lördag 7 mars 2020

H&M och Electrolux rekryterar tvångsarbetare i Kina!


Bildresultat för Jojjie Olsson

Jojje Olsson är en av få svenskar som regelbundet och noga följer utvecklingen i Kina. Olsson var bl.a. först med att skriva om den fängslade förläggaren Gui Minhai (som han senare skrev en bok om) och den andre svenska medborgaren som kidnappades av kinesiska myndigheter Peter Dahlin. Han var också först om att följa demokratirörelsen i Hongkong och hur kinesiska försök att styra utbildning och forskning i Prag, vilket fick denna stad och dess nationella regering att frysa ner sina relationer med regimen i Bejing. Olssons blogg: Inbejing är läsvärd och rekommenderas varmt. Olsson, som talar och skriver kinesiska flytande (mandrin), var tidigare bosatt i Folkrepubliken Kina med nekades inresa efter ett besök i Sverige, troligen på grund av hans rapportering om Gui Minhai och regimens andra brott mot mänskliga rättigheter. Olsson är numera bosatt på Taiwan varifrån han noga följer utvecklingen på det kinesiska fastlandet.

Bildresultat för Jojjie Olsson

Här kan du kan beställa Olssons bok




Kartbild från Olssons blogginlägg

I ett aktuellt inlägg på sin blogg tar Olsson upp en australiensisk rapport om hur regimen i Kina hyr ut slavarbetare till olika utländska- såväl som inhemska företag bland annat svenska H&M och Electrolux.



Xi Jinping

Olsson har rätt. Det är mycket upprörande att H&M, Electrolux och 84 andra utländska företag aktivt understödjer den kinesiska kommunistregimens medvetna utrotning av flera minoriteters kulturer i provinsen Xinjiang (Östturkistan). Det är främst den muslimska majoriteten uigurer (ett turk folk) och en annan muslimsk folkgrupp kazaker som drabbas av systematisk diskriminering och olika tvångsåtgärder. Anledningen till konflikten i Xinjiang är i huvudsak inte religiös (även om regimen gärna för fram detta argument) utan kulturell och politisk. Uigurer och andra minoriteter har under senare år alltmer protesterat högljutt mot ett klimat där den kinesiska Han-majoritetens språk, kultur och sedvänjor med allt hårdare metoder tvingas på provinsens övriga etiska befolkningsgrupper. Precis som på andra håll i Kina t.ex i Tibet och i södra Kina t.ex. mot vietnameser och laoter. Under XI Jingping styre, som kom till makten 2012, har situationen för mänskliga rättigheter i Kina märkbart försämras, inte bara i Xinjiang utan över hela Kina, vilket utgör en utlösande faktor bland annat för protesterna i Hongkong. 

Bildresultat för uigurer
Sammandrabbning mellan demokrati aktivister 
och polis i Hongkong med anledning av en 
demonstration för uigurerna i Xinjiang.

Religiösa minoriteter som muslimer, kristna, buddister, daoister och anhängare av Falun Gong fängslats och blir utsatta för olika slags tvångsåtgärder. Situationen är likartad särskilt för intellektuella med kontakter utomlands t.ex studenter, skådespelare, konstnärer, författare, journalister, advokater, universitetslärare etc. Samma systematiska förtryck drabbar också olika etniska minoriteter. Sedan den östeuropeiska kommunismens fall 1989 har det funnits en oro inom kommunistpartiet att den europeiska utvecklingen skall komma att spridas till Kina. Detta är en viktig förklaring till ett hårdnande klimat för demokrati och mänskliga rättigheter. En annan orsak är att Kinas ökade ekonomiska- och militära inflytande i världen vilket bidrar till att skapa en alltmer maktfullkomlig politisk elit i Bejing. Denna kombination av oro för att partiet ska mista sitt maktmonopol och ökade krav på att partiets ledning ska få inskränkt makt påverkar Kinas politik både internt och internationellt. Ett inslag i detta alltmer auktoritära samhällsklimat är en medveten strävan efter kulturell likriktning av medborgarna. Därför utsätts uigurer och andra för en hårdhänt hantering i form av att den kinesiska majoritetens Han-folkets kultur och sedvänjor påtvingas övriga etniska grupper. Metoder för kulturell och annan likriktning som inte används sedan kulturrevolutionen under Mao Zedongs dagar plockas nu fram och används helt öppet. Numera är det styrande kommunistpartiet t o m beredd att helt utplåna andra etniska gruppers kulturer för att uppnå sina mål. Vilket nu sker i regioner där motståndet har varit som störst mot denna politik av kulturell och politisk indoktrinering: Hongkong, Tibet och Xinjiang. 

Bildresultat för uyghurs       

Kinesisk polis vid en demonstration av uiguriska 
kvinnor i Xinjiang.

Med all rätt finner Olsson rapporten från: Australian Strategic Policy Institute, (ASPI), om förmedling av arbetskraft, i Xinjiang, som rekryteras med politiskt tvång anmärkningsvärd. Olsson länkar till denna rapport i sitt inlägg.


Olssons sammanfattar:

Rapporten visar alltså detaljerat hur de muslimska minoriteter som tidigare hållits i politiska fångläger alltså blir föremål för en slags människo- eller slavhandel. Ett känsligt ämne förstås, varför rapporten har avfärdats i hårda ordalag av kinesiska myndigheter.

Bildresultat för uyghur

Ett foto på politiska fångar i Xinjiang.

Olsson avslutar sitt intressanta inlägg med att konstatera med förvåning att denna ASPI:s rapport inte har uppmärksammats i svensk media. Och detta har han helt rätt i. Detta är märkligt och måste bli föremål för kritik. I sitt inlägg länkar Olsson till flera internationella medier som har tagit upp rapporten. Av dessa tycker jag att artikeln från ABC-net i Australien är särskilt intressant.


Bildresultat för uyghur

Ett talande foto över situationen i Xinjiang. 
(Bild källa: Olssons InBejing).

Jag upprörs av att även svenska företag deltar i den kinesiska regimens förtryck genom att rekrytera personal från politiskt slavarbete i Xinjiang. Att det finns fler företag än H&M och Electrolux som medverkar i denna smutsiga hantering gör ingen skillnad för mig. Detta slavarbete måste fördömas. Svenska myndigheter måste agera nu och denna människohandel måste bli föremål för åtgärder på EU nivå. Svenska konsumenter måste beakta detta när man ska köpa produkter som dessa företag producerar, och naturligtvis även komma ihåg övriga bolag som nämns i rapporten som t.ex. Geely (som äger Volvo) Apple, NikeHuawei, BMW, VolkswagenLenovo och Samsung.  

Bildresultat för H&M

H&M:s logga.

Bild överst:
Jojje Olsson

Adress till denna blogg:
skanepaug.blogspot.com                                                               

Etiketter: 
Kina, Slavarbete, H&M, Electrolux, Jojie Olsson, Inbjing, Xinjiang, Uigurer, Kazaker, Australian Strategic Policy Institute, ASPI, Muslimer, Förtryck, Folkrepubliken Kina, Arbetsläger, Koncentrationsläger, Kulturellt utrotning, Östturkistan, Han-kineser, Mandarin, Han, Etnisk rensning, Slaveri, Slavarbete, Volvo, Geely, Apple, Nike, Huawei, Lenovo, BMW, Volkswagen, Samsung, Tibet, Hongkong, Mao Zedong, Kulturrevolutionen, Indoktrinering,    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar