söndag 29 september 2013

En ny sexlag behövs

Vadå samtycke?

En översyn av gällande sexlagstiftning måste till. Detta bevisas inte minst av hovrättens friande dom över de sex stycken pojkar som haft sex med en 15 årig flicka i ett låst rum.  Jag kan inte förstå hur hovrätten kan komma fram till att någon form av ömsesidigt eller samtycke kan ha funnits mellan pojkarna och flickan.

Denna dom strider helt klart mot det allmänna rättsmedvetandet och troligen också med lagstiftarnas intentioner när lagen kom till. Emmylou Tuvhag intervjuar  Madeleine Leijonhufvud, pensionerad professor i straffrätt, vid Stockholms universitet i en läsvärd  artikel i Svenska Dagbladet.

Tuvhags artikel

Visst har Leijonhufvud rätt i sin uppfattning om att det är märkligt att det ska krävas fysiskt våld för att kunna bli fälld för våldtäkt. Det borde stå klart för var och än att flickan måste ha känt sig maktlös och varit rädd  när pojkarna förgriper sig på henne. Man undrar vilken syn domare och nämndemän har på sex och unga kvinnor?


                                                           


                                                          Professor Madeleine Leijonhuvud

1 kommentar:

  1. Våldtäkt = våld enligt min mening. Därav ordet. Det finns många andra brottrubriceringar för andra liknande fall att ta till, t ex "sexuellt utnyttjande". Tycker man brottet är allvarligare än nuvarande lagstiftning postulerar så skärper man straffet, ändrar inte runt i rubriceringarna bara för att.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.