och att tvång endast fick ske, efter enskild rättslig prövning, och då endast i undantagsfall t.ex. när det gäller psykisk ohälsa eller allvarligt missbruk. Rutqvist har rätt i att denna integritetsaspekt är central när man skall bedöma regeringens beslut. Och att i detta sammanhang måste man, likt Rutqvist, också uppmärksamma att regeringen redan nu flaggar för att fler åtgärder kan komma att bli aktuella. 

Falstads lägret i Norge.
Där judar, motståndsmän
och politiska oppositionella
internerades 1940-1945.

I sin artikel framför Rutqvist en oro att införandet av vaccinpass kan innebära ett bakslag när det gäller den vilja att till slut bli vaccinerad som kan tänkas finnas bland de cirka 20 procent som ännu inte har blivit detta. Samt att detta misslyckande kan komma att kosta betydligt fler liv än vad som räddas med att införa tvingade vaccinpass. Och detta tror jag att Rutqvist kan ha rätt i. Rutqvist för fram i sin artikel också ett annat viktigt skäl till att avvisa regeringens beslut. Justitieombudsmannen (JO) har redan hårt kritiserat de inskränkningar av de medborgliga fri- och rättigheter som tidigare har genomförts under Corona pandemin. Men denna kritik tycks ha gått våra politiker helt förbi. Precis som de kritiska synpunkter som andra ledande juridiska organ t.ex. Högsta Domstolen, Högsta Förvaltningsdomstolen och Advokatsamfundet har fört fram. Om något visar allt detta att vi behöver införa en författningsdomstol även i Sverige.

Domarna i den tyska författningsdomstolen
i Karlsruhe avkunnar dom.
Denna domstol inrättades efter Andra Världskriget
för att skydda den demokratiska författningen
och för att garantera medborgarnas rättigheter.


Etiketter: Coronapass, Corona, Covid-19, Nya Wermlandstidningen, Isak Rutqvist,  Dagens Juridik, Göteborgs Posten, Emaunel Karlsten, Legalitetsprincipen, Integritet, Personlig integritet, Kroppslig integritet, Högsta Domstolen, JO, Högsta Förvaltningsdomstolen, Advokatsamfundet, Författningsdomstol, Vaccinskeptiker, Konspirationsteoretiker, Rörelsefrihet, Mötesfrihet, Näringsfrihet, Politiskfrihet, Religionsfrihet, Folkhälsomyndigheten, Regeringen, Riksdagen, Flockimmunitet,  

 

söndag 14 november 2021

När normkritikens apostlar löper amok

 


Pontus Westerholm har i Smålandsposten skrivit en ledare som är både läsvärd och tänkvärd. Hans text tar upp frågeställningar om könsidentitet i puberteten. En fråga som helt nyligen har blivit aktuell. Men innan dess varit en samhällsfråga som märkligt nog knappast alls har diskuteras offentligt. Och framför allt inte av vanligt folk, oss medborgare. Hans ledare är publicerad under rubrik: ” Mognad är det minsta som kan begäras.” Och denna uppfattning har Westerholm helt rätt i. Nej regeringen. Det är faktiskt ganska självklart att barn inte skall kunna byta kön.


Denna ledare i SMP kan du läsa här


Foto från en demonstration i Malmö 1970
i regi av marxistiska Röd Front och Grupp 8.

Men den kulturradikala syn på människa och samhälle som denna frågeställning bottnar i har sedan Studentmarxismens glansdagar under slutet av 1960-talet fått en allt starkare ställning inom universitetsvärlden, i kultur och inom media. En utveckling som under se senaste 20 åren fullständigt exploderat. Att på en nyhetsredaktion framföra kritik eller ens att föreslå att dessa ideal bör bli föremål för granskning är i praktiken helt omöjligt. Om man överhuvudtaget vill se fram emot att kunna göra en karriär inom journalistik. 

Ett exempel på en arbetsplats där
det nog är svårt att få kritiskt granska
normkritiken och deras apostlar.
Ekots nyhetsredaktion på Sveriges Radio.


Precis som på en socialhögskola eller på en utbildning av blivande journalister eller lärare. Tyvärr gäller detta även för teologer som hoppas få verka inom Svenska Kyrkan. På ingen av dessa arenor där personer utbildas som i sin framtida yrkesutövning kommer att påverka våra attityder och värderingar får dessa ideal eller dess konsekvenser fritt debatteras. Om något är denna totala dominans över tanke och förnuft en tydlig seger för kultur vänsterns revolt 1968. Trots att man aldrig fick något större genomslag i val så har denna samhällssyn helt konkurrerat ut både en traditionell vänster (t.ex. Folkhems ideologi inom socialdemokratin) och lyckas få genomslag långt in i borgerligheten. Vilket senare års utveckling inom både (S) och Centern visar, liksom Miljöpartiets etablering. Men denna kulturradikalism utgör även viktig orsak bakom Sverigedemokraternas framväxt som är en folklig reaktion mot dessa ideal. (SD) är ett parti som betydligt färre väljare annars skulle rösta på.


Foto av en traditionell institution inom
svensk arbetarrörelse, Folkets Hus.

I sin artikel beskriver Westerholm förslagets historia och redogör bl.a. för den massiva kritik som juristerna i Lagrådet redan har fört fram. En kritik som avslöjar en hel del av detta förslags principiella absurditet. Men extra intressant blir Westerholm när han tar upp ett resonemang om att det i praktiken är vuxna som mer eller mindre påtvingar tonåringar könskritiska och andra normkritiska värderingar. Precis som framförs i texten så påverkas tonåringar även av värderingar inom populär kultur och olika budskap i sociala medier. En del av dessa är bra, andra är ganska harmlösa men det finns även budskap som är direkt skadliga och som kan leda till t.ex. självförakt, kroppsfixering, drog- och våldsromantik. Att denna offentliga påverkan kan få ytterst allvarliga konsekvenser om inte utrymme ges för föräldrar och andra vuxna att komplettera dessa ideal. Har man i flera andra nationer i Västeuropa börjat uppmärksamma på allvar. Trots att det inte någon annanstans har tagits beslut om att gå lika långt i din riktning som regeringen nu föreslår. Man behöver inte vara tonårs pappa, som jag, för att förstå att tonåren är för de allra flesta en jobbig period i livet. Och är en period då man dels testar gränser men också aktivet söker sin identitet. 

En illustration av en attityd som är typisk för en 
tonåring, ifrågasättande av föräldrar och normer.

I denna: ”Hela havet stormar period” har tonåringen överlag stort behov av trygghet, sunt förnuft men också av att balanseras genom vägledning i form av överföring av normer från vuxenvärlden. Att framhäva denna aspekt är numera som att svära i kyrkan, men blir inte mindre sann för den sakens skull. Att ha en vanlig tonåring hemma kan utryckas som: ”Att tvingas leva under samma tak med en person som uppvisar tydliga psykos likande symtom.”  För att nu citera en psykolog som jag känner. 

Lagrådet som granskar regeringens förslag.

Förutom att detta förslag bevisar dels den kulturradikala elitens förakt för traditionella värden som familj, ansvarstagande och personlig mognad, så avslöjas även en kulturradikal blind dyrkan för det moderna och för det radikala. En intellektuell tro, med tydliga kvasireligiösa förtecken, om att man anser sig tillhöra en akademisk upplyst elit som utgör en förtrupp i samhällets utveckling mot ett kommande framtida världsligt lyckorike. Där individen äntligen har befriats från familj, släkt, hembygd och andra "mossiga" icke politiskt skapade miljöer. Problemet är bara för alla radikaler är just dessa ursprungliga miljöer har en avgörande betydelse för forma oss som personer och samt till samhällsvarelser. För vi är inte bara individer (en människa) som t.ex. hundar och katter. Utan då vi, tillskillnad från djur, även är personer, så formas och utvecklas vi genom nära relationer med andra och genom en självreflektion som bl.a. innehåller tankar om rätt och fel. En förmåga till reflektion som behöver utvecklas genom livserfarenhet och goda råd från närstående.

Internet är en viktig area för flertalet tonåringar.

Att förmedla normer för samlevnad t.ex. när gäller sexualitet, studier eller yrkesliv kan inte staten eller nätet ersätta. Och i denna viktiga överföring är traditionella värderingar inte fel. Värderingar, som t.ex. ödmjukhet, eftertanke, respekt, lyhördhet, offervilja och ansvarstagande. Värderingar som ofta har visat sig fungera väl. Skrota förslaget och släng det i papperskorgen. Punkt slut. Att kritisk granska sin samtid, även om den just nu råkar domineras av kulturradikalism, är inte fel. Tvärtom, denna insikt utgör är en grundförutsättning till ett gott samhälle för oss alla. Inget samhälle kan någonsin bli perfekt och varje epok har sina blinda fläckar. Det är därför klokt att lära av historien. Annars kan det gå väldigt illa. Vilket inte minst mellankrigstidens Europa kan lära oss. En period som på flera sätt är ganska lik vår egen t.ex. när gäller ökat inslag av politiska konflikter, en accelererad upplösning av allmänna normer och att sociala motsättningar mellan olika samhällsgrupper fördjupas. 

Kommunism och nazism två tydliga
konsekvenser av mellankrigstidens kaos.


Foto överst
Foto från studentmarxistisk demonstration 1968.


Etiketter: Pontus Westerholm, Smålandsposten, Identitetspolitik, Radikalism, Sexualitet, Normer, Kulturradikalism, Studentmarxism, Normkritik, Tonåringar, Pubertet, Familj, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Centern, Universitet, Socialhögskolor, Journalisthögskolor, Teologiska fakulteter, Lärarhögskolor, Kultur, Media, Regeringen, 1968, Svenska Kyrkan, Journalister, Lärare, Präster, Socionomer,   

torsdag 11 november 2021

Polska flyktingkrisen = Putins stresstest av EU


I Norrköpings Tidningar har Hans Stigsson skrivit en intressant krönika om krisen utmed den polsk-belarusiska gränsen. En kris som är både politisk och humanitär. Och en kris som även kan bli militär. Hans ledare är publicerad under rubrik: ”Därför måste EU hålla gränsen mot Belarus.” Stigssons slutsats är helt riktig.

Här kan läsa Stigssons krönika 

Polens premiärminister besöker soldater
vid gränsen till Belarus.

Denna kris som fördjupas dels genom att fler flyktingar luras till Belarus gränser mot Polen och Litauen. Och att de sedan även fortsättningsvis med våld förhindras att lämna gränsområdet av Lukasjenkos styrkor. Redan nu har tyvärr personer omkommit. Flertalet av dessa offer för denna syniska maktpolitik har helt enkelt frusit ihjäl i skogarna utmed gränsen. Men krisen förvärras också genom att den alltmer över tid ökar risken för en militär konfrontation mellan polska eller litauiska styrkor och de belarusiska. Ett litet personligt misstag t.ex. om en enskild soldat på någon sida gränsen i en pressad situation inleder en skottväxling kan detta resultera i katastrofala konsekvenser. En händelse som i sin tur kan skapa en väpnad konfrontation mellan fullt stridsberedda militära förband. Situationen i Europa är just nu både explosiv och farlig.

Flyktingar som fått filtar för att skydda sig mot
kylan.

En annan viktig aspekt på de dramatiska händelserna strax söder om oss i östra Europa är att denna kris sätter Polen, Litauen med också EU och Nato i en politisk rävsax. Precis som Stigson för fram i sin artikel kan man anta att just detta har varit ett led i en strategisk plan. Ledningen i Kreml har satt igång denna flyktingvåg mot väst för att försvaga sina grannländer och stärka Moskvas makt i östra Europa. En utveckling som Europas sista stalinistiska ledare Lukasjenko inte har någonting emot. Tvärt om. Att få en möjlighet att hämnas på väst för deras stöd till den demokratiska oppositionen och för deras kritik angående hans valfusk välkomnas säkert i Minsk. Men Lukasjenko skulle aldrig på egen hand vågat sätta i gång denna tragedi utan att ha fått grönt ljus från Moskva. Jag delar Stigsson uppfattning om att denna kris troligen är sedan lång tid tillbaka skickligt och noga planerad i Kreml. 

Kreml, Röda torget och Vasilijkatedralen i Moskva. 

Den polska premiärministerns, Mateusz Morawiecki, ord om att detta är ett tydligt utslag av ”Statsterrorism” är en berättigad beskrivning. I både Minsk och framför allt i Moskva hoppas man att det skall visa sig att både Nato och EU sviker och överger Polen och Litauen om krisen fördjupas. Men ännu har Europa tillsammans med USA och Kanada ställt upp för Warszawa och Vilnius. Att även neutrala nationer som Sverige, Irland, Österrike och Schweiz har framfört skarp kritik. Detta är positivt. Precis som att flera ledande inhemska socialdemokrater som vår utrikesminister Ann Linde och vår svenska EU-kommissionär Ylva Johansson har talat klarspråk. Vilket har överraskat mig. 

EU:s migrationskommissionär
Ylva Johansson (S).


Johansson har en viktig position i sin egenskap som EU-kommissionär för flykting- och migrationsfrågor. När det gäller Ryssland har ofta den svenska socialdemokratin annars haft svårt att tydligt ta konflikt med Moskva. Det är tydligt att denna syniska hantering av människor i nöd är ett medel som tas till för att ställa Warszawa och Vilnius inför ett moraliskt dilemma. Antigen tillåter man betydligt fler personer dör ute i skogarna eller att Polen, Litauen och EU till slut skall känna sig tvingade av humanitära skäl att öppna upp ”slussarna” för en flodvåg med flera tiotusentals migranter från Afrika och Mellanöstern. Personer som genast kommer att strömma in i EU. Putin och hans ledning i Kreml vet att detta skulle kunna få mycket allvarliga konsekvenser för hela Europa vilket flyktingkrisen 2015 tydligt visade. En kris vars politiska och sociala konsekvenser vi och övriga Europa ännu brottas med. I form bl.a. av ökade sociala motsättningar och en framväxande vänster- och höger radikalism i flera medlemsländer. Och i en allmän ökad misstro mot demokratiska institutioner som har följt i dess spår.

Foto från flyktingkrisen 2015.

Men det finns trots allt anledning att känna oro. Utökade sanktioner mot Moskva och Minsk från EU samt FN är befogade. Precis som skarpt formulerade fördömanden från europeiska ledare. Men frågan är om detta räcker. Och redan nu har en del oroväckande signaler sänds ut bland annat från en tillträdande socialdemokratiskt ledda regeringen i Tyskland där personer som kommer att ingå den nya förbundskanslerns stab har föreslagit att en lösning på krisen skulle vara att Polen och Litauen släpper in flyktingarna från Belarus. Och att de sedan snabbt skickas iväg till Ukraina där ansökan om asyl kan lämnas in. Och att de personer som uppenbart anses sakna flyktingskäl direkt därifrån avvisas till sina hemländer.

Olaf Scholz (S) tillträdande tysk förbundskansler.

Vid en första anblick kan detta anses vara en bra lösning. Men när man tänker efter måste dessa och liknade förslag bestämt avvisas. Att ge efter för statsterrorism sänder ut en signal av svaghet som Moskva kommer att uppmärksamma och inte tveka att utnyttja t.ex. genom skapa nya flyktingvågor tills Polen och Litauen brakar samman. 

En polsk gränsskylt.

Eller att börja militärt utmana väst på allvar längs gränsen till de baltiska staterna, Finland, Norge, Polen och Slovakien. Samt att trappa striderna i östra Ukraina. En svaghet som också kommer inspirera till utökad Cyberkrigföring och mer av politiska påverkans kampanjer. Sedan är det orimligt och t. o m. omoraliskt att kräva att Ukraina skall få ta denna börda för att vi i väst inte orkar stå upp mot Putin och Lukasjenko. Och naturligtvis gäller detta även om Ukraina skulle få full ekonomisk kompensation och andra former av stöd för att klara av detta åtagande. Denna nation har redan mer än nog fått ta konsekvenser av Kremls postsovjetiska utrikes- och säkerhetspolitik.

Ett kollage som illustrerar Cyberkrig.

Genom 2015 års flyktingvåg och det som nu sker vid Belarus gränser har Moskva visat att väst ännu har svårt att skydda gemensamma intressen och demokratiska värderingar när de utmanas på allvar i Europa. Och just detta vill Putin göra uppenbart dels för sin egen så väl som för Lukasjenkos hemmaopinion. Men framfört allt inför polacker och de baltiska folken. Att skrämmas till underkastelse och lyckas få Polen ut ur Nato och EU har varit en övergripande målsättning för Moskva sedan det kalla krigets slut. Denna kris visar att också Europa inom EU-samarbetet måste bygga upp gemensamma militära resurser som snabbt kan sättas in i situationer som denna. Utan att vara utelämnade till amerikansk- eller brittisk välvilja. Allt fler inom EU för fram ett förslag om att att medlemsstaterna ställer soldater till förfogande för en gemensam militär insatsstyrka. En styrka som kan agera på kort varsel. Och som i ett första steg skall bestå av 5000 man. En militär resurs som skall ledas av en EU-stab och en överbefälhavare med placering i Bryssel. Jag stöder detta förslag. Och naturligtvis skall även Sverige ställa upp trots vår tradition av både Nato-noja och EU-negativism. 

EU-kommissionens byggnad i Bryssel.

Om denna kris för något gott med sig så tror jag att den påskyndar att en europeisk styrka kommer att realiseras. Frågan är nu bara. När detta sker? Och om Sverige och andra nationer har tillräckligt med tid vänta in att planerna sätts i verket? Nuvarande kris kan snabbt förvärras och nästa kris kan komma plötsligt. Och kan komma att utspela sig på helt andra platser i Europa t.ex. i östra Medelhavet, i Östersjön eller på Nordkalotten. En sak är klar. Polens- och Litauens sak är vår. Och eftersom detta skrivs på Polens nationaldag. Känns det just nu extra angeläget att säga grattis till vårt södra grannland.

Foto från Nordkalotten vid Sveriges
nordligaste punkt: Treriksröset.

Foto ovan
Från gränsen mellan Polen och Belarus.


Etiketter: Polen, Litauen, Belarus, Ryssland, Ukraina, Tyskland, EU, Nato, FN, Mateusz Morawiecki, Vladimir Putin, Aleksandr Lukasjenko, Ylva Johansson, Ann Linde, Olaf Scholz, Insatsstyrka inom EU, Migration, Flyktingpolitik, Sanktioner, Socialdemokrater, Minsk, Warszawa, Moskva, Norrköpings Tidningar, Hans Stigsson,